Van’da yurttaşlar krizin çalışanı, çalışmayanı ve emekliyi aynı ölçüde vurduğunu dile getirdi. “Yemekten kısıyoruz” diyen yurttaşlar, aylardır sebze alamadıklarını söyledi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can ve Fazıl Elçi’ye ekonomik krizden dolayı alım güçlerinin her geçen gün biraz daha düştüğünü dile getiren yurttaşlar, geçtiğimiz yılla bu yılki fiyatlar arasında uçurum olduğunu kaydetti. Krizin çalışanı, çalışmayanı ve emekliyi aynı ölçüde etkilediğini anlatan yurttaşlar, “Yemekten kısıyoruz” diyerek, aylarca sebze alamadıklarını söyledi.
‘Domates dahi alamıyoruz’
Aylardır pazara gitmediğini ifade eden Kazım Azizoğlu, “Krizden dolayı domates dahi alamıyoruz. Millette para yok. Hep yemekten kısıyoruz” derken, yurttaşlardan Feyzullah Kaya, işsizlikten şikayetçi. 7 nüfusa baktığını vurgulayan Kaya, “Çocuklarımın hepsi de büyük. Bir çocuğum üniversite okumuş şimdi boştadır. Evde oturmuş yatıyor. Ben de iş arıyorum. Geçen sene sebze aldım bir daha alamadım; çünkü çok pahalı. Turpun dahi kilosu 4.50 TL. En ucuzu da o. Diğerlerini hiç alamıyoruz. Kasım ayından bu yana 300 TL para dahi kazanamadım” dedi.
‘Salça kullanmıyoruz’
Van’da 23 yıldır yaşadığını belirten Kaya, kenti hiç bu kadar ekonomik olarak çökmüş görmediğini söyledi. Kaya, “Ekonomik olarak en kötü sene bu iki senedir. Özellikle bu sene kritik günlerin olduğu günlerdir. Eskiden 50 kilo un alıyordum 70 TL’ye şimdi olmuş 110 TL. Salça falan onları da zaten kullanamıyoruz” diye belirtti.
‘Kriz geçecek gibi görünmüyor’
Tesisat işi yapan Serhat Durmuş de, inşaatta piyasandaki durgunluğa dikkat çekerek, “Devlet tarafından ödemeler durdurulmuş. Eskiden inşaat işlerinde 9-10 aylık çekler veriyorduk. Şimdi herkes peşin çalışıyor o yüzden de piyasada canlılık yok. Hammadde zamlanmış. Ekonomik krizin geçeceğini düşünmüyorum. Piyasalar böyle devam edecek” diye konuştu. Ali Yavaş da, hayat pahalılığından şikayet ederek, “1 TL ‘ye aldığımız ürün şuan 5 TL olmuş” dedi.
Yol parası 5 TL’den 30 TL’ye çıktı
Tuşba’nın kırsal mahallelerinden kent merkezine geldiğini belirten Ahmet Yavuz da derdini şu sözlerle ifade etti: “Biber alıyorsun kilosu 11 TL, et alıyorsun 50 TL. Nasıl alacaksın? Eskiden yol parası 5 TL idi şimdi ise 30 TL olmuş. Nasıl geçimini sağlayacaksın. Eskiden 50 kuruşa, 1 TL’ye aldığın ürünler bugün 5 TL olmuş. Ekonomi öyle olmuş ki perişan olmayan bir insan görmüyorum. Hayvancılık yapıyorduk eskiden. Şimdi ise o işte berbat. Bir torba yem 40-50 TL iken şuan 100 TL olmuş. Nasıl hayvanı besleyeceksin? Nasıl hayvancılığa devam edeceksin? Böyle devam ederse sonumuz hiç iyi değil.”
‘En kötüsü bu sene’
2006 yılında emekli olduğunu söyleyen Kasım Kaya, eskiden emekli maaşıyla ailesini geçindirebildiğini ancak “İğneden ipliğe her şey pahalandı. Ekonomik olarak hiçbir sene rahat görmedik. Ama en kötü sene bu sene” dedi. 7 yıldır otoparkta çalıştığını dile getiren Yaşar Akdemir ise, krizden dolayı ailesini geçindiremediğini belirtti. Akdemir, “Ekonominin daha kötüye gideceğini düşünüyoruz. Gittikçe her şeyin fiyatı artıyor hiç düşmüyor” dedi.