Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Jeotermal Enerji Santralleri’nde dur durak bilmeden sayı artmaya devam ediyor. Son yapılan açıklamalarda Aydın’a 1 Bilecik’e ise 2 adet JES amaçlı sondajlar yapılacak. Aydın’ın Karacasu ilçesinde iki adet sondaj kuyusu açarak jeotermal kaynak aranacağı açıklandı. EG Enerji San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılacak sondajlar 3 bin hektarlık alanda 2 adet sondaj kuyusu açılacak. 2000 m derinliğe inilerek yapılacak olan sondaj ile jeotermal akışkanın kimyasal ve fiziksel özelliklerinin araştırılacağı ve elde edilen sıcaklık, debi vb. değerler sonucunda istenilen verim elde edilmediği takdirde sondaj re-enjeksiyon kuyusu olacağı ve bu verilerin sonuçlarına göre çok sayıda yeni sondajlar, jeotermal enerji santrali amaçlı değerlendirileceği verilen bilgiler arasında. Diğer yandan Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Çelik yaptığı açıklamada, JES’lere sonuna kadar karşı olduklarını belirtti.
Bilecik’te 2 adet
JES ruhsatı Bilecik İl Özel İdaresi, Bozüyük ilçesinde bulunan iki adet jeotermal kaynak sahası için 3 yıllık arama ruhsatı vermek amacıyla 18 Mart günü ihale yapılacağını duyurdu. Bozüyük’te toplam 1930,92 hektar tarım arazisi içinde yapılacak olan sondajlar sonrası jeotermal akışkanın verimine göre birçok sondaj daha açılabileceği ve jeotermal enerji santrali inşa edilebileceği bekleniyor.
Jeotermal sıvı ölüm demek
JES’ler için yeraltının bin ila 4 bin metre derinliğinden jeotermal akışkan sıvı çekilir. Bu sıvının içerdiği kimyasallar ise bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuzdur. Bu santrallerin Türkiye’de yoğun olarak görüldüğü Aydın ilinde santraller faaliyete başladığından bu yana, ölüm oranları geçmişe göre yüzde 30 artarken, kanser vakaları ise Türkiye ortalamasının yaklaşık 2.5 katına ulaştı. Büyük Menderes Nehri’nde on binlerce balığı öldürenin de jeotermal akışkan olduğu iddia edilmişti.
EKOLOJİ SERVİSİ