Fortune 500 listesine 2017 rakamları ile en karlı 10 şirket arasında yer alan Osman Gazi Köprüsü’nün işletmecisi Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ’nin, ekonomik kriz nedeniyle köprüyü satacağı ileri sürüldü
Araç geçiş fiyatları uçak seyahat fiyatlarına yaklaşan Osman Gazi Köprüsü’nün ortaklarından İtalyan Astaldi şirketinin Türkiye’de yaşadığı finansal zorluklar sebebiyle, köprünün bir bölümünün veya tamamının satışa çıkarılacağı belirtildi.
Bloomberg ajansına konuşan Kocaeli’deki Osmangazi Köprüsü ortak girişiminin ortaklarından Nurol Holding Mali İşler Müdürü Kerim Kemahlı, köprünün bir bölümünün veya tamamının satışının gündemde olduğunu söyledi. Projenin yüzde 18’ine sahip olan İtalyan Astaldi şirketinin nakit sıkıntı yaşadığını bu sebeple uluslararası banka ve finans kuruluşlarıyla temasa geçildiğini ifade eden Kemahlı, kısa sürede bir geri dönüş beklediklerini belirtti. Osmangazi Köprüsü’nde Makyol ve Özaltın İnşaat ile Nurol Holding’in yüzde 27’şer ortaklığı bulunuyor. Yeniçağ’ın aktardığı habere göre, Astaldi şirketiyle birlikte diğer firmaların da ekonomik olarak zorlandıkları ancak hisse satışı talep etmedikleri ifade ediliyor. Söz konusu ekonomik zorluğun sebebi ise bankalardan çekilen döviz bazlı krediler.
Geçiş ücreti 30 TL arttı
İzmit Körfezi’nin iki yakasını 6 dakikaya düşüren Osmangazi Köprüsü’nden hizmete açıldığı 1 Temmuz 2016’dan u yana 12 milyona yakın araç geçiş yaptı. İlk başlarda yoğun tepkiler Köprüde, geçen yıl 71,75 TL olan otomobil geçiş ücreti, 2019 yılının ilk sabahı 103,05 TL’ye çıktı. Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol geçiş ücretleri de zamlandı. Daha önce 5,5 TL olan Altınova- Orhangazi arası 11,5 TL, 7,40 TL olan Gemlik- Bursa arası 15,65 TL’ye yükseltildi.
Cirosunun yüzde 70’i kar
Osmangazi Köprüsü’nü işleten Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ, bu yıl Fortune 500 listesine ilk kez 349’uncu sıradan giriş yapmış. Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ’nin bir diğer başarısı ise listede satışlarını en fazla artıran ilk 10 şirket arasında yer alması. Yurt Gazetesi’nden Esin Gedik’in haberine göre Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ, 500 şirketin yer aldığı liste içinde karlılığı en yüksek olan ikinci şirket olmuş. Şirket, 2017 yılında net satışlarını yüzde 197 oranında artırarak 638,4 milyon TL’ye çıkarmış. Ancak esas dikkat çeken konu ise yüzde 69,7’lik oranla satış karlılığı en yüksek ikinci şirket olması… Yani cirosunun neredeyse yüzde 70’i kar! Şirketin vergi öncesi karı 958 milyon TL, yani 1 milyara çok yakın. 2017 yılında Hazine, Osmangazi Köprüsü’nü işleten şirkete geçen araçlar için 578 milyon, geçmeyen araçlar içinse 811 milyon 300 bin TL ödemiş. Karının yarısını devletin verdiği garantiden sağlamış bir şirketle karşı karşıyayız.
İSTANBUL