Kartal’da 6 Şubat günü çöken binanın deniz kumu ile yapıldığı açıklandı. Enkaz çalışmalarının sona ermesinin ardından 21 yurttaş hayatını kaybetti, 14 kişi ise yaralandı. Yurttaşların soruları ise enkaz altında kaldı.
Kartal’da çöken bina da çalışmalar 9 şubat gecesi itibariyle sona erdi. Çökmede enkaz altında 35 kişinin kaldığı açıklanırken, bunlardan 21’i hayatını kaybetti. 14 kişinin sağ olarak kurtarıldığı, 7 yurttaşın ise ağır yaralı olduğu belirtildi. Binanın 3 katının kaçak olduğu ve altta bulunan konfeksiyon atölyesinin de ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Çöken binanın ruhsatlı projesinin zemin artı 5 kat olduğu ancak zemin artı 8 kat olarak yapıldığını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Kullanılan beton, karot numunelerinden gördüğümüz, C3 ila C10 arasında beton kalitesi çıkıyor. Şu an bu binanın yeniden yapılması durumundaki beton sınıfının C30 olması gerekiyor. Aldığımız, zaten gözle de görülen beton sınıfını incelediğimizde, deniz kumuyla yapılmış ve içinde deniz kabuklarının olduğu, nervürlü demirin kullanılmadığı bir statik durum söz konusu. Hem beton dayanımı hem de çelik dayanımı, çekme dayanımı oldukça düşük bir binamız ve buna ilişkin de tespitleri arkadaşlarımız yürütüyor” dedi. Akıllara ise Kartal ve çevresinde daha böyle ne kadar bina olduğu, kaçının izinsiz kat çıktığı,İstanbul’da kaç binanın daha deniz kumu ile harç yapıldığı ve kimlerin izin verdiği soruları geldi. Bina çökmesinin ardından birçok yurttaş bunun bir ihmal olmadığını, rant olduğunu vurguladı. Binanın ardından en çok gündem olan konulardan biri ise buraya izinsiz nasıl 3 kat çıkılabildi, ruhsatsız bir tekstil dükkanı nasıl çalışıyordu, denetimi kim yapıyordu?
Açıklamalar gece yarısı
6 Şubat günü gerçekleşen enkazın hemen ardından yayın yasağı getirildi. Henüz kaç yurttaşın olduğu tespit edilmeden, olay nedeni açıklanmadan yayın yasağı gelmesi tepki topladı. Yasağın ardından en dikkat çeken konulardan biri ise ölen yurttaş sayısının tamamının gece yarısı açıklanmış olmasıydı. Enkazın yaşandığı günden 9 Şubat gününe kadar çalışma bilgileri, cenaze ve sağ kurtarılan yurttaşların haberleri gece yarısı açıklandı. Birçok kişinin haberdar olamadığı açıklamalar ölen veya enkaz altında kalan insan sayısının daha fazla olduğu şüphelerini oluşturdu. Enkaz bölgesine giriş ve çıkışlar yasaklanırken, çevre apartmanlardaki mahalle sakinlerinin sessizliği dikkatlerden kaçmadı. Görüşlerine başvurmak istediğimiz birçok aile kendilerinin konuşamayacağını, konu hakkında tembihlendiklerini söyledi. Çevredeki 10 apartmanın güvenlik için boşaltıldığı söylenirken, enkaz olan binanın hemen yanındaki apartmanların görüntüsü mahalle halkınıtedirgin ediyor.
4 günde bir enkaz
Çalışmalar 4 gün boyunca sürerken,İstanbul’u olası bir depremde büyük bir felaketin beklediği gözler önüne serildi. 2016 yılında açıklanan doğal afet raporunda olası 7 büyüklüğündeki depremin İstanbul’da 80 binden fazla evi yıkacağı, bu da 200 bin insanın hayatitehlikesine tekabül ettiği açıklanmıştı. Büyük İstanbul depreminde ayakta kalmayı başaran yapıların birçoğunun yalnızca sıva ve görünen hasarların giderildiği açıklanan raporda, doğal afet sırasında yurttaşların ne yapacağını bilmediği, ilk 72 saatin en kritik zaman olduğu vurgulandı.İlk yardım eğitiminin ise hala ücretli olması eleştirilmişti.Kartal’daki göçüğün ardından yeniden gündeme gelen toplanma alanları, ilk yardım, arama-kurtarma çalışmaları konusunda Türkiye’nin hiç de hazır olmadığı ortaya çıktı.
7 kişi yoğun bakımda
Kurtarma çalışmalarının bittiği gece ekipler iş makinaları ile molozları toplayarak çalışmalarını tamamladı. DHA’nın haberine göre Çakabey İmam Hatip Ortaokulu’nda oluşturulan kriz merkezinde bekleyen ve kalp krizi geçiren Zeki Kavak hayatını kaybetti. Enkazdan 45 saat sonra sağ çıkarılan 16 yaşındaki M.A.’nın yakını 51 yaşındaki Ertuğrul Kavak, kriz merkezinde sabaha karşı fenalaştı. Kavak’a ilk müdahaleyi kriz merkezinde hazır bekletilen 112 ekipleri yaptı. Ertuğrul Kavak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kavak, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, Kartal’da çöken binanın enkazından çıkarılan yaralıların 7’sinin yoğun bakımda tedavi edildiğini belirterek, “Bunlardan 2’sinin durumu oldukça ciddi, oldukça ağır. Yoğun bakımda tedavi edilen diğer 5 hastamızın durumu daha iyiye gidiyor. Genel durumları orta düzeyde. Herhangi bir problemleri yok” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz gün saat 22.30 sıralarında, enkazın sonucu olarak 21 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çöken binanın çevresinde bulunan 10 binanın güvenlik gerekçesiyle boşaltıldığını belirtti.
HABER MERKEZİ