Yönetmen Deniz Yeşil, 77’de sinema emekçilerinin sansüre karşı verdiği mücadeleyi anlattığı ‘Yollara Düştük’ belgeselini internet üzerinden erişime açtı. Sinema filmlerinin denetleme kurulu onayını almadan yayınlanmasını engelleyen yasal düzenlemeyle birlikte yeniden gündeme gelen sansür tartışmalarına yanıt olarak belgeseli paylaşma kararı aldığını söyleyen Deniz Yeşil, ‘Dünden bugüne sansürü ve sansüre karşı mücadeleyi’ Evrensel’den Cem Şimşek’e değerlendirdi. Sansür yasasına ve sinemacıların sansür yasasına ilişkin tutumuna eleştiriler yönelten Yeşil, “Yollara Düştük, sinemacılara ‘Bir araya gelin’ mesajı verebilirse bu benim için çok kıymetli olacaktır” dedi.
‘Finalist oldu ama geri çektik’
2014 yılında 51. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nde ve 34. İstanbul Film Festivali’nde finalist olarak seçilmişti. Antalya’da Gezi, İstanbul’da ise Bakur belgeseline sansür uygulanınca yönetmen Deniz Yeşil belgeseli festivallarden geri çektiğini belirtiyor. Sansürü normalleştirmemek adına böyle bir karar aldıklarını söyleyen Yeşil, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim filmlerimiz yarışabilirdi ancak sansürü normalleştirdiğinizde sonraki festivallerde ne bizim filmlerimiz, ne de başka filmler denetlenmeden gösterilemeyecekti. Dolayısıyla hiç tereddüt etmeden filmlerimizi çektik.”
Sinema emekçilerine…
Yollara Düştük belgeselinin daha sonra birçok muhalif festivalde gösterildiğinin altını çizen Yeşil, “Festivallerdeki gösterimlerin tamamlanması nedeniyle artık belgeseli online olarak paylaşıma açmayı düşünüyordum. Sinema emekçilerine ithaf etmek adına 1 Mayıs 2019 tarihi vardı aklımda. Ancak son yaşanan ‘mısır krizi’ dolayısıyla bugün paylaşmanın daha anlamlı olacağını düşündüm” dedi.
‘Utangaç sansür’
77’deki sansüre karşı sinema emekçilerinin gösterdiği tepkiyi değerlendiren Yeşil, “Buna karşı çeşitli görüşlerden dönemin sanatçıları bir araya geldi ve güçlü bir yanıt verdi. İstanbul’dan Ankara’ya 3 günlük bir yürüyüş yaptılar. Onların sansüre karşı nasıl tutum aldığının görülmesi ve anlaşılması şu açıdan önemli; bugün yeni sinema yasasında filmlerin denetlenmesi diye bir kural getiriliyor. Yani sizin filminiz denetlenmeden herhangi bir yerde ticari gösterime giremeyecek. Ancak ‘+18 kuralı’ ile yayınlanabilecek. Bu ‘utangaç sansür’dür. Böyle bir durum varken yalnızca yapımcılarla dağıtımcılar arasındaki krizin çözülmesi üzerine sansüre hiçbir şey söylenmemesi çok rahatsız edici” dedi.
İSTANBUL