Pentagon, 2020 yılı mali bütçesinde DSG’nin eğitilip donatılması kapsamında 300, sınır güvenliğinin sağlanması için de 250 milyon olmak üzere Kuzeydoğu Suriye’ye toplam 550 milyon dolar ayırdı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 2020 mali yılı için Kongre’den talep edilen bütçenin detaylarını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Kongre’den Pentagon için 718,3 milyar dolar bütçe talebinde bulundu. Bütçe belgelerinde, talep edilen 718,3 milyar doların 544,5 milyar doları taban bütçe, 173,8 milyar doları ise savaş fonu olarak bilinen Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar için ayrıldığı kaydedildi.
DSG’ye destek kesilmedi
IŞİD ile mücadele kapsamında Irak ve Suriye’deki eğit-donat programı için geçen yıl 1 milyar 400 milyon dolar ayıran ABD yönetimi, bu yıl bu miktarı 1 milyar 45 milyon dolara düşürdü. Söz konusu fonun 745 milyon doları Irak ordusu için, 300 milyon doların ise Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) eğitim programı için ayrıldığı belirtildi. Ayrıca bütçede sınır güvenliğine destek için 250 milyon dolar aktarılacağı kaydedildi. Pentagon, böylece geçen seneye göre Irak’ta ayırdığı fonu düşürürken, Suriye’de DSG’nin olduğu bölgede değişime gitmeyerek 550 milyon dolar ayırmış oldu.
Koalisyona da fon ayrıldı
Bütçe belgelerinde dikkati çeken bir diğer detay ise savaş fonu kapsamında “koalisyon kuvvetlerine destek” fonu oldu. 600 milyon dolar ayrılan bu fona ilişkin bütçede, “ABD operasyonlarına katılmak isteyen ancak finansal araçlardan yoksun koalisyon kuvvetleri, dost kuvvetler ve kilit dış ortaklar için ayrılan destek miktarlarını içeriyor” ifadesine yer verildi.
Bu miktarın 450 milyon doları koalisyon operasyonlarına destek, 150 milyon doları ise lojistik ve ikmal desteği olduğu belirtildi. ABD’nin Suriye’de güvenli bölge kurulması için Avrupalı Koalisyon müttefikleriyle görüşmeler yaptığı bir dönemde destek ülke ismi belirtmeden Pentagon bütçesinden 600 milyon doları destek verecek ülkeler için ayırması dikkati çekti.
‘Kazanımlarımız için kritik’
Pentagon bütçesinin detaylarının açıklanmasından sonra Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Elaine McCusker ile ABD Genelkurmay Başkanlığı Kuvvet Yapısı, Kaynaklar ve Değerlendirme Direktörü Korgeneral Anthony R. Ierardi, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Anadolu Ajansı muhabirinin, “ABD Suriye’den çekilme kararı almışken, IŞİD bitmek üzereyken Suriye’ye neden bu kadar fon ayrıldı” yönündeki sorusuna McCusker şöyle yanıt verdi: “Bütçede gördüğünüz şey stratejinin güncellenmiş parçasının bir yansımasıdır. Yani IŞİD’in yenilmesinde nerede olduğumuzu ve çabalarımızın ikinci aşaması olan ortaklıklara ve müttefiklere vurgu yapmaya devam edeceğimizi ve onların, o bölgede elde ettiğimiz kazanımlar açısından kritik rollerini yansıtıyor.”
Ne olmuştu?
ABD Başkanı Donald Trump’ın Aralık ayında Suriye’den tamamen çekilme kararına ABD içinden farklı kanatlardan olmak üzere Koalisyon üyeleri ve DSG’den de sert eleştiriler gelmişti. ABD Savunma Bakanı James Mattis ve IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk DSG’nin yalnız bırakılacak olması kararına karşı çıkmış ve bu nedenle istifa etmişlerdi. Eleştirilerin artması üzerine Trump, Türkiye’ye yönelik ”Kürtleri vurursanız sizi ekonomik yönden mahvederiz” demiş ve güvenli bölge kurma kararı almıştı. İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Koalisyon ortaklarının Kuzeydoğu Suriye’de DSG ile Türkiye arasında kurulması planlanan güvenli bölgede konuşlanmasını isteyen Trump yönetimi, çekilme kararını revize ederek bölgede 400 asker bırakma adımı atmıştı.
DIŞ HABERLER