Türkiye’de son bir ay içerisinde 4 gazeteciye dava açıldı, 100 gazeteci yargılandı, 5 gazeteciye ise toplamda 21 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Ocak ayını kapsayan “Gazetecilere Yönelik Hak İhlal Raporunu” açıkladı. AKP iktidarının basın çalışanlarına yönelik baskı, sindirme ve saldırı politikasının çok daha sistematik bir hal aldığı belirtilen raporda, işsiz kalan ve zor koşullarda serbest çalışarak haber takibi yapan gazetecilerin hedef alındığı kaydedildi.
Raporda, haber peşinde koşan gazetecilerin gözaltına alındıkları, haklarında açılan davalarla mahkeme kapılarında bekletildikleri, “adli kontrol” şartıyla gözdağı verildiği, sahada ağır psikolojik baskı altına alındıkları veya tutuklanarak çalışma haklarının ortadan kaldırıldığı ifade edildi.
‘Çıkmaza sokan siyaset tarzı’
Buna karşı iktidar tekeline alınan ve iliştirilmiş radyo, televizyon, gazete vb. kitle iletişim araçlarının sahiplerine kaynak aktarımının devam ettiği vurgulanan raporda, “Medyaya karşı ikili bir sistem halini alan bu politika, bir taraftan emeğiyle geçinen ve mesleğin vicdanını koruyan gazeteciler baskılanarak halkın haber alma hakkı engellenirken, diğer taraftan mesleki ilke ve etik tanımayanlara sınırsız destek sunulmakta. Bu ikili siyaset sonucu ağır dezenformasyona maruz kalan toplum zehirlenmektedir. Toplumsal barışı bozan, özgür ve bağımsız gazeteciliği çıkmaza sokan bu siyaset tarzı terk edilmelidir” denildi.
5 Gazeteciye hapis cezası
Raporda, Türkiye cezaevlerinde tutuklu bulunduğu belirtilen 169 gazetecinin serbest bırakılması çağrısında da bulunuldu.
Raporda yer verilen bilgilere göre, geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteciye dava açıldı, 100 gazeteci yargılandı, 5 gazeteciye toplamda 21 yıl 10 ay 15 gün hapis ve 8 bin TL para cezası verildi, 3 gazeteci tahliye edildi, 1 gazeteci ise sınırdışı edildi.
HABER MERKEZİ