Sığınma evlerinde kalan binlerce kadın yerel seçimlerde oy kullanamayacak. Feminist aktivist Özgül Kaptan, ‘YSK isteseydi bunu kolaylıkla çözebilirdi. Bu sığınma evlerindeki kadınların gözden çıkarılması anlamına gelir’ dedi
Maruz bırakıldıkları şiddet nedeniyle sığınma evlerinde kalan ve sayıları resmi rakamlara göre 3 bin 860 civarında olan kadınlar, yerel seçimlerde oy kullanamayacak. Kadın örgütleri temsilcileri ise nüfus kayıt sisteminde görülmedikleri için oy kullanamayan kadın sayısının 12 bin civarında olduğunu söylüyor. Son beş seçim döneminden beri oy kullanamayan kadınlar, 31 Mart yerel seçimleri öncesi bir yasal düzenleme yapılmaz veya Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu konuda bir karar almazsa güvenlikleri sağlanamayacağı iddia edilerek bu seçimlerde de oy kullanamayacak. Daha önceki birkaç seçimde de gündeme gelen ve kadın örgütlerinin sorunun çözülmesi yönündeki açıklama ve taleplerine rağmen, YSK konuyu çözmek için hiçbir atım atmadı.
‘YSK istese çözerdi’
Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan (KADAV) feminist aktivist Özgül Kaptan, sığınma evinde kalan kadınların unutulduğunu belirterek, YSK’nın istese bu sorunu kolaylıkla çözebileceğini söyledi. Kaptan, şöyle devam etti: “Bir ihmal olduğunu düşünüyorum. Kadın mücadelesinden bir kadın olarak kendimizi de eleştiriyorum. Bu konuya daha fazla sahip çıkmamız gerekirdi.” “Kadınların seçme ve seçilme hakları için mücadele etmesi, kavga vermesi 100 yıl öncesinde kaldı” diyerek sözlerini sürdüren Özgül Kaptan, bu kavgayı bugün sığınma evlerinde kalan kadınların vermek zorunda bırakılmasının acıtıcı olduğunu ifade etti. Kaptan şöyle devam etti: “Kadınların sığınma evlerinde kalmaları demek onların hayattan kopuk olması anlamına gelmemeli. Aksine, orada bulunmakla yeni bir hayat kurmaları için şiddetten korunarak, güvenlikleri sağlanarak hayatın içinde olmalarının sağlanması anlamına gelmeli. Şiddeti önlemenin mekanizmalarını kurmak kadınları hayattan soyutlamak olmamalı.”
Çözüm reddediliyor
30 Mart 2014’teki yerel seçimlerde de sığınma evlerindeki kadınların oy kullanamayacağı gündeme gelmiş hatta muhalefet partileri Meclis’e yasa teklifi sunmuştu. Ancak dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bu kadınların herhangi bir sandığa kayıtlarının yapılamayacağı, zira bu şekilde yerlerinin ifşa edilmiş olacağı şeklinde bir yanıt vermişti. Uzmanlar, bir yasal düzenleme eşliğinde sığınma evlerine sandık konulmasının yaklaşan yerel seçimler öncesinde hızlı bir çözüm olacağını belirtiyor.
Avrupa ülkelerinde nasıl?
Birçok Avrupa ülkesi bu sorunu kadınları tehlikeye atmadan çözmüş durumda. Norveç’te şiddet mağduru kadınlar belediyelerde veya sığınma evlerinde oy kullanabiliyor. İngiltere’de ise sığınma evlerindeki kadınların oylarını sandık başına gitmeksizin posta yoluyla veya vekaleten kullanmalarına olanak tanınıyor.
KADIN SERVİSİ