Amasra’da HEMA A.Ş. tarafından kurulması planlanan termik santral için bakanlıkça verilen ‘ÇED olumlu’ raporu, Danıştay tarafından bozuldu. Amasra rahat nefes aldı ancak yeni bir ÇED’e onay verilme tehlikesi var
HEMA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Bartın’ın yeşille denizin buluştuğu tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da kurmayı planladığı termik santral için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararının iptali için Bartın Platformu, 7 Kasım 2016 tarihinde topladığı 2 bin 19 imza ile Zonguldak İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Zonguldak İdare Mahkemesi “ÇED olumlu” kararını iptal etmemişti. Bunun üzerine aralarında muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 2 bin 19 kişi temyiz isteminde bulundu. Danıştay 14. Dairesi’nde, Zonguldak İdari Mahkemesi’nin 20 Nisan 2018 tarihinde verdiği kararın usul ve yasaya uygun olmadığı ileri sürülerek bozulması istemiyle açılan dava görüldü.
Kümülatif etkiye göz ardı
Danıştay 14. Dairesi oybirliğiyle şu kararı verdi: “Kömür Hazırlama Tesisi Projesi ile Hema Termik Santrali, Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası Projesi’nin ve Hema Limanı Projesi’nin entegre proje niteliğinde olduğu, dolayısıyla bu projelerin çevresel etkilerinin kümülatif olarak ve aynı ÇED sürecinde değerlendirilmesi gerekirken, entegre bir projenin tüm etkilerinin bir bütün olarak en baştan değerlendirilmesi ve alınacak tedbirlerin de ona göre belirlenmesi olanağının ortadan kaldırılmasına sebebiyet verecek şekilde, projenin parçalara ayrıldığı dikkate alındığında Kömür Hazırlama Tesisi ve Hema Limanı projesinden ayrı olarak verilen dava konusu Hema Elektrik Santrali, Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası Projesi’yle ilgili ÇED Olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmadığından davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle Zonguldak İdare Mahkemesi’nin 20 Nisan 2018 günlü kararının bozulmasına..” itiraz yolu kapalı olarak karar verildi.
Şirket zeytinleri katletmişti
HEMA şirketi, 2017 Aralık ayında Gömü köyünde bulunan zeytin fidanlarını sökmüş ve büyük bir tepki ortaya çıkmıştı. Bartın Platformu üyeleri zeytin fidanlarının söküldüğü alanın yanındaki 7 dönüm araziye 108 zeytin fidanı dikmişti. Bu eylemde yapılan konuşmada, “Bizler Bartın-Amasra halkı olarak Amasra’da termik santral değil de zeytin yetiştirmenin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Gömü köyü ile Amasra ilçesi ve Bartın ilinin tümünde zeytin ağacı yetiştirmenin mümkün olduğunu göstermek için zeytin fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Böylece Amasra ve Bartın’ın bir doğa ve tarih kenti olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” diye açıklama yapılmıştı.
BARTIN