Kartal’ın ardından Şişli’de de 4 bina boşaltıldı, 60 dairede kalan insanlar otellere yerleştirildi. Kartal’da ise çöken binanın çevresindeki 10 binanın yıkım çalışmaları başladı
İstanbul’da peş peşe ‘çürük’ bina haberleri gelmeye devam ediyor. Kartal’da 8 katlı binanın çökmesinin ardından Şişli’de bir binanın kolonun çatlaması ve zeminin kaymasından dolayı 4 bina boşaltıldı. 4 binada toplamda 60 daire 4 dükkan 1 de otopark bulunuyordu. Apartman sakinlerinin otellere yerleştirildiği öğrenilirken, binanın onarım ve ya yıkım kararını Şişli Belediyesi Statik Büro’nun incelemelerin ardından kesinlik kazanacağı öğrenildi. Öte yandan, Kartal’daki enkazın 4 günde kaldırılması, çevre binaların risk gurubunda olması ve en önemlisi ise 21 insanın hayatını kaybetmesi ‘çarpık şehir İstanbul’ da panik yarattı. Kartal’da yıkılan apartmanın yanında tehlike arz eden binalarda yıkım başladı. Yıkılan binanın ardından araştırma yapmak için delil toplama çalışması başladı. Önceki gün yapılan incelemelerde deniz kumunun ardından şimdi de deniz kabukları da ortaya çıktı. Çöken binanın yapımına 1992 yılında başlanmış 1997 senesinde tamamlanmıştı. Bu dönemde 5 kat izni olan bina kısa bir süre sonra 3 kat daha çıkartılarak toplamda 8 kata ulaştırıldı. İmarın kaçak kat yapma dönemi ise dönemin Refah Parti (RP) Kartal Belediye Başkanı Mehmet Sekmen zamanında gerçekleşti. Hakkında açılan davalar nedeniyle 27 Mart’ta görevden alınan Sekmen kısa süre sonra görevine geri atandı. Sekmen hakkında açılan davalar şöyle:
- İstikbal Yatakları, Denge Alışveriş Merkezi ile 30 benzeri işyeri ve konutun yıkım kararını uygulamamak.
- Ömerli su havzası ve diğer alanlarda kaçak yapılaşmaya göz yummak.
- Belediyede işçi olarak çalışırken, iş akdi feshedilen Kartal Milli Gençlik Vakfı Başkanı Güven Yaman’ın ortağı olduğu Yamanlar şirketine iki kamyonu usulsüz kiralamak.
- Daha az kıdemli olduğu halde bazı memurları, siyasi ve keyfi nedenlerle yükseltmek; bazı memurları da cezalandırmak.
- İdari Mahkeme kararlarını uygulamamak. oKaryapsan AŞ adlı şirkete para ödenmesi ve bu şirketin belediye adına bağış toplamada rol oynaması.
- kaçak ve ruhsatsız dev apartman blokları, benzin istasyonları, fabrikalar, camiler, imam hatip liseleri; yıllığı 100 bin liradan tarikatlara kiralanan binalar, belediye kaynaklarının Milli Gençlik Vakfı’na aktarılmas… Çöken binanın kaçak katlarının yapıldığı dönemde Kartal Belediye Başkanı olan Sekmen, şimdi de Erzurum’da AKP Belediye başkan adayı.
Toplanacak yer kalmadı
Afet toplanma alanlarından imara açılanların bazıları; Torunlar’ın yükseldiği Ali Sami Yen Stadı, bugün üzerinde Zorlu AVM’nin yer aldığı Zincirlikuyu’daki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’ün arazisi, şu an üzerinde Taş Yapı’nın gökdelenlerinin yer aldığı Kadıköy Meteoroloji Bina ve alanı, Akasya AVM’nin yer aldığı Acıbadem’deki eski Otosan Fabrikası arazisi, Bakırköy’deki Marmara ve İstanbul Forum AVM’nin bulunduğu alan, Tıraşlanmadı diye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahibine küstüğü Zeytinburnu’ndaki 16.9 kulelerinin yer aldığı arazi.
Kentsel değil rantsal dönüşüm
2016 yılında açıklanan riskli alan grubuna bakıldığı zaman seçilen ilçelerin konumları ve ilçe halkının tercihleri dikkat çekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın açıkladığı ‘Öncelikli alan’ noktaların başında Kanarya Mahallesi, Fikirtepe, Tarlabaşı, Mecidiyeeköy, Okmeydanı gibi ilçe ve mahalleler geliyor. Bu ilçelerin tamamı AKP iktidarına karşı tutumuyla dikkat çekerken birçoğu da kendi etnik kimlikleriyle evlerini kaybetmemek için yıllardır mahkeme kapısı aşındıran mahalleler olduğunu görüyoruz. “Kentsel dönüşüme ihtiyaç var” denilen yerlerin neredeyse tamamı ise ya otoban kenarında ya da değeri yükselme potansiyeli olan ilçeler olması dikkat çekiyor. 2016 yılında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe şöyle aktardı; “Afet Yönetim planı yok, mutlaka oluşturulmalı. Ama bundan daha büyük sorunlarımız var. Afet toplanma alanı olarak belirlenen yerlerin neredeyse tamamı AVM, rezidans ve varlıklı kişilerin kullanımına açıldı.”
HABER MERKEZİ