Alevi nüfusunun yoğunlukta olduğu Dersim ilinde metruk binaların cami olarak gösterilip imam atandığı ortaya çıktı. 948 kişiye bir caminin düştüğü Dersim’de cami olarak kayıtlı bulunan pek çok yapının kullanılmadığı iddia ediliyor.
Nüfusunun büyük çoğunluğunu Alevilerin oluşturduğu Dersim’de, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın metruk binaları cami gibi gösterip imam atadığı ortaya çıktı.
12 Eylül 1980 darbesi sonrası ilde ıssız dağ köylerine dahi cami yapıldığı biliniyordu. Kullanılmayan o camiler bugün yıkılmış ya da metruk durumda olsalar da AK Parti hükümeti 80’lerden kalan bu metruk binalara faal camilermiş gibi Diyanet personeli atıyor.
Birgün’den Serhat Halis’in haberine göre, Diyanet personel atarken, Dersim’in herhangi bir köyünde, olmayan caminin olmayan imamı, ile adım atmadan maaş almayı sürdürdüğü belirtiliyor.
Hayali camilere hayali imamlar
‘Bilgi Edinme Kanunu’ kapsamında edinilen bilgiye göre Diyanet, Ovacık Ziyaret Köyü’ndeki metruk bir yapıyı cami olarak gösterip, köylülerin varlığından haberdar dahi olmadığı bir imam atamış görünüyor. Aynı şey Pülümür Kırmızıköprü Köyü için de geçerli. Yıllardır kapısı açılmayan, harabeye dönmüş Kırmızıköprü’deki bina, Diyanet’e göre bir cami ve orada köylülerin hiç görmediği 2 diyanet personeli kayıtlara göre binada görevli gözüküyor. Aynı durum Pertek’teki Yeniköy’de de yaşanıyor. Dersim’deki 93 caminin birçoğu, özellikle köylerde olduğu ileri sürülenlerde bu hayali atamalar yaygın olduğu iddia ediliyor.
2013’te açıklanan sayıya göre Dersim’de 117 cami vardı. Ancak bu camilerin pek çoğunun faal olmadığı, hatta cami olarak gösterilen adreslerin bir kısmının, içinde ailelerin yaşadığı çeşitli apartman daireleri olduğu anlaşılınca, Diyanet, personelleriyle birlikte yaklaşık 24 camiyi, resmi kayıtlardan silmek zorunda kalmıştı.
Dersimde her 948 kişiye bir cami düşüyor
Kişi başına düşen cami sayısı bakımından AKP’nin kalesi konumundaki pek çok “muhafazakar” kenti geride bırakan 88 bin nüfuslu Dersim’de toplam 93 cami olsa da, ortalama 948 kişiye bir cami düşüyor. Dersim bu oranla en fazla camiye sahip İstanbul’u bile geride bırakıyor. 15 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip İstanbul’da toplam 3 bin 403 cami var ve cami başına ortalama 4 bin 407 kişi düşüyor. İki milyonluk Urfa’da cami başına düşen kişi sayısı bin 20 iken, Dersim’de bu sayı 948. Bursa da cami yoğunluğu açısından Dersim’in gerisinde kalıyor. 2 milyon 994 bin nüfuslu Bursa’da toplam bin 732 cami var. Bursa’da cami başına bin 728 kişi düşüyor. Dersim, Ankara’yı da oran bazında sollamış durumda. İzmir, Antep, Yalova, Osmaniye, Şırnak ve daha pek çok ilde, cami başına düşen kişi sayısı Dersim’dekinden daha fazla.