DSG’nin üst düzey toplantısında, IŞİD sonrası mücadelenin hatları belirlendi. Gizli hücrelerin yok edilmesi için çalışmaların süreceği belirtilen açıklamada, Şam’la görüşmeler ve ‘güvenli bölge’ konusu da ele alındı.
IŞİD’i Kuzey Suriye sahasında silen Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bölgedeki tüm askeri meclis ve kurumlardaki komutanların katılımıyla olağan toplantısını gerçekleştirdi. Üst düzey toplantıda,IŞİD’in son üssünde yürüyen savaş, ABD güçlerinin çekilmesi sonrası süreçte yaşanacak olası gelişmeler, Türkiye’nin güvenli bölge iddiaları, Suriye hükümetiyle ilişkiler, askeri ve güvenlik meseleleri kapsamlı tartışmalarla yeniden ele alındı. Genel Komutan Mazlum Ebdi’nin başkanlığındaki toplantıya uluslararası basının da ilgisi yoğun oldu. Toplantı sonrası DSG Genel İlişkiler Sorumlusu Redur Xelil basının karşısına çıkarak alınan kararları deklere etti.
BBC’de yer alan habere göre, bildiride şu 7 madde sıralandı:
1- 2012 yılından beri farklı terör örgütlerine karşı, son olarak da 2014 yılından itibaren Uluslararası Koalisyon destekleriyle IŞİD terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar sonucu artık “Hilafet Devleti” sona doğru gitmekte, Baxoz’da bulundukları küçük bölgede sıkışmış durumdadır. Esirlerin, sivillerin örgütten kurtarılmasıyla savaş tamamen sona erecektir.
2- Toplantıda Demokratik Suriye Güçleri ileriki süreç için yeni askeri stratejisi için iki hat belirlenmiştir: o Gizli hücrelerin yok edilmesi için Uluslararası Koalisyon destekleriyle askeri ve güvenlik operasyonları. o Toplumsal, düşünsel ve ekonomik olarak IŞİD’in devam eden varlığının yok edilmesi.
3- Askeri Meclis, Türk devletinin tutumu ve güçlerimizin bölge üzerinde tehdit olduğu yönündeki yalan iddialarını tartışmıştır. Türk devleti işgalci bir devlet olup, Suriye’de Afrin, Bab, Cerablus ve İdlib’i işgal etmiştir. Katılımcılar Türk devletiyle sorunların diyalog yoluyla ve komşuluk ilkelerine saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğine dikkat çekmiş, ayrıca bölgeye yönelik olası saldırılara karşı da hazırlık yapılması gerektiğini belirtmiştir. Katılımcılar, kuzey sınırı güvenliği ve barış için güvenli bölge oluşturulmasının uluslararası gözetim dahilinde mümkün olabileceğini belirtmişlerdir.
4- Askeri Meclis, Suriye hükümeti ile görüşmeleri tartışmış, birlik içinde bir Suriye ve Demokratik Suriye Meclisi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kabulü çerçevesinde diyalog yoluyla çözüm çabalarının gerekliliğini vurgulamıştır.
5- Toplantıda Kadın Savunma Birlikleri’nin Terörü Bitirme Savaşı Hamlesi’ndeki öncü ve önemli rolü dile getirilmiş, savaşçıların kahramanca eylemleri selamlanmıştır. 6- Toplantıda Afrin’in özgürleştirilmesi ve halkın yurtlarına geri dönmesi, demografik değişimin durdurulması ileriki sürecin öncelikli görevi olarak belirtilmiştir.
7- Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD terör örgütünün yok edilişinin ilanının ardından yeniden yapılanıp eğitimlerini gerçekleştirecek, güvenlik ve askeri gerekliliğe göre güçlerini konumlandıracaktır.
Orgeneral Votel, Irak’ta
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel,Irak’ın başkenti Bağdat’a gitti. Bir süredir Ortadoğu’da bulunan Votel’in ziyareti ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de yakalanan Avrupa kökenliIŞİD unsurlarını alıp yargılamamaları halinde hepsini serbest bırakacağı yönünde Avrupa’ya yaptığı uyarı sonrasında gerçekleşti.
Votel, Bağdat Havalimanı’nda basının sorularını yanıtlamazken, ziyaret kapsamında IŞİD’in kontrolündeki son bölgelerin ele geçirilmesi ve örgütün tekrar ortaya çıkmasını engellemeye yönelik tedbirlerin masaya yatırılması bekleniyor. Reuters’ın haberine göre, Votel’in Bağdat’taki temaslarında ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesinin Irak’a olası etkilerini ele alması beklendiği ifade edildi. Zira IŞİD, elindeki tüm toprakları kaybetmesinin ardından, bölgede vur-kaç taktiğini kullanmaya başladı. Iraklı yetkililer, özellikle Trump’ın açıklaması sonrasında IŞİD’in yeniden hareket alanı bulmasından endişeli. Şarku’l Avsat’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Iraklı bir diplomat, “ABD’nin DEAŞ’a karşı takip ettiği metodun yeterince açık olmayışıIraklı yetkililer için büyük bir problem” dedi. ABD’nin Suriye’deki yabancı uyruklu IŞİD unsurlarını serbest bırakması durumunda Irak’ın örgüt unsurları için ‘ideal bir saha’ olmasından endişe ediliyor.
HESEKE