Neğşirvan Güner/ İstanbul
Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından ilk kez düzenlenecek olan İstanbul Kürt Film Festivali, 6 Mart Çarşamba günü başlıyor. Festivalde toplam 34 film ve belgeselin gösterimi olacak. Mezopotamya Sinema Kolektifi’nin İstanbul Elmadağ’da bulunan salonunda gösterilecek olan filmler arasında yönetmen Hüseyin Tabak’ın ‘Çirkin Kral Efsanesi’, yönetmen Sehim Omer Kalifa’nın ‘Zagros’, yönetmen Hisên Hesen’ın ‘Reşeba’, yönetmen Veysi Altay’ın ‘Bîr (Kuyu)’, filmlerinin yanı sıra Rojava Film Komünü tarafından çekilen film ve belgeseller izleyiciyle buluşacak. Festival 6 Mart’ta Şişli’de bulunan Kenter Tiyatrosu’nda, 1995 yılında Mardin’in Dargeçit (Kerboran) ilçesinde 4’ü çocuk 7 kişinin kaybedilme hikayesini anlatan ve ailelerin mücadelesini konu alan, yönetmenliğini Veysi Altay’ın yaptığı ‘Bîr’ filmi ve MA Music Akademisi’nin mini konseri ile başlayacak.
10 Mart’a sona erecek olan Kürt Film Festivali’nin kapanış filmi ise yönetmenliğini Özcan Alper’in yaptığı Sur ve Cizre gibi kentlerde yaşanan yıkımın genç bir şairin gözünden anlatıldığı, ‘Yıkıntılar Arasında’ (Kavıl) kısa animasyon filmi olacak. Festival’de, Sur ilçesinin tarihi geçmişini ve 2015’te kent çatışmalarının başlamasıyla yaşananları, kentte savaşının şiddetlenmesinden dolayı yaşanan zorunlu göçü ve bu sürecin insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi, mekanların tahrip edilmesini, tanıklar aracılığıyla anlatan tutuklu Kürt gazeteci-yönetmen Hicran Ürün ve Zana Kibar’ın beraber yönetmenliğini yaptığı ‘Ax û Welat’ belgeseli de izleyiciyle buluşacak. Mezopotamya Sinema bünyesinde çalışma yürüten yönetmenlerden Veysi Altay ile festivale ilişkin konuştuk.
‘Kürt filmleri yer bulamıyor’
İstanbul’da yaşayan Kürt nufüsunun çoğunluğuna dikkat çeken Altay, festivallin gerekliliğine vurgu yapıyor. Kürt Sineması ve de sinemacılarının çektiği filmlerin İstanbul ve diğer metropollerde çok fazla yer bulamadığını da belirten Altay, “Sadece burada çekilen Kürt filmleri değil dört parça Kürdistan ve dünyanın birçok yerinde Kürtlerin çektiği ya da Kürtlerle ilgili çekilen filmler de kendine yer bulamıyor. Bir ihtiyaçtı ve şimdiye kadar yapılmaması büyük bir eksiklikti. Bir an önce bu eksikliği giderip Kürt Sineması’nı İstanbul seyircisiyle buluşturmak istedik. Mezopotamya Sinema da uzun bir süredir Kürt Sineması ile ilgili çok fazla öğrenci yetiştirdi ve film çekti. Sinemanın merkezi olarak bu eksiğin tamamlaması birincil göreviydi. Kürt Sineması ve seyircisini 6 Mart’a buluşturacağız” dedi.
8 Mart’a özgü filmler
Festival programını hazırlarken Kürtlerin yaşadığı bütün coğrafyalardan filmlerin olmasına dikkat ettiklerini ifade eden Altay, sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca Kürt sorunu, çok geniş kapsamlı ihlaller ve direnişleri kendi içinde barındırıyor. Bütün bu ihlal ve direniş filmlerine yer vermeye çalıştık. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özgü kadın yönetmenlerin filmlerinin yer almasına özen gösterdik.”
Daha büyük bir festival…
Kürt Sineması’nın son dönemde çok fazla film çektiğini de belirten Altay, programı hazırlarken bundan dolayı film seçiminde zorlandıklarını da sözlerine ekliyor. Birçok filme yer veremediklerini belirten Altay, “Ama daha sonraki çalışmalarımızda bütün filmleri seyirciyle buluşturmaya çalışacağız. Bu yıl ilk olması vesilesiyle başvuru almadık. Daha önce seyrettiğimiz ve bildiğimiz filmleri kendimiz seçtik. Bir sonraki festivalimiz daha geniş ve daha kapsamlı olacaktır” dedi.
