Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Korusu’nun millet bahçesi yapılması planına karşı basın açıklaması düzenledi. Yaşam savunucuları, mücadeleleri sonucundan projenin İBB tarafından durdurulduğunu kamuoyuyla paylaşmışlardı.
Millet Bahçesi projesinin iptal edilmesine yönelik İBB’den gönderilen yazıdan 2 gün sonra Üsküdar Belediye Başkanı’nın Twitter’dan, Validebağ Korusu’na Millet Bahçesi yapılacağını belirtmesi üzerine Validebağ Gönüllüleri yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bu gelişmeler bize şunu gösteriyor, yetkililer projeden tamamen vazgeçmedi. 2018 yılında hiçbir hukuki dayanakları olmadan başlattıkları projeyi büyük olasılıkla değiştirerek 2019 yılında biraz daha hukuki temele oturtmaya, bu arada, 15 Ekim 2018’de açtığımız davayı da temelsiz hale getirmeye çalışıyorlar. Bu boşuna çabanın farkındayız. Validebağ Korusu’nu Millet Bahçesi ya da başka bir isim altında değiştirmeye, ranta açmaya gücünüz yetmeyecek; buna izin vermeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.
Validebağ Korusu
Uzun süredir yapılaşma tehdidi altında olan İstanbul’un en büyük yeşil alanlarından biri niteliğindeki Validebağ Korusu, toplam 354 bin metrekare. Herkesin rahatlıkla koşu, yürüyüş ve piknik için kullanabildiği koruda ‘Millet Bahçesi’ projesinin açıklanması sonrası mahalle sakinleri biz millet değilmiyiz? Tepkisinde bulunmuşlardı. Mahalle halkı, “Burayı yeniden dizayn ederek, peyzaj çalışmaları yaparak ağaç, koru, kuş, böcek ne varsa yok edip kendilerince lale bahçesi yapmak, doğal dokuyu bozup yapay bir alan oluşturmak istiyorlar” sözleriyle gelişmelere yönelik düşüncelerini ortaya koymuşlardı. Koruluğun bir kısmını imara açmak isteyen belediye kalan kısmının da Millet Bahçesi adı altında koruluk yok edilerek inşa edilmek istenen alanın bir parçası haline getirmeyi arzuladıkları biliniyor.
Millet Bahçeleri maske!
Kentlerdeki doğal alanların ve ormanların yok edilme sürecinde bir maske olarak kullanılan Millet Bahçeleri aynı zamanda Validebağ Korusu’nda olduğu gibi yeni rant alanlarının ortaya çıkarılması amacıyla ele alındığı görülebiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum yaptığı bir açıklamada, “Bu bahçelerin içinde vatandaşımızın her türlü ihtiyacını giderecek millet kıraathaneleri, sosyal alanlar inşa edilecek. Bu inşa edilen alanların büyük kısmı ise en iyi lokasyondaki arazilerdir” sözleri ilgilendikleri şeyin ‘lokasyonla’ alakalı olduğunu açıkça ortaya koymuştu. Validebağ Korusu gibi birçok bölgede imara açmakta zorlandıkları alanları ‘Millet Bahçesi’ adı altında yağmalanmaya çalışılıyor. Bir alanda ‘Millet bahçesi’ inşa edip çevresindeki arsaların değerlenmesini sağlamak ve inşaat sermayesinin rantını yükseltmek bir başka amaç olarak ele alındığı ve yapılan bahçelerin çevresine AVM’ler yapmak hedefleri de planları içinde yer aldığı belirtiliyor.
Bahçe için ağaçlar kesildi
İstanbul, Beykoz’da dünyanın en büyük “şehir ormanlarından” biri olacağı iddiasıyla başlatılan Elmalı Kent Ormanı projesi için binlerce ağaç kesimi yapıldı. Anadolu yakasının önemli su kaynaklarından biri olan Elmalı Barajı havzasında sosyal donatı alanları ve mesire yerleri için mevcut orman örtüsü kesilerek alan açılması tepkilere yol açmakta. Ağaç kesimi yapılan alan Ümraniye, Çekmeköy ve Beykoz’u besleyen son ormanlar olduğunu belirten yurttaşlar, “Bu kadar geniş orman alanının kesilerek, günübirlik tesis adı altında yapılaşmaya açılacağını düşünüyoruz. Burada villakondular yapılarak uzun zaman içerisinde de mülkiyet elde edilmeye çalışılıyor” idialarında bulunmuşlardı.
EKOLOJİ SERVİSİ