Küresel ısınmanın temel nedeni olduğu bilinen termik santrallere zehirleme özgürlüğü Meclis’te. 2013 yılında sağlanan ve 2019’un sonunda bitmesi gereken kirletme özgürlüğü 2022’ye uzatılıyor
Kentlerde yoğunlaşan sanayi, çimento fabrikaları ve özellikle termik santraller kentleri adeta nefes alınmaz yerler haline getirirken iktidar yeni bir kararla 13 termik santralin havayı kirletme özgürlüğünü 2022 yılına kadar uzatmak istediği karar meclis gündeminde yer alıyor. Özelleştirilen termik santraller 2016 yılında alınan bir kararla 3.5 yıl boyunca çevre mevzuatından muaf tutulmuşlardı. Yeni hazırlanan ve uzatılan muafiyet torba yasa ile Meclis gündemine geldi. AKP ve MHP oylarıyla Meclis’ten geçeceği beklenen bu karara tepkiler ise büyüyor. Bu karar mecliste onaylanırsa santraller baca gazı filtreleri ve arıtma tesisi gibi önlemler almadan çalışmayı sürdürecek.
Yatağan, Tunçbilek gibi 13 tane termik santral, halkı zehirlemeye devam edecek. Neden olduğu kirlilikten dolayı bu fabriklar durdurma, kapatma, para cezası gibi uygulamalardan muaf tutulacak ve halkın kanser, astım, akciğer hastalıkları gibi sonuçlarından dolayı sorumlu tutulmayacaklar. Meclis Genel Kurulu’na getirilen Maden Kanunu Teklifi’nin içinde yer alan 45. maddenin geri çekilmesi talebi ile başlatılan imza kampanyasına 60 bini aşan kişi katıldı. 2013’te kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019’un sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan altı yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya saldı. Meclis genel kurul gündemine gelen yeni yasa teklifinde yer alan madde 45, Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan 13 santrale iki yıl daha havayı kirletme özgürlüğü tanınıyor. Bu yasa geçerse her yıl: 1100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası, 1500 hastaneye yatış ve her gün 170 çocukta astım atağının gelişeceği bekleniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