Mars’taki olası yaşama bir yanıt olabilecek sırları içinde barındıran Salda Gölü yapılaşmaya açılıyor. Salda Gölü, AKP iktidarının inşaat sermayesine dekor olarak hazırladığı ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülüyor
AKP iktidarı kesilen, yakılan, inşaat-enerji vb. şirketlerine peşkeş çekilen ormanlar yerine ‘fazlasıyla’ fidan dikerek sorunu çözdüklerini iddia ederken, kentleri ise betona boğarak yaşanmaz hale getirdi. Kentlerde yeşil alanlar kalmayınca Millet Bahçeleri olarak sunulan adımla yine ağaçlar kesilip bu bahçeler ortaya konarken, aynı zamanda bu alanları birer rant alanı haline getirdi. Planlanan tüm Millet Bahçeleri çevresi inşaatlarla dolarken, bu bahçelerin inşaatların satışında bir ‘cazibe’ alanı olarak bir işlev üstlendiği görülmekte. Büyük sermaye için ortaya çıkarılan rantsal alanlara yerel küçük sermaye gruplarını da katarak gelecek seçimlere hazırlanan AKP iktidarının, doğa harikası olan ve halen doğal yapısını korumaya çalışan Salda Gölü’nü de bu bağlamda ele alması, yurttaşlar tarafından Salda Gölü’nün Uzungöl gibi bir avuç çıkar çevresine peşkeş çekilebileceği belirtiliyor.
ÖÇK ile korunabilir mi?
Hidrojeolojik yapısı nedeniyle Mars’taki olası yaşama yanıt olabilecek sırları barındırdığı, bilim insanları tarafından belirtilen Salda Gölü’ne, ‘Millet Bahçesi’ yapılacağının açıklanması tartışmalara yol açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı isminde ‘çevre’ vurgusunun niçin yapıldığı bugüne kadar anlaşılamadı. Bu anlaşılamayan bakanlığın başındaki Bakan Murat Kurum, Salda Gölü ve çevresinin ‘Özel Çevre Koruma’ (ÖÇK) alanı ilan edilerek daha iyi korunacağını belirtmesi dikkat çekerken, ardından koruma alanında yapılaşmanın gerçekleştirilecek olması bu söylemin sadece bir süsleme söylemi olduğunu gösterdi. Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan Salda Gölü çevresine yapılacağı açıklanan yerleşim alanı ile gölün adeta betona boğulacağı ise sadece AKP’li ve yeniden aday gösterilmeyen Yeşilyurt CHP’li Belediye Başkanı dışında her kesimden itirazlar ortaya çıktı. Türkiye’de ÖÇK değil mutlak koruma alanlarının dahi yapılaşmaya açıldığı bilinirken, bakanın bu ifadesi anlaşılmaktan uzak bulundu.
Yerel rantiye harekete geçti
185 metrelik derinliğiyle Türkiye’de halen kirletilememiş göllerinden biri olan Salda, bembeyaz kumlarını göl tabanında bulunan hidromanyezit çökeltilerden sağlıyor. Salda Gölü’nün güzelliğini sağlayan hidrobiyolojik özellikleri, çevresindeki doğal yapıyla sıkı sıkıya bağlı. Gölde yapılan bilimsel çalışmalar sırasında yeryüzündeki biyolojik yaşamın başlangıcına ait ipuçları ortaya çıkarıldı. Mars’ta tespit edilen bir bölge ile Salda Gölü’nün jeolojik yapısı arasında benzerlikler olması ise bilim insanlarını heyecanlandıran bir durum. Salda Gölü’ne benzer herhangi bir doğal alanda değil inşaat yapmak, serbest dolaşım bile imkansızdır. Son yıllarda Salda Gölü’ne yönelik ziyaretlerin artması ve gölü ziyaret edenlerin 500 bin kişilere ulaşması bölgedeki bazı inşaat şirketlerinin ve rantiyeci çevrelerin harekete geçmesini sağladı.
Doğa dekor olamaz!
Salda doğal bir göl ve bilim insanları kadar gölde ve çevresinde yaşayan binlerce tür canlı için yaşamsal önemde. Göl çevresinde inşaatların ortaya çıkmasıyla birlikte göl ve çevresinde ekosistem değişime uğrayacak. İşletmelerin atık sularının ‘derin deşarj’ ile göle bırakılması dahi mümkün. AKP öncesi ve sonrası olarak görsellerde yer bulan Karadeniz’in gözdesi Uzungöl’de ne yaşandıysa Salda Gölü’nde de o yaşanacak ve göl çevresi betona boğularak yok edilecek. Doğal alan içine Millet Bahçesi adı altında yapılmak istenen şey bir başka açıdan da göz boyama olarak nitelendiriliyor. Kongoluların, “Dekor gerçeğe uyum göstermez, gerçeğin ise dekora ihtiyacı yoktur” deyişi Salda’da yaşananları özetler nitelikte. AKP iktidarı, doğayı bir dekor malzemesi olarak görüp rant alanı yaratırken, doğanın sadece bir yaşam alanı olduğunu unutturmak istiyor.
EKOLOJİ SERVİSİ