Önceki gün Erzurum’daki bir mahkeme, kadın cinayeti davasında faile verdiği ömür boyu hapis cezasını, Yargıtay’ın ‘haksız tahrik indirimi’ nedeniyle bozma kararına direnerek uymadı
Kadınlara yönelik suçlara karşı verilen birbirinden farklı mahkeme kararları kadın örgütlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor. Özellikle, “haksız tahrik indirimi” ve iyi hal indirimi” gibi mahkeme heyetinin “kanaat” kullandığı davalar hem mağdur yakınlarının hem de kadınların sert eleştirilerine neden oluyor. Yakın zamanda Erzurum’da kadın cinayeti nedeniyle görülen davada yaşananlar konuyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Erzurum’un Palandöken ilçesinde, 17 Mart 2017’de Hanım Ç.’yi öldüren Lokman Serçeoğlu isimli kişinin yargılandığı ve ömür boyu hapis cezası aldığı dosya, Yargıtay tarafından “haksız tahrik indirimi” yapılmadığı gerekçesiyle bozuldu. Verilen bozma kararının ardından yeniden görülen davada, yerel mahkeme Yargıtay’ın kararına direnerek sanık Serçeoğlu’na ömür boyu hapis cezasını tekrarladı.
Sanık ‘tahrik var’ dedi
Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu Serçeoğlu İle Hanım .Ç.’nin ailesi ve avukatları katıldı. Duruşmada söz alan Hanım Ç.’nin kardeşi, “Ablamın ölümünün ardından babam üzüntüden kanser olup yaşamını yitirdi. Kararın bozulduğunu tansiyon ve şeker hastası olan anneme söyleyemedim. Yargıtay’ın bozma kararı kabul edilemez” dedi. Sanık Serçeoğlu ise, “tahrik” olduğu gerekçesiyle Yargıtay kararının uygulanmasını istedi. Duruşma savcısı, mahkemeye sunduğu mütalaada, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin kararında; sanığın, aksi ispat edilemeyen beyanının dikkate alınarak indirim yapılmasının talep edildiğini hatırlattı. Savcı, mahkemenin bu karara direnmesini ve Serçeoğlu’nun ömür boyu hapis ile cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Yargıtay’ın bozma kararına direnerek, bir önceki heyetin verdiği kararı yerinde gördü ve Lokman Serçeoğlu’nu “kasten öldürme” suçundan yeniden ömür boyu hapis cezasına mahkum etti.
Ne olmuştu?
Erzurum’da yaşayan Hanım Ç., 17 Mart 2015 tarihinde, Lokman Serçeoğlu tarafından öldürüldü. Yakalanarak gözaltına alınan Lokman Serçeoğlu hakkında dava açıldı. 12 Kasım 2015’te yapılan karar duruşmasında sanık Serçeoğlu, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Kararın temyiz edilmesinin ardından dosya, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nde incelendi. Yargıtay, sanığın, kollukta verdiği ilk ifadesinde “Hanım’ın kendisine hakaret etmesi, montunun yakasından tutarak, itmesi ve tokat atması” nedeniyle “sinirlenerek”, öldürdüğünü söylediğini belirtti. Yerel mahkemece, aksi ispat edilmeyen sanık beyanına itibar edilmeyerek, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 29. maddesi uyarınca asgari oranda “haksız tahrik” indirimi yapılması gerektiği gözetilmeden, usule uygun düşmeyen gerekçeler ve yanılgılı değerlendirme yapıldığı bildirildi. “Haksız tahrik” hükümlerini uygulamayan mahkeme tarafından fazla ceza verildiğini kaydeden Yargıtay, kararı bozdu ve cezanın düşürülmesini istedi.
‘Duruşmalardaki iyi hal’ler
Erzurum’da görülen ve mahkemenin, Yargıtay’ın bozma kararına rağmen, sanığa ömür boyu hapis cezası vermesi kadınlar açısından önemli bir gelişme. Fakat, bu olumlu kararlar neredeyse her davada farklı farklı uygulanıyor, kadına yönelik şiddet ve cinayet davalarında verilen cezalarda “iyi hal indirimi” ve “haksız tahrik indirimi” gibi “kanaat”lerle cezalar düşürülüyor. Bunun bir örneği de önceki İzmir’de, 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yaşandı. İzmir’in Çiğli ilçesinde, Ümit Şentürk’ün Funda Gülmez’i katletmekten dolayı yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Karşıyaka Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında ‘Tasarlayarak cinayet işleme’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası ile yargılanan Şentürk’ün cezası “duruşmalardaki iyi hali” gerekçe gösterilerek 25 yıla düşürüldü.
İyi hal indirimi nedir?
İyi hal indirimi sanığın, failin ya da suçlunun cezasının hakim tarafından azaltılmasıdır. İyi hal indirimi, hakimlerin tasarrufunda olan bir uygulamadır. Yani iyi hal indirimi vermek ya da vermemek, hakimin insiyatifine bırakılmıştır. İyi hal indiriminin Türk Ceza Kanunu TCK’daki adı “Takdir İndirimi” dir.
ERZURUM