FED açıklamaları öncesinde dolar yine yükselişe geçerken, ekonomistler, Türkiye’deki şirketlerin yüksek borçlanma nedeniyle zor durumda kalacağını belirtti
ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı öncesinde küresel olarak güçlü seyir izleyen dolar dün yeniden 4.7 TL bandını gördü. 10 yıllık gösterge faiz ise yüzde 16’yı aştı. Uluslararası finans kurumlarından TD Securities’e göre, TL ve Meksika Pesosu, şu anda en fazla risk altında olan para birimleri. Şirketin üst düzey stratejisti Mitul Kotecha, “Çin ve Güney Afrika’nın yanı sıra Türkiye ve Malezya’daki Döviz rezervlerinin yeterliği, IMF tarafından önerilen aralığın aşağısında. Bu da, bu ülkelerin yavaşlayan büyüme karşısında daha fazla tehlike altında olduğu anlamına geliyor” ifadesini kullandı.
Borçlar şirketleri zorlayacak
Bu arada, uzmanlar, geçtiğimiz hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından izlemeye alınan 11 büyük Türk şirketinin ödemelerinin zorlaşacağını ve yatırımlarda zorlanacağını belirtti. DW’ye konuşan Prof. Hayri Kozanoğlu, notu negatife çevrilen bankalarla birlikte, bütün şirketlerin negatif izlemeye alınmasını, “Durum oldukça ciddi görünüyor. Moody’s’in bu kararı Türkiye ekonomisini çok yönlü olarak olumsuz etkileyecek” diye yorumladı. Şirketlerin 223 milyar dolarlık döviz borcunun, yarısının bankalara yarısının yurtdışına olduğunu vurgulayan Prof. Kozanoğlu, “Bu şirketlerin borçlarının ana para ve faiz ödemelerinde büyük güçlükle karşılaşacakları beklenebilir” dedi. Şirketleri ve bankaları negatif izlemeye alma kararları birlikte düşünüldüğünde, bankaların yurtiçindeki kredilerinin ana para ve faizini tahsilde güçlük çekeceğini söyleyen Prof. Kozanoğlu, “Tahsilatın yanı sıra yurtdışından borçlanırken de ciddi sıkıntı yaşayacaklar. Risk primi yukarı çıkacağı için daha yüksek faizle borçlanmak durumunda kalacaklar. Bu da dibe giden bir spiral gibi görünüyor” dedi.
Bir efsane daha gidiyor
Tavuk ve yumurta sektörünün devlerinden Keskinoğlu, nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme yerine getirilen konkordato başvurusu yaptı. Şirket, ticari faaliyetlerini devam ettirebilmek için geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunduğunu açıkladı.
EKONOMİ SERVİSİ