‘İstismar affı’yla ilgili tasarıyı ‘Tecavüz suçluları doğrudan faydalanacak’ diye değerlendiren psikolog Zekiye Şenol, ‘Buna karşı tüm muhalefet dinamikleri birlikte hareket etmeli’ dedi
Nimet Ölmez/İzmir-MA
İktidarın 2016’da gündeme getirip kadınların tepkisiyle geri çektiği ‘İstismar affı’, yerel seçim öncesi tekrar gündeme getirildi. Kadınlar, kamuoyuna “Evlilik Affı” olarak sunulan tasarının Meclis’ten geçirilmemesi için güçlü bir direniş göstermeye hazırlanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda kadına yönelik cinsel ve psikolojik şiddet üzerine yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan ve halen Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Psikolog Zekiye Şenol, tasarıyla birlikte çocukları bekleyen tehlikelere dikkat çekerek sonuçlarını anlattı.
‘Tecavüzcüler yararlanacak’
Muhalefetin de çocuk yaşta evlendirilmeyi savunan gruba karşı ciddi bir programının olmadığına dikkat çeken Şenol, ‘İstismar affı’ yasa tasarısıyla birlikte kimlerin aftan faydalanacağını şu şekilde açıkladı: “Şu anda cezaevinde olan ve haklarında af çıkarılmak istenenler 15 yaşın altındaki kız çocuklarıyla evlendirilen, hapis cezası verilen kişilerdir. Doğrudan çocuklara tecavüz edenler bu grubun içinde yer alıyor.” Kız çocuklarının mağduriyetlerinin arka plana atıldığına da dikkat çeken Şenol, “14 yaşında evlendirilmiş, 15 yaşında çocuk doğurmak zorunda kalan kız çocuklarının bir geleceği yok. Bir kız çocuğunun erken yaşta evlendirilmesi, beraberinde şunu getiriyor; okumayacak, dışarıda olmayacak, çalışmayacak ve kölelik hayatına devam edecek” diye konuştu.
‘Türkiye istismarda ilk 10’da’
Türkiye’nin çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarında uzun yıllardır dünyada ilk 10’da yer aldığı bilgisini paylaşan Şenol, şu noktalara vurgu yaptı: “Muhafazakar kesim kadının ortada olmasından hoşlanmıyor. Eğer kadın okumazsa, kendini geliştirip çalışmazsa onu yönetmek çok daha kolay oluyor. Erkek iktidarının garantisi olarak görüyor kadını. Kadını bu noktada kontrol altında tutmanın en iyi yolu eğitim sistemi dışına çıkarmak ve evlendirmek oluyor.”
‘Örgütlenmek gerekiyor’
Çıkarılması planlanan yasanın her yönüyle çocukları mağdur edeceğinin altını çizen Şenol, son olarak şu önerilerde bulundu: “Bence her açıdan çok utanç verici bir yasa tasarısı, tutulacak bir yanı yok. Tasarıya karşı kadınlar başta olmak üzere hak savunucuları ve toplumdaki tüm muhalefet dinamiklerinin örgütlü ve birlikte hareket etmesi gerekiyor. Ne olursa olsun örgütlenmekten vazgeçmemek gerekiyor. Hak temelli çalışan tüm yapıların üstüne büyük sorumluluklar düşüyor.”