Merkez Bankası yıl sonu enflasyonu 14.6’ya çekti. Reuters anketi ise aksi yönde
Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) seracılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı Antalya başta olmak üzere bir çok ilde görülen yoğun yağışların da etkisiyle gıda fiyatlarındaki yükseliş öncülüğünde ocak ayında 1 artması, yıllık enflasyonun ise yüzde 20.3 civarında kalması bekleniyor. Türk-İş araştırmasına göre ocak ayı enflasyonu yüzde 3.5. Yıllık enflasyon son 15 yılın rekor seviyesini ekim’de yüzde 25.24 ile görmüş ve kasım ve aralık ayında da düşüş göstererek yılı yüzde 20.3 seviyesinde tamamlamıştı. Reuters’ın toplam 13 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre yıl sonu tahminleri ise yüzde 15.95 sevisinde şekilleniyor. Merkez Bankası 2018 yılının son enflasyon raporunda 2019 yılı sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 15.2 olmak üzere yüzde 12.3 ile yüzde 18.1 aralığında öngörmüştü. Bankanın yarın bu tahminini güncellemesi beklenirken ekonomistler piyasa tahminlerinin TCMB tahminleriyle yakın olduğunu belirtirken, “büyük bir revizyon” görmeyi beklemiyorlar.
Enflasyon gıdadan beslendi!
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Ocak ayında enflasyonda beklediğimiz 1.1 puanlık yükselişin 0.9 puanı gıda kaynaklı. Ayrıca son dönemde Antalya’da yaşanan sel felaketinin fiyatlar üzerindeki etkisini kısmen ocakta göreceğiz. Kalan etkisi ise şubat enflasyonunda hissedilecek” dedi. Son dönemde enflasyonda gıda kaynaklı yaşanan baskının 4 Şubat’ta açıklanacak yılın ilk enflasyon raporundaki varsayımlara nasıl yansıdığının önemli olduğuna dikkat çektiler. Ekonomistler “TCMB’nin yıl içindeki enflasyon patikasına dair görüşü olası faiz indiriminin zamanlamasına dair ipucu verecektir” sözleri ile temkinli konuşmayı tercih etti.
Vergi indirimi biterse…
Enflasyonda otomotiv konut ve beyaz eşya sektörlerindeki vergi indirimlerinin uzatılması ise yukarı yönlü etkileri sınırlayan önemli bir faktör konumunda. İlgili vergi indirimlerinin sona ermesiyle enflasyonda sert bir yükseliş bekleniyor.
Türk-İş’e göre yüzde 3.5
Piyasalar ilgili indirimlerin devam edip etmeyeceğini yakından takip edilirken, öncü gösterge olarak izlenen Türk-İş gıda enflasyonu Ocak’ta yüzde 3.48 artış gösterdi. TÜİK ise ocak ayı enflasyon verilerini 4 Şubat’ta açıklayacak.
IMF ile görüşmeye yalanlama
Bu arada peş peşe gelen zamlarla birlikte ekonominin daha da zorlanacağı, hükümetin bu yüzden IMF ile görüştüğü iddialarına Hazine’den tepki geldi. Hazine Bakanlığı olayı “Algı yönlendirmesi” olarak yorumladı.
Tarla-market farkı altı katına çıktı
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında markette 42 ürünün 31’inde, üreticide ise 34 ürünün 23’ünde fiyat artışı meydana geldiğine, mevsimi olmasına rağmen mandalina, portakal gibi ürünlerde üreticiden markete fiyat farkının 5-6 kata ulaştığına dikkat çekti. Bayrakta, sebze ve meyvedeki artışlarla ilgili TZOB Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Çiftçinin ürününü toplamak için bile tarlasına giremediğini, yağışlar nedeniyle ürüne ilaç, gübre atamadığını ve ürün kaybının önemli boyutlarda olduğuna dikkat çekti. Bayraktar, “Bunlar üreticimizin maliyetlerini artırıyor. İster istemez tüketici fiyatlarına yansıyor” dedi.
İstanbul’da fiyatlar yüzde 18 artmış!
İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) gelen açıklamaya göre, İstanbul’da ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla perakende fiyatlar yüzde 18.00 toptan fiyatlar yüzde 22.95 arttı. İstanbul’da ocakta bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 1.14, toptan fiyatlar yüzde 1.45 arttı.
EKONOMİ SERVİSİ