Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan ve AKP’nin adayı kayyum, görevden alınan DBP’li Eşbaşkan Gültan Kışanak’a 14 yıl 3 ay hapis cezası verildiği gün, Kışanak’ın Güneş Enerji Santrali projeleri üzerinden propagandasını yapması dikkat çekti.
Türkiye’de 30 Mart 2014 yılında yapılan seçimde yüzde 55 oy alarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Gültün Kışanak ve Fırat Anlı, 2,5 yıl görevlerini yürüttükten sonra 1 Kasım 2016 tarihinden İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atandı. 25 Ekim’de gözaltına alınan Kışanak ve Anlı, 30 Ekim’de tutuklandı. Malatya’da dün görülen davanın duruşmasında mahkeme heyeti, yaptığı açıklamalar ve katıldığı mitingleri gerekçe göstererek Kışanak’a “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 14 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Kayyum DBP’nin yaptığı projelerle propaganda yapıyor
Davanın karar gününde, Büyükşehir Belediyesine atanan ve aynı zamanda AKP’nin belediye başkan adayı gösterdiği kayyum Cumali Atilla, Kışanak’ın belediye başkanlığı döneminde hayata geçirdiği ve temelini attığı projeler üzerinden propagandasını yapması dikkat çekti. Kayyum, Güneş Enerji Santralleri (GES) ve mahallelerde yapılan spor salonları gibi birçok proje üzerinden seçim propagandası yapmaya başladı. Konuya ilişkin servis edilen haberler ve yapılan reklamlarda bu projelerin Kışanak ve Anlı tarafından yapıldığına yer verilmiyor. Bu projelerden bir tanesi de 29 Eylül 2019’da Kışanak ve Anlı tarafından Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri (DİŞTİ) otoparkında temeli atılan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) Projesi. 3 milyon 940 bin liraya ihale edilen ve doğaya zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmayı hedeflemek amacıyla temeli atılan GES, kayyumun atandığı Kasım 2016’da yapımı tamamlandı.
Kayyuma mal edilen başarı
Dün Büyükşehir Belediyesi tarafından “GES’lerden 1 milyon 153 bin TL gelir elde edildi” başlıkla bir haber servis edildi. Haberde projelerin, Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) belediye eşbaşkanı seçilen Kışanak ve Anlı döneminde yapıldığından bahsedilmesi yerine 31 Mart’taki yerel seçimlerin çalışmalarını kayyum kimliğiyle yürüten AKP adayı Cumali Atilla’nın propagandası olarak yansıtılması dikkat çekti. Otogar ve yine Kışanak döneminde tamamlanan Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’ndaki GES’lerden 2017-2018 yılları arasında 2 bin 253 MW enerji üretilerek 1 milyon 153 bin 038 TL gelir elde edilmesi kayyum bir “başarısı” olarak gösterildi.
Kaynak: MA