Antep’te tekstil firmalarının, belirlenen asgari ücret oranının altında zam yapması işçilerin tepkisiyle karşılandı. Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, işçilerin taleplerinin meşru olduğunu belirtti.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev Tekstil) Çukurova Temsilciliği sanayi kenti olan Antep’teki tekstil firmalarının işçilerin maaşlarına yapılan zammın asgari ücret oranının altında tutulduğunu açıkladı. Düşük zamlara karşı işçilerin tepki gösterdiğini belirten sendika, asgari ücretin belirlenmesinin ardından kimi tekstil dokuma fabrikalarında ücretlere yapılan zamların oldukça düşük tutulduğunu kaydetti. Resmi enflasyonun da altında zam önerildiğinin altını çizen sendika, düşük zamlara işçilerin tepki gösterdiğini kaydetti. Sendika, firmaların bir kısmının da zam oranını açıklamak için başka firmalardaki zamları bekleyerek işçilerin vereceği tepkinin ölçüldüğünü belirtti.
‘İşçiler zam oranında artış istiyor’
Sendika, açıklamasında Boyar Kimya’da yüzde 10 zammı kabul etmeyen işçilerin yüzde 26 zam istediğini belirtti. Şireci Tekstil’de açıklanan zam oranına karşı da işçilerin tepki gösterdiğini ifade eden sendika, şunları aktardı: “En üst kademedeki bin 850 TL alan işçilere (AGİ hariç) 2 bin 120 TL zam yapıldığı açıklandı. Bunu kabul etmeyen işçiler en az yüzde 26.6 zam istiyorlar. İşçiler dün gece vardiyasında fabrika önünde tepkilerini gösterdi. Ardından gece vardiyası çalışmaya devam etti. Diğerleri de servislerle evlerine gittiler. Şireci Tekstil firması ise işçilere ‘Kabul edenler çalışsın kabul etmeyenler çıkışını alsın’ diyor. Böylece işçileri yıldırıp korkutmaya çalışıyorlar. Şireci Tekstil işçilerinin gösterdiği bu tepkisi oldukça anlamlıdır. Hem kendileri hem diğer işçilere örnek olması açısından bir başlangıç olmalıdır. Bu ‘komik’ zam işçilerle dalga geçmek demektir. Bu, asla bir geçim ücreti olamaz. İşçiler asgari ücrete yapılan zam oranında bir artış istiyor.”
‘Talep meşru’
İşçilerin taleplerinin son derece meşru ve haklı olduğunu belirten sendika, “Bu zam oranlarıyla değil geçinmek, yaşamak bile zordur. Hayat pahalılığının gittikçe arttığı, işsiz sayısının çoğaldığı bir zamanda işçi ücretleri insanca yaşamaya yetecek bir seviyede olmalıdır. Aynı zamanda işçilere iş güvencesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.