BM Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu’nun hazırladığı Filistin raporunda, İsrail askerlerinin eylemleri için ”Savaş ve insanlığa karşı suç sayılabilir” ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde Filistin’e ilişkin kurulan Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu, hazırladığı Filistin Raporu’nu basın toplantısıyla açıkladı. Cenevre BM binasında yapılan toplantıya Komisyon Başkanı Santiago Canton ile üyeler Sara Hossain ve Betty Murungi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Komisyon Başkanı Santiago Canton, 30 Mart 2018 tarihinde Gazze’de yapılan yürüyüş ve sonrası yapılan gösteriler esnasında İsrail askerlerinin Uluslararası İnsan Hakları, Uluslararası İnsancıl Hukuku’na ilişkin yaşanan ihlallerin savaş suçları ile insanlığa karşı suçlar kapsamında ele alınabileceğini belirtti. Canton, İsrail’in derhal konuyla ilgili soruşturma başlatması gerektiğini söyledi.
6 bin gösterici hedef alındı
İnsan Hakları Konseyi’nin görevlendirmesi nedeniyle Komisyon’un Mayıs 2018 tarihinde “işgal altındaki Filistin toprakları”nda yaşanan ihlalleri araştırdığını hatırlatan Canton, haftalarca süren gösteriler boyunca İsrail askerlerinin sayıları yaklaşık 6 bin civarında olan göstericileri doğrudan hedef alarak ateş ettiğini söyledi. Gösterilerin başladığı tarihten 31 Aralık 2018 tarihine kadar 189 Filistinlinin gösteriler esnasında öldürüldüğüne dikkat çeken Canton, bunların 35’inin çocuk, 3’ünün sağlık görevlisi ve 2’sinin ise ise gazeteci olduğunu ifade etti. Komisyon üyesi Sara Hossain de çatışmalara katılmayan sivillerin doğrudan hedef alınmasının bir savaş suçu olduğuna vurgu yaparak, komisyon olarak İsrail askerlerin sivilleri doğrudan hedef alarak öldükleri veya yaraladığına inanması için makul gerekçeleri olduğunu ve burada insan hakları hukuku ile insancıl hukuku ihlal eden, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları kapsamında ele alınabileceğine inandıklarını söyledi.
8 bin civarında dokümanı da incelendi
Komisyon üyesi Betty Murungi ise rapor kapsamında 325 kişiyle görüştüklerini ve yaklaşık olarak 8 bin civarında dokümanı da incelediklerini ifade etti. Murungi, konuyla ilgili aralarında gizliliği esas olan bütün belge ve bilgileri İnsan Hakları Komiserliği’ne sunacaklarını söyledi. Murungi, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin de konuyla ilgili endişelerini paylaştığını belirterek, konuyla ilgili raporlarını ayrıca İnsan Hakları Konseyi’ne de sunacaklarını ifade etti.
HABER MERKEZİ