Gazeteci Ferhat Tepe’nin 1993’te öldürülmesi olayına ismi karışan emekli asker Korkmaz Tağma’nın başvurusu üzerine, Tepe ile ilgili tüm haberlere sansür getirildi
Gazeteci Ferhat Tepe’nin 1993’te kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili haberlerin yer aldığı internet sayfalarına erişim engeli getirildi. Erişim engeli getirilen siteler içerisinde, TBMM, AİHM’in Tepe’nin öldürülmesiyle ilgili verdiği kararın yer aldığı sayfa ve Diyarbakır Barosu’nun internet sitesi de var. Karar, Tepe’nin öldürülmesi olayına karıştığı iddia edilen emekli asker Korkmaz Tağma’nın başvurusu üzerine alındı.
Hukukçu ve Akademisyen Yaman Akdeniz’in Diken.com.tr’de yer alan yazısına göre Korkmaz Tağma, Özgür Gündem muhabiri Fertah Tepe’nin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili haberlerde adı geçtiği için haberlerin kaldırılması talebiyle mahkemeye başvurdu. Başvuruyu ele alan Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği Tağma’nın talebini olumlu bularak, Tağman’ın adının geçtiği tüm haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli koydu. Tağma’nın talebiyle Bianet, Demokrathaber, Birgün, Vatan gibi gazete ve internet sitelerinin olayla ilgili çıkan haberlere erişim engeli getirildi. Cumhuriyet’te Çiğdem Toker ve Milliyet’ten Mehveş Evin’in yazılarına da erişim engellendi.
Üzerine düşülmemiş olmalı!
Tüm bu engellenen haber ve yazıların yanısıra, bir web sitesinde yer alan bir PDF dosyası da Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellendi. Söz konusu PDF dosyası Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Eylül 1993 tarihli ve 47 sayfa numaralı tutanağı. Tutanakta Hatip Dicle, Leyla Zana ve Ahmet Türk dahil 10 DEP’li vekilin Anayasa’nın 98 ve Meclis İçtüzüğü’nün 103. maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını talep etmesine ilişkin 12 Ağustos 1993 tarihli dilekçelerini içeriyor. Bununla birlikte dilekçe ve tutanakta İshak Tepe’nin Korkmaz Tağma’yla ilgili iddialarına da yer verildi. Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği ise üzerinde hiç düşünmeden bu sayfanın bir TBMM tutanağı olduğunu değerlendirmeden veya hiç fark etmeden engellenmesine karar verdi.
Baro veri tabanına da engel
Bununla da kalmayan Korkmaz Tağma Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Tepe v. Türkiye (no. 27244/95, 9 Mayıs 2003) kararının Adalet Bakanlığı sayfalarında yer alan Türkçe tercümesinin de erişime engellenmesi talep etmiş. Hakimlik talep üzerine http://www.inhak.adalet.gov.tr/ara/k arar/tepe.pdf URL adresinde yayınlanan AİHM kararının erişime engellenmesine de karar verdi.
Fakat kararla ilgili URL adresi http://www.inhak.adalet.gov.tr/ara/k arar/tepe.pdf ??????** diye yazıldı ve kararların icrasından sorumlu Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne de bu şekilde bildirildi. Her ne kadar hakimlik bu adresin de engellenmesine karar vermiş olsa da bu sayfa Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından karara uyulmayarak engellendi. Dikkatlerden kaçmayan bir diğer husus ise Diyarbakır Barosu tarafından oluşturulan Cezasızlıkla Mücadele Veri tabanı. Veri tabanının Ferhat Tepe ile ilgili kaydın yer aldığı sayfası bu sayfada yer alan diğer dört kayıtla birlikte erişime engellendi.
HABER MERKEZİ