Gazeteci İdris Sayılğan’a 8 yıl 3 ay hapis cezası verilmesini değerlendiren avukatları, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğunu ve AİHM’in bu karardan dolayı Türkiye’yi mahkum edeceği söyledi.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan’a haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler ve gazetecilik faaliyetleri suç delili gösterilerek, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla Muş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Avukat Barış Oflas, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nde (MLSA) çalışma yürüten avukat Zelal Pelin Doğan, ve duruşmanın başından beri davayı takip eden Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, gazeteci Sayılğan’a verilen cezayı Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Cemil Uğur’a değerlendirdi.
‘Tape kayıtlarından dolayı tutuklandı’
Müvekkilli gazeteci Sayılğan’ın 2016’da polislerce tape kaydı yapılarak tutuklandığını belirten avukat Barış Oflas, müvekkilinin 2 yılı aşkın süren tutukluluğunun ardından verilen cezada, indirim uygulanmadığını bunun da Sayılğan’ın yaptığı savunmada “kastı aşan” ve “savunmayı aşan suçlayıcı ithamlarda bulunması” söylemiyle gerekçelendirdiğini söyledi. Oflas, “Fakat böylesi bir itham söz konusu değildir. Müvekkilim sadece yargının içinde bulunduğu durumu somut delilerle ortaya koydu” dedi.
‘İstinaf mahkemesine başvuracağız’
Sayılğan’a verilen cezanın oldukça yüksek olduğunu kaydeden Oflas, “Alt sınırlardan uzaklaşarak bu ceza verilmiştir. Bundan sonra İstinaf Mahkemesi’ne başvuru yapacağız. AİHM’e yaptığımız başvurunun sonucunu bekleyeceğiz” dedi. AİHM’ye yaptıkları başvurunun öne alındığını hatırlatan Oflas, davayı MLSA ile ortak bir şekilde takip etiklerini ve AİHM’nin kararından basın özgürlüğü anlamında çok ciddi bir hak ihlali kararı çıkacağına inandıklarını söyledi. Muş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen cezaların birçoğunun İstinaf Mahkemesi’nde bozularak ya indirim ya da beraat verildiğini aktaran Oflas, “Karar ile, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi madde 10 ve Anayasa Mahkemesi madde 26 ve 28 açıkça ihlal edilmiştir. Biz bunlardan dolayı itirazlarda bulunacağız. İtirazlarımızın sonucu gazeteci İdris Sayılğan’ın tahliye edileceğini düşünüyoruz”
‘AİHM kararını bekliyoruz’
Davayı başından bu yanan MLSA ile olarak da takip ettiklerini aktaran avukat Zelal Pelin Doğan ise, duruşmalarda sürekli hukuka aykırı şeyleri tespit ettiklerini, aykırılıklara karşı yerel mahkemeye ve Anayasa Mahkemesi’ne onlarca başvuru yapmalarına rağmen bunların düzeltilmediğini belirtti. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yaptıklarını buradan da AİHM, gazeteci Sayılğan’ın yaptığı başvuruya öncelik verildiğini kaydetti. Mahkemenin önceki duruşmalarda gazetecilere ve siyasilere ağır ceza verdiği için bekledikleri bir karar olduğunu aktaran Doğan, “Bu mahkemenin verdiği kararı AİHM tarafından Türkiye’ye mahkumiyet vereceğini düşünüyoruz. İdris Sayılğan sadece gazetecilik yaptığı için yani mesleki faaliyetlerini sürdüğü için yargılandı. Dosyasında yazdığı haberler, haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmelere deşifre edilerek iddianame hazırlanmıştır. Bunlar hukuka aykırıdır. Bu hukuka aykırı duruma itiraz edeceğiz. AİHM’den gelecek kararı bekliyoruz. Gazeteci İdris’in gazetecilik faaliyetleri suç sayılamaz. Bundan dolayı da MLSA olarak bu davanın sürekli peşinde olacağız” diye belirti.
‘Gazeteciliğe ceza verildi’
Gazetecilere yönelik açılan davarlı sürekli takip ettiklerini belirten ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, gazetecilerin davalarında yaşananları şöyle anlattı; “Birçok mahkemelerde basına yönelik büyük bir tahammülsüzlük var. Ama Muş’ta basına karşı özel bir husumet var. Takip ettiğimiz duruşmalarda bunu gördük. Gazeteci Seda Taşkın şahsında da bunu gördük. Gazeteci Sayılğan’a ceza veren bu mahkeme gazeteci Taşkın’a da 7 yıl 6 ay ceza vermişti. Fakat Taşkın’a verilen cezayı gören İstinaf Mahkemesi cezayı bozarak tahliye kararı vermişti. Meslektaşımız İdris Sayılğan’a verilen cezanın da akıbetinin bu olacağını düşünüyoruz. Mahkemenin, emniyettin ve iddianamenin kendisi ‘haber takibi yapılmış. Haber yapılmış’ diyerek asılında habere ceza kesildiğini ifade etmişlerdir.”
Gazeteci Sayılğan şahısında gazeteciliğe ceza verilmek istendiğini aktaran Boltan,”Bu cezadan da gördüğümüz gibi kamuoyunun haber ve bilgi almasını istemiyorlar. Bu karar kamuoyunun haber ve bilgi almaması için verilen bir karardır. Biz bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Kamuoyunun habersiz kalmaması için basının mevcut imkanlarını seferber ederek haber yapmaya devam edeceğiz” dedi.