Birleşmiş Milletler (BM) 25 Şubat’ta Cenevre Ofisinde başlayan İnsan Hakları Konseyi 40. İnsan Hakları Oturumları devam ediyor. Oturumlarda söz alan Almanya ve Avrupa Birliği’nin hedefinde ise Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin uygulamaları vardı. Türkiye’de gün geçtikte daha kötüleşen insan hakları durumu hakkında endişelerini yineleyen Almanya BM Daimî Temsilcisi kaygı duyduklarını iletti.
Cezaevlerinde 3 bin çocuk
Türkiye çocuk mahkum ve annesiyle cezaevinde kalmak zorunda kalan çocuk sayısında da Avrupa’nın en üst sıralarında. Geçtiğimiz hafta İnsan Hakları Derneği (İHD)’nin hazırladığı rapora göre Türkiye’de 3 bin çocuk cezaevinde kalıyor. “Hapishaneler bir ülkenin demokrasi alanındaki gelişmişliğini gösteren aynadır” denilen raporda, “İHD tespitlerine göre, cezaevlerinde 18 yaşından küçük 3 bin çocuğun var olduğunu dile getirerek, “Bunlardan 743’ü 0-6 yaş grubunda, 37’si ise altı aylıktan daha küçüktür. Toplam hamile kadın sayısı ise 35’dir” denildi.
İfade özgürlüğü yok sayılıyor Uluslararası Yazarlar Derneği’nin İngiltere’deki kolu olan English PEN için hazırlanan “Türkiye’de Can Çekişen İfade Özgürlüğü: OHAL’de Yazarlar, Yayıncılar ve Akademisyenlerle İlgili Hak İhlalleri” başlıklı raporda, hükümetin muhalif görüşte olan aydınlara yönelik ‘susturma politikası’ izlediği belirtildi. Raporda binlerce akademisyenin ifade özgürlüğü çerçevesinde ihraç edildiği, onlarca yazarın tutuklanıp, gözaltına alındığı vurgulandı. Türkiye, sosyal medyada düşüncelerini yazdıktan sonra mahkeme ile karşılaşanların sayısı olarak Avrupa ülkelerine göre yine en üstte bulunuyor.
Tutuklu gazeteciler
Geçtiğimiz yılın aralık ayında Gazetecileri Koruma Komitesi’nin hazırladığı rapora göre Türkiye, tutuklu gazetecilere uygulanan muamele sıralamasında en kötü ülke olarak göze çarpıyor. Açıklanan rapora göre Türkiye’de 68 gazetecinin ‘devlet karşıtı suçlamalar’ ile hapiste olduğu belirtildi. TGS’nin raporuna göre ise bu sayı çok daha fazla: 135!
HABER MERKEZİ