AKP’nin istismar suçu için Meclise getirdiği ‘af tasarısı’na tepki gösteren TKDF Başkanı Canan Güllü, ‘Tüm dertleri kadının güçlü olmasının önüne engeller getirerek kazanımlarını kaybettirmek’ dedi
Yaklaşık üç yıl önce AKP tarafından gündeme getirilen çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarında mağdurun fail ile evlenmesi halinde, cezanın ertelenmesi ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını öngören “af tasarısı” kadınların itirazları ile rafa kaldırılmıştı. Yerel seçim öncesi iktidar söz konusu tasarıyı yeniden gündemine aldı. İktidara yakınlığı ile bilinen medya kuruluşları tasarıyı, “Parçalanmış binlerce aile kurtulacak. Evlilik affı geliyor” şekliyle manşetten duyururken, kadın örgütleri de tekrar gündeme gelen tasarıya tepkilerini yaptıkları eylem ve etkinliklere gösteriyor. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü ise cinsel istismar faillerine yönelik getirilmek istenen “affın” içeriğine ve çocukların mağduriyetine ilişkin Jinnews’e konuştu.
‘Evlilikler yasal değil’
Çocuklarla ilgili Türkiye’nin altına imza sözleşmeleri hatırlatan Canan Güllü, “Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaş altı evlilikler sakıncalı ve yasaktır. Ama bizim Medeni Kanun ve Ceza Yasası’nda 16 ve 17 yaşta ebeveyn ve hâkim izni var. Dolayısıyla 18 yaş altı evlilikler hiçbir şekilde yasal değildir. Bunlara nikâh yapılamaz, bu çocuk istismarıdır. Çocuk tecavüzüdür. Çünkü burada çocuğa yönelik her türlü davranış çocuğun rızası dışında yapılmıştır. Burada yapılması gereken suçlu olanın affedilmesi değildir” ifadelerini kullandı.
‘Çocuğa soruyorlar!’
Çocuk evlendirildiği zaman cezai sistem başlatıldığını ancak çocuğa “Şikayetçi misin” diye sorulduğunu aktaran Güllü, “Düşünebiliyor musunuz bir çocuğun bu konudaki kararının nasıl doğru olabileceğini? Çocuk da bir çok nedenden dolayı ‘hayır şikayetçi değilim’ diyor. Dolayısıyla burada bir kamu davası başlıyor. Başlayan bu kamu davası ile ilgili süreç çok uzun ilerliyor. 8 yıl süren davalar var ve mahkeme erkeğe ‘sen suçlusun sana beş yıl hapis’ diyor. O zaman aradan geçen bu 8 yılda çocuk yaşını tamamladığı için bir resmi nikâh yapılıyor. Bu süreç içinde gebe kalıyor. Parlamento duruma bu bakış açısıyla bakıyor. ‘Biz erkeği affedelim bu cezayı çekmesin’ diyor. Fakat siz suçu affedemezsiniz, bu bir suçtur” dedi.
‘İstismar ülkesi olmasın’
Bu süreç içerisinde af yerine çocukların uzayan mahkeme süreçlerinin kısaltılması gerektiğinin altını çizen Canan Güllü, “Sosyal politikayı gerçekleştirmeden cezayı affetmek akıl, mantık işi bir olay değil” diye vurguladı. Parlamentoya “Gelin birlikte bu erken yaşta evlilikler sonucu süren yargılamaları daha kısa süreye alalım” diye seslenen Güllü, şunları dile getirdi: “Yargılama bir ya da altı ay içerisinde bitsin ki, bu süreç içinde çocuk da olmasın. Böylece çocukların hayatlarını kurtarmış olalım. Amacımız Türkiye bir çocuk istismarlar ülkesi olmasın. Çünkü biz bu açından baktığımızda bunun bir istismar olduğunu ve bu talebin çocuk tarafından gelmediğini biliyoruz.”
‘Dertleri kazanımlarımız’
Türkiye’de istismara karşı birçok kazanım ve başta İstanbul Sözleşmesi gibi çok sayıda hukuki dayanak olduğunu dile getiren Güllü, “Tüm dertleri kadının güçlü olmasının önüne engeller getirerek kazanımlarını kaybettirmek. Bizim mücadelemiz hukuki mücadeleyle, sahadan tespitlerle yanıt vermek olacaktır” dedi.
‘Tecavüz yasası istemiyoruz’
Çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarında, mağdurun fail ile evlenmesi halinde cezanın ertelenmesi ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını öngören “af tasarısı” tekrar tekrar gündeme getirilmesine tepki gösteren kadınlar Diyarbakır ve İzmir’de eylem yaptı. AZC Plaza önünde bir araya gelerek tasarıyı protesto etmek isteyen Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) üyelerini polis engellemek istedi. Ancak geri adım atmayan kadınlar, tepkilerini Sanat Sokağı’nda düzenledikleri açıklamasıyla dile getirdi. Sanat Sokağı’na doğru yürüyen kadınlar, “Tecavüzcü yasa istemiyoruz” sloganı atarak “Çocuk susar sen haykır, tecavüzü aklayan yasaya hayır” pankartı taşıdı. Açıklamaya, DAKAP üyelerinin yanı sıra HDP’li vekil Remziye Tosun, Rosa Kadın Derneği ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Açıklamada, “DAKAP olarak Hükümet’e ve kamunun yararını korumakla yükümlü olan Meclis’e tekrar hatırlatıyoruz; İmza atılan uluslararası sözleşmelerin gereği yaşama geçirilmelidir. Çocuğun ileriki yıllarda yaşı tuttuğunda evlendirilmiş olması suçu ortadan kaldırmaz. Çocuklara yönelik cinsel istismarın affı olmaz. İstismarcıları koruyacak düzenlemeleri kabul etmiyoruz” denildi.
‘Af failler için özendirici’
İzmir Kadın Platformu (İKP) üyeleri de, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek düzenlemeye tepki gösterdi. “Erken yaşta evlilik mağduriyet değil istismardır” pankartı taşıyan kadınlar, “Yasalarınız batsın çocuklar yaşasın, AKP elini çocuklardan çek, susma haykır istismara hayır, erken evlilik değil çocuk istismarı” sloganları attı. Yapılan açıklamada, “Bu düzenlemeyle cezaevlerinde bulunan pek çok çocuk istismarcısı serbest ve cezasız kalacak ve bu durum yeni failler için özendirici olacaktır. Çocuğun her türlü istismardan korunması devletin birincil sorumluluğudur. Uluslararası sözleşmelere de uygun olarak istismarı önleyecek politikalar geliştirmelidir” ifadeleri yer aldı.
ANKARA