34 film gösterilecek
34 filmin yer aldığı programın çok zengin olduğunu ifade eden Altay, festival kapsamında Kürt Sineması’nın tartışılacağı bir panelin de gerçekleşeceğini sözlerine ekliyor. Altay, festivalin 6 Mart’a Şişli’de bulunan Kenter Tiyatrosu’nda yönetmenliğini yaptığı dünyadaki birçok festivalden ödülle dönen 1995 yılında Mardin’in Kerboran ilçesinde 4’ü çocuk 7 kişinin kaybedilmesi hikayesini anlatan ve ailelerin mücadelesini konu alan filmi ‘Bîr’ ve MA Music Akademisi’nin mini konseri ile başlayacağını belirtti.
‘Herkesi davet ediyoruz’
İstanbul’da ilk defa Kürt Film Festivali’nin düzenlendiği hatırlatan Altay, “Birçok Kürt filmi şimdiye kadar İstanbul izleyicisiyle buluşamadı. Bu bir şans, izleyicilerin bu festivale sahip çıkması lazım. Filmleri seyredip yönetmenlerle tartışmalar yürütmeliler. Yönetmenlerin sonraki işleri de fikirleri, eleştirileriyle katkı sunmalılar. Filmlerin yönetmenleri aramızda olacak. Güzel tartışmalar bekliyoruz. Sadece Kürt izleyiciyi değil bütün sinema takipçilerini festivalimize bekliyoruz” dedi. 10 Mart’a festivalin sona ereceğini belirten Altay, sözlerine şöyle devam etti: “10 Mart’a sona erecek olan Kürt Film Festivali’nin kapanış filmi ise yönetmenliğini Özcan Alper’in yaptığı Sur ve Cizre gibi kentlerde yaşanan yıkımın genç bir şairin gözünden anlatıldığı, ‘Yıkıntılar Arasında’ (Kavil) kısa animasyon filmi olacak” dedi.
Festival programı
06 Mart -Saat 19.30 Veysi Altay’ın ‘Bîr (Kuyu)’.
07 Mart- Saat 13.00’da Kürt Sineması üzerine panel.
Saat 15.00’da Sahim Omer Kalîfa’nın ‘Acemi Avcı.’ Halis Sarıtag’ın ‘Eksik’, Ferdi Taşkır’ın ‘Sis’. Ardîn Diren’in ‘Her Ev Bir Okul’.
Saat 17.00’da Hüseyin Tabak’ın ‘Çirkin Kral Efsanesi’.
Saat 19.30’da Teatra Jiyana Nû’nun “Tene Ez” oyunu.
09 Mart Saat 13.00’da Haşim Aydemir’in ‘14 Temmuz’
Saat 15.00’da Hebun Polat’ın ‘Bir Ülke Vardır’, Düzgün Akdeniz’in ‘Madun’, Rojava Sinema Komünü ‘12×1 film’, Amir Gholami’nin ‘12 Buıldıng no’.
Saat 17.00’da Kaveh Moeinfar’ın ‘Jina bê jiyan’.
Saat 19.30’da Sahim Omer Kalîfa’nın ‘Zagros’ filmi gösterilecek.
10 Mart – Saat 13.00’da Ateş Alpar’ın ‘Oy’, Ali Ergül’ün ‘Kumun Gecesi’, Alper Kızılboğa’nın ‘Cumartesi Düşü’, Rojava Sinema Komünü’nün ‘Darên Bitenê’.
Saat 15.00’da Ender Özkahraman’ın ‘Zor Bir Karar’ filmi Saat 17.00’da Amir Gholami’nin ‘Kemberên Behre’, Ali Kemal Çinar’ın ‘Arada’ filmleri gösterilecek.
Saat 19.30’da Veysi Altay’ın ‘Yansıma’, Özcan Alper’in ‘Yıkıntılar Arasında’ ve Hicran Ürün ile Zana Kibar’ın ‘Ülke ve Toprak’ filmlerinin gösterimleri yapılacak.
Kadınların gözünden filmler
Saat 13.00’da Dilan Engin’in ‘Prenses Model’ ile Ann Sophie Persson’un ‘Gazîn’ filmleri.
Saat 17.00’da Ruken Tekeş’in ‘Çember’, Elif Yiğit’in ‘Sınırsız Oyunlar’, Özge Astan’ın ‘Tebeşir’, Nalin Acar ve Adar Taş’ın ‘Sıradan bir Gün’ ve Rezzan Bayram’ın ‘Pencere’ filmleri gösterilecek.
Saat 19.30’da Hussein Hasan’ın ‘Reşeba’ filmi gösterilecek.