İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hazırladığı raporda, Ege Bölgesi’nde son bir yıl içerisinde çalışma yaşamı alanında 4 bin 123 hak ihlali yaşandığını yer aldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu, 2018 yılında Ege Bölgesi’nde çalışma yaşamı alanında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Şube binasında düzenlenen basın toplantısı ile paylaşılan raporun İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Muğla, Balıkesir ve Isparta illerini kapsadığı ve yerel basın taramaları ile doğrudan yapılan başvurular sonucu hazırlandığını belirtildi.
‘En fazla tarım ve inşaat işçileri hak ihlaline uğruyor’
Raporun ayrıntılarını paylaşan Komisyon üyesi Caner Canlı, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin bağlayıcı hükümlerine karşın hak ihlallerinin 2018 yılında da artarak devam ettiğini ifade etti.
Canlı, hak ihlaline en fazla uğrayan kesimin ise inşaat işçileri ile tarımda çalışan işçiler olduğunu belirtti. Yaşanan ölümlerin birçoğunun da yine işçilerden oluştuğu aktaran Canlı, geçen yıl işlerinden atıldıkları gerekçesiyle 7 işçinin belediye önünde oturma eylemi yaptığı, içlerinden birinin başladığı açlık grevini uzun süre devam ettirdikten sonra belediye ile varılan anlaşma sonucunda eylemine son verdiğinini paylaştı.
Aliağa’da ilçesinde ise, bir fabrikada patlama meydana geldiğini ve can kaybının yaşandığını kaydeden Canlı, “2018’in sonuna doğru belediyedeki İZBAN işçileri, toplu sözleşme haklarını kullanabilmek için greve başladı. Grevlerinin belli bir zamanında Cumhurbaşkanı’nın İzmir’e geldiği gün verdiği talimatla ve daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İZBAN grevi altı aylık süre ile ertelendi. 2018’de başlayıp, 2019’a sarkan TARİŞ’te sendikalaşma çalışması yapan işçilerin işten atılması ile son bulan ve işçilerin TARİŞ önünde oturma eylemi yaptıkları görüldü. İşçilerin yapmış oldukları değişik eylemlerde gözaltılar yaşanmış, gözaltılar ifade alınması sonucu serbest bırakılmışlardır” diye belirtti.
Canlı, insan hakları savunucuları olarak çalışma yaşamının uluslararası sözleşmelerdeki ve Anayasa’daki yasalar doğrultusunda uygulanmasını, evrensel bildirgedeki belirtilen tüm hakların çalışanlar lehine kullanılmasını talep etti.
Raporda, Ege Bölgesi’nde karşılaşılan 4 bin 123 hak ihlali şöyle yer aldı:
*İşçi ölümü 95
*İş kazası 308
*İşe son verme 2028
*İhraç 640
*Maaş alamama dolayısıyla eylem 271
*Açığa alma 2
*İş yerlerinin kapatılması 1
*İşten atılma dolayısıyla açlık grevi 1
*Gıda zehirlenmesi 759
*Sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle işten atma 7
*Maaş alamama gerekçesiyle intihar 2
*Grev kararı 5
*Baskı ve mobbing 4