Pentagon, Kuzey Suriye ile Türkiye arasına konuşlandırılacak ABD askerlerinin ‘güvenli bölge’ oluşturacağını duyurdu. Buraya Türk askerinin girmesine ise izin verilmeyeceği belirtiliyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın aralık ayında IŞİD’in Suriye’de yenilgiye uğratıldığını ve iki bin Amerikan askerinin Suriye’den çekileceğini açıklamasının ardından bölgede yeni dengelerin nasıl kurulacağı konusunda yaşanan tartışmalar sürerken, ABD’den çok kritik bir adım geldi. Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki Kuzeydoğu Suriye’ye harekat yapacakları yönündeki tehditlerinin uluslararası camiada destek bulmadığı bir dönemde ABD, önceki gün 200 askerlerini Kuzey Suriye ile Türkiye arasındaki sınır ile Suriye’nin güneyindeki El Tanif garnizonunda tutacaklarını duyurdu. Bu askerlerin Türkiye’nin olası müdahalesine karşı sınır boyunca devriye atacakları, istikrarı koruyacakları ve ‘barış gücü’ misyonu yürütecekleri açıklandı. Güvenlik kaynakları, Trump danışmanları tarafından yaklaşık 200 Amerikan askerinin Suriye’nin kuzeydoğusunda müzakereleri hâlâ devam eden güvenli bölgenin oluşturulması ve gözlemlenmesi için Avrupalı müttefiklerin de katkı sunacağı 800-1500 askerden oluşan uluslararası güç kapsamında Suriye’de kalmak için ikna ettiğini belirtiyor. Dün ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, konuya dair açıklamalar yaptı. Robertson, sayının 400 olarak öngörüldüğünü söyledi. Robertson, “ABD, uluslararası bir gücün parçası olarak Suriye’nin kuzeydoğusunda birkaç yüz asker bırakacak. Ayrıca ABD Suriye’nin güneyindeki El Tanif garnizonundaki varlığını sürdürecek. Bu çok uluslu gözlem gücü ABD güçleriyle bölgede istikrarı sağlayacak ve IŞİD’in geri gelmesini engelleyecek, öncelikli olarak NATO müttefiklerinden oluşacaktır” diye konuştu.
Terminolojik tanım
Az sayıdaki bu askerlerin dışında Suriye’deki diğer askerlerin çekileceğini belirten Binbaşı Robertson, ABD öncülüğündeki bu koalisyona katılacak ülkeler konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı. Bir gazetecinin “Bu bir güvenli bölge midir?” sorusuna Robertson, “Terminoloji olarak güvenli bölgedir” yanıtını verdi. Binbaşı, bu kuvvetin Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenlik ve istikrarı sağlamakla görevli olacağına dikkat çekti. Bu kuvvetin güvenli bölgenin inşasında nasıl bir rol oynayacağına yönelik bir soru üzerine Sözcü Robertson, “Güvenli bölge Türkiye’nin sınırı boyunca kuzeydoğu Suriye’de olacak. (Bunlar da) oradaki güvenlik ve istikrarı sağlayacaklar” ifadelerini kullandı. ABD kuvvetlerinin söz konusu güvenli bölgede devriye gezip gezmeyeceğine ilişkin bir soruya ise Sözcü, “Evet” cevabını verdi.
‘Türkiye giremeyecek’
Amerikan askerlerinin Minbic’ten çekilip çekilmeyeceğine ve Türkiye sınırındaki gözlem noktalarına ilişkin sorulara yanıt vermekten kaçınan Robertson, ABD’nin El Tanif üssünde asker bulundurmasının sebebine ilişkin ise IŞİD’in kalıcı bir şekilde yenilmesinde bu üssün önemli rol oynadığını ifade etti. Öte yandan AA muhabirine konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD’nin uluslararası güçlerle Suriye’nin kuzeydoğusunda inşa edeceği güvenli bölgede Türkiye ve SDG’nin durumuna ilişkin, “Türk ve SDG güçleri bu bölgeye girmeyecek” dedi.
Türkiye sessiz
Beyaz Saray’ın bu planına dair ABD’de yayın yapan NBC News’e demeç veren DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdi kararı memnuniyetle karşıladı. Pazartesi günü ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel ile görüşen Ebdi, Türkiye’nin müdahalesini hiçbir biçimde kabul etmeyeceklerini, Ankara’nın içinde olmadığı bir ‘güvenli bölge’ planına ise sıcak baktıklarını söylemişti. Uzun bir süredir ‘tampon bölge’ adını verdikleri 30 kilometre derinliğinde bir alanı ele geçirmeyi düşünen Türkiye’den ise bu son karara ilişkin herhangi bir yorum veya açıklama gelmemesi dikkat çekti.
ABD S-400’den rahatsız
Öte yandan ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Savunma Bakan vekili Pat Shanahan, Washington’da Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’i kabul etti. Görüşmeye dair konuşan Shanahan, “Özellikle Suriye konusunda mükemmel planlamalar yapmaya ve çözümler üretmeyi sürdürmemiz gerekiyor. Hepimiz bunun çok karmaşık olduğunun farkındayız ama bu konu üzerinde çalışan en akıllı kişilere sahibiz. Bugün ve bundan sonraki toplantılarda ilerleme sağlamayı dört gözle bekliyorum” dedi. Shanahan açıklamaların ardından bir gazetecinin sorusunu yanıtlarken, IŞİD’i yenilgiye uğratma misyonunda bir değişiklik olmadığını, istikrarı sağlamaya yönelik bir geçiş süreci içerisinde olduklarını, yerel güçlerin güvenlik kabiliyetlerini geliştirmek için çalıştıklarını kaydetti. İki bakan ayrıca, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alım planlarının da görüşmelerde gündeme geleceğini söyledi. Shanahan törenden önce gazetecilerle kısa süre sohbet etti. Suriye’de 400 Amerikan askerini tutma kararını “iyi ilerleme” olarak tanımlayan Shanahan, Akar’la da Suriye’de “bundan sonraki adımları” masaya yatıracaklarını belirtti. Görüşmeyle ilgili açıklamayı Pentagon Sözcüsü Charles E. Summers yaptı. Açıklamada liderlerin Suriye’de IŞİD’e karşı yapılan operasyonlar ve Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 füze savunma sistemi konusunda ABD’nin kaygısı da dahil geniş bir yelpazede güvenlik konularını ele aldıkları belirtildi. “Taraflar Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrar ve güvenliğin sağlanması için işbirliğine devam etme konusunda mutabık kaldılar” denildi. Dunford ve Shanahan, Münih Konferası’nda Avrupa’dan Suriye için destek istemişti.
DIŞ HABERLER