Hükümet, işsiz kalanların yararlanamadığı işsizlik fonunu, istihdam şartıyla işverene sundu. 3 ay süreyle işçi çalıştırana birçok muafiyet getirdi
Hükümet, sermayeye 3 ay süreyle prim, vergi ve ücret desteğini içeren kanun teklifi yürürlükte. Desteğin kaynağı ise işçi ve işverenden kesilen paylarla oluşturulan işsizlik fonu. İşsizlik rakamları aralık ayında yüzde 12.3’e yükselirken, genç nüfusta yüzde 14.0’ı aştı. Hükümet, İŞKUR önünde uzayan iş başvurusu kuyruklarında kendini gösteren işsizliği azaltıcı tedbirler çerçevesine yeni bir düzenlemeye gitti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yeni kanun teklifiyle, önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda (TBMM) kabul edildi. Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yeni kunun, 2018 yılı içinde işyerinden bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 1 Şubat ile 30 Nisan 2019 arasında işe alınan sigortalılar için geçerli. Yeni hukuki düzenleme, işverene 3 ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlamasını içeriyor.
9 bin TL’lik destek
Bu da aylık 3 bin TL ve üç aylık süre için 9 bin TL’lik bir destek anlamına geliyor. Düzenlemeye göre, bu çerçevede işe alınanların 9 ay süreyle çalıştırılması zorunlu. Ücret desteği nakit yerine mahsuplaşma yöntemiyle yerine getirilecek. Yani ödediği vergi ya da diğer ödemelerden karşılanacak. Teklif komisyonda iken Türk-İş’ten de bir açıklama geldi. Konfederasyon Genel Başkanı Ergün Atalay, işçilerin görüşü alınmadan böyle bir teklifin hazırlanmasını eleştirdi. İşsizlik fonunun milyonlarca işçiye de bir düzenleme borcu olduğunu kaydeden Atalay, “İşsizlik maaşı asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor bu rakamın en azından asgari ücrete eşitlenmesi gerekir Yaşanan ekonomik ortam da dikkate alınarak işysizlik maaşı sürelerinin uzatılması ve işsizlik maaş alma koşullarının hafifletilmesi gerekir” dedi Basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranı da sıfırlanacak. Tarımsal üretime devam etmeleri şartıyla; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi borçları yapılandırabilecek.
ANKARA