Zam beklentisiyle piyasada bulunamayan ilaçları denetim yaptıkları ecza deposunda gördüklerini belirten Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ferat Deger, “Vatandaşların mağdur olmaması ve olası bir can kaybıyla karşılaşmamak için depolardaki bu ilaçların ivedi bir şekilde halka ulaşması gerekiyor” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilaç fiyatlarına 19 Şubat’ta yüzde 26.4 zam yapılacağına dair yaptığı açıklama sonrası hastalar, ihtiyaç duydukları kimi ilaçları eczanelerde bulamamaya başladı. Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ferat Deger, Birçok hastanın sağlığı konusunda hayati risk oluşturan bu soruna ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
İlaçlar stok edildi
Deger, Bakan Koca’nın açıklaması sonrası zam beklentisi içerisinde giren firmaların piyasaya ilaç sürmeyerek stok yapmaya başladığını söyledi.Döviz kurunun yükselmesi nedeniyle 300 ilacın piyasadan çekildiğini belirten Deger, bu ilaçlardan 140’ının piyasada hiç bulunmadığını, 160’na ise sınırlı ulaşılabildiğini kaydetti. Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklama sonrası süreç için “resmen deprem yaşadık” diyen Deger, açıklamadan sonra ecza depolarının stok yapmaya başladığını, her eczanenin raflarında bile 50-100 kutusu bulunan ağrı kesicilerin depocular tarafından ancak birer taneyle eczanelere verildiğini, depolarda 500-600 eczanenin ihtiyacı kadar ilacın stok edildiğini kaydetti.
‘Piyasada eksin olan ilaçlar depolarda’
Deger, ilaç stokçuluğuna karşı gelen şikayetler üzerine bazı ecza depolarında denetim yaptıklarını da paylaştı. Yaptıkları bu denetimler sırasında tepkiyle karşılandıklarını belirten Deger, “Bunu belgeleyecek tek şey, orada yapılan denetimlerdir. Burada bir depoya denetim yaparken kovulacak duruma geldik. ‘Sizin yetkiniz yok, denetim yapmazsınız. Ben sizi içeride istemiyorum’ gibi sözlerle çıkmak durumunda kaldık. Ama eczane deposunun içine girdiğimizde deponun raflarında piyasada eksik olan ilaçların olduğunu gördük” diye belirtti.
Üretim azaldı
Piyasadaki ilaç sıkıntısının nedeninin döviz kurunun yükselmesiyle üretici firmaların zorunlu üretim sayısı kadar üretim yaparak üretimi düşürmelerinden kaynaklandığı söyleyen Deger, ilaç üretimi yapan firmalarda döviz kurunun 2 bin 690 TL sabit tutulduğunu, bundan dolayı da üretimin azaldığını belirtti. Deger, “Bunu devlet de, hükümet de görüyor. İlaç giderlerinin az tutulması için bunu doğru buluyoruz ama süreç kötü ilerleyince de bununla ilgili bir rahatlama seviyesinin de olması gerektiğini düşünüyoruz. Üretici firmalarla Sağlık Bakanlığı arasında gerekli çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Firmaların üretimi sınırlandırmasıyla ecza depolarının da piyasaya ilaç dağıtmada kısıtlamaya gittiğini kaydeden Deger, bunu yaptıkları denetimler sırasında fotoğraflarla da belgelediklerini belirtti. Eczanelerdeki bütün ilaçların Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ilaç takip sisteminde mevcut olduğunu söyleyen Değer, hastaların eczanelere gidip bulamadığı ilaçların denetim yaptıkları ecza depolarında gördüklerini Diyarbakır Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirip, denetim yapılmasını istediklerini aktardı.
‘İlaçlar halka ulaşmalı’
Açıklanan zam tarihi gelmeden yapılan stokçuluğa müdahale edilmesini isteyen Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Deger, “Bu süreçte vatandaşların mağdur olmaması ve olası bir can kaybıyla karşılaşmamak için depolardaki bu ilaçların ivedi bir şekilde halka ulaşması gerekiyor. İlacın bulunabilir bir noktaya gelmesi gerekmektedir. Bu konuda da yetkililiklerimizden bir çözüm bekliyoruz. Ecza depolarında denetimlerin sıkılaştırması gerekiyor. Böyle olduğu zaman ilaçlar stoklanmaktan çok eczanelere dağıtılacaktır. Piyasa da böylelikle rahatlayacaktır. 19 Şubat’tan sonra piyasa rahatlayacak, ama 19 Şubat’ta kadar eczacılar ve hastalar aynı stresi devam edecek” dedi.