Türkiye’nin giderek tarımdan ve kırsaldan uzaklaştığını kaydeden ZMO Şube Başkanı Abdullah Doğan, suçlunun çiftçi veya tüketici olmadığını belirterek, çözüm önerilerini sıraladı.
Adana’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile MHP’li Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü’nün katılımıyla açılışı yapılan Tanzim Satış Noktası’na ilişkin basın toplantısı düzenleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi Başkanı Abdullah Doğan, Türkiye’nin giderek tarımdan ve kırsaldan uzaklaştığını kaydetti. Doğan, tarımsal üretimin büyük işletmelerin ve şirketlerin tekeline terk ettiğini belirterek, çiftçinin üretim ve refah için desteklenmesi gerektiğini hatırlattı. Doğan, tarımda izlenen politikaların kırsalı boşaltarak, toprağı tohumsuz, tarımı çiftçisiz ve tüketiciyi sağlıksız bıraktığına dikkat çekti.
‘Suçlu; gelinen noktayı yaşatanlardır’
“Üretim, tüketim, politika belirsizliği çiftçiyi üretim açısından belirsiz bir durumda bırakmaktadır. Peki, kurtarıcı olarak görülen tanzim satış neye ve ne kadar süre ile çözüm olacak?” diye soran Doğan, üretim artmadan, arz-talep dengesine dayalı üretim planlamasına gitmeden gelinen noktanın tanzim satışlarını yine can simidi olarak ortaya çıkardığını söyledi. Doğan, “Üretici örgütlerinin etkisiz kaldığı, kooperatifleşmenin gerçekleştirilemediği bir ortamda iş kala kala tanzim satışlara kaldı. Oysa önlem alınmış olsa idi, bu noktaya gelinmeyecekti. Yani, üretime destek verme, yatırıma destek verme, maliyetleri düşürme, kooperatifçiliği destekleme, kırsalda refahı artıracak girişimleri destekleme yoluna gidilseydi; toplum, çiftçi ve ulus olarak yüksek bedel ödemeyecek ve kimse ötekileştirilmeyecekti. Suçlu çiftçi değildir, patlıcan-domates değildir, tüketici değildir. Suçlu; gelinen noktayı yaşatanlardır” diye konuştu.
Doğan, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:
“*Çiftçinin üretim araçları yoluyla desteklenmesi, tüketimin değil üretimin özendirilmesi, satışın değil üretimin tanzim edilmesi.
*İthalatla çözüm değil, ulusal kaynaklara ve önceliklere dayalı yerel üretim yapılması.
*Çiftçi örgütlenmesinin tabana dayalı gerçekleşmesi ve üreticilerin kooperatiflerde örgütlenmesi.
*Bu kooperatiflerin üretim aşamasında ve pazarlama aşamasında etkili olması.
*Üretim planlamasının yapılması.
*Tarım topraklarının amaç dışı kullanımının önlenmesi.
*Gençlere ve kadınlara yönelik özel politika araçlarının geliştirilmesi ve uygulanması bir tercih değil zorunluluktur.”
HABER MERKEZİ