Hükümete göre fahiş fiyatların arkasında ‘gıda terörü’ var. Çiftçiler, mazot ve gübre fiyatlarına işaret etti. CHP’li Sarıbal, görülmeyen noktaya dikkat çekti: Suriye savaşı CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, gıda fiyatlarında yaşanan artışın, Suriye savaşı ve Rus uçağının düşürülmesinden kaynaklandığını söyledi. Sebze meyve başta olmak üzere gıda fiyatlarında dikkat çeken fahiş artış tartışılmaya devam ediyor. Hükümet fahiş artışlarda “gıda terörü” nü suçlarken, komisyoncu ve aracılara yüklendi. Bunların fırsatçılık yaparak vurgun vurduklarını söyledi. Tarım Bakanı ve Ticaret Bakanı da yapılan denetimlerde bazı komisyoncuların fiyatları yükselttiklerini duyurdu. Tanzim satışları devreye koyarken tartışmaya CHP Genel Başkanı Vekili Orhan Sarıbal da katıldı. Konuyla ilgili olarak CHP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.
Sarıbal, artışta ‘gıda terörü’nü işaret eden hükümeti hedef aldı. “Suriye ile sorunlar başladığı andan itibaren Türkiye’de tarımdaki ihracat meselesi alt üst olmuştur” dedi. Her alanda üretimde azalma olduğunu belirten Sarıbal, 5 yıl önce meyve ve sebzenin tarladan 25 kuruşa alınıp markete 1 liraya satıldığını söyledi. Suriye ile sorunlar başladı Sarıbal, “Bugünkü yaşadığımız sebze sorununun nedeni bir Suriye savaşı, ikincisi de Rus uçağının düşürülmesidir. Suriye ile sorunlar başladığı andan itibaren Türkiye’de tarımdaki ihracat meselesi alt üst olmuştur. O günden bugüne işler hızlıca başka yere evrildi. Yazın domates fiyatları dip yaparken, patates çöpe atılırken, soğan yerle bir olurken neredeydi bu hükümet? O gün eğer Suriye krizi başladığında iktidar çiftçisine sahip çıksaydı, Rus uçağı düştüğünde domates, biber, narenciye üreticisine sahip çıksaydı ve esnek müdahaleci bir destekleme de yapılsaydı bugün bunları yaşamayacaktık. Domates, patlıcan tarlada çürüdü ve çiftçi üretmemeye doğru hızlı bir hal aldı” dedi.
Asgari ücret iki bin…
Açlık sınırının 2 bin 9 lira olduğunu belirten Sarıbal, asgari ücretin 2 bin 20 lira olduğunu hatırlatarak, konuşmasına şöyle devam etti: “Baktığınız zaman yüzde 90’lık kesim ne yazık ki bu fiyatlarla bu ürünleri alabilecek gelire artık sahip değil. İnsanlar domatese 5 lira, patatese 3 lira, soğana 4 lira nasıl para verip alacak. Sadece bunlar da değil. Yakıtta, ısınmada, taşımacılıkta her alanda ciddi zamlar yaşandı. Dolayısıyla insanların geliri buna yetmiyor. Siz kendinize ve saraya yaptığınız maaş zammı gibi neden zam yapmıyorsunuz?”
17 bin çiftçi icralık
Sebze meyve fiyatlarındaki artışla gündeme gelen tarım kesimi bugünlerde icraları konuşuyor. Üretim maliyetlerini karşılayamayan 17 bin çiftçinin icralık olduğu bildirildi. Bu sayı geçen yıl ortasında 7 bin civarındaydı. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, 17 bin 721 üreticinin kredi borcu nedeniyle icralık olduğunu açıkladı. Kanuni takipteki kredi tutarı da 436 milyon lira. 2018 yılında kullandırdıkları kredi miktarının 9 milyar lira civarında olduğunu belirten Poyraz, bunun yaklaşık yüzde 70’inin gübre, mazot, yem ve ilaç temininden oluşan ayni kredi olduğunu belirtti. Torba Yasa ile takipteki, yapılandırılan ve yapılandırılması bozulmuş kredilerle ilgili yeni bir kolaylık sağlandığını kaydeden Poyraz’ın verdiği bilgiye göre, yasa teklifinden yaklaşık 55 bin üretici yararlanacak. Yapılandırılacak kredi tutarı da 1 milyar 410 milyon lira civarında olacak. Poyraz’ın verdiği bilgiye göre borçların illere göre dağılımında ilk sırada Kayseri yer alırken onu Ankara ve İzmir izliyor.
Bir yıl önce 7 bin idi
Bir önceki Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta Kanuni takip hesaplarında borcu bulunan çiftçi sayısının 11 bin 911 olduğunu açıkladı. İcra takibindeki çiftçi sayısının 7 bin 531 kişi olduğunu bildirdi. 5 Haziran 2018 itibarıyla erteleme hesaplarında borcu olan çiftçi sayısını ise 14 bin 287 olarak açıkladı.
ANKARA
ANKARA