Adana’da KHK mağdurlarının panelinde konuşan CHP’li Sezgin Tanrıkulu, KHK mağdurlarının hak gasplarına maruz kalmasının tek nedeninin yargı olduğunu belirtirken, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise KHK mağdurlarına mücadele çağrısı yaptı.
Adana Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Mağdurları Platformu, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde “KHK, çalışma hakkının ihlali, sivil ölüm” adlı panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katılırken, KHK mağdurları, İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP, CHP, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile çok sayıda kişi katıldı.
Panel, KHK mağdurlarının görüşlerini ve duygularını anlattığı sinevizyon gösterimiyle başladı. Keyfi ve hukuksuz bir şekilde ihraç edildiklerini ifade eden Adana KHK Mağdurları Platformu Üyesi Münir Korkmaz, kurdukları platformu anlatıp, tüm KHK mağdurlarını platformları bünyesinde bir araya gelip mücadele etmeye çağırdı. Korkmaz, “İşlerimize geri dönüp, kazanacağız” dedi. Panelde ilk olarak konuşan HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yıllardır ülkede insan hakları ve adalet mücadelesi verdiklerini ancak son 2,5 yıldır Türkiye’de yapılan en büyük hak ihlalinin KHK mağdurlarına yapıldığını savundu. 260 bin kişinin cezaevinde olduğunu ve bu sayının giderek arttığına değinen Gergerlioğlu, muhalif olan herkesin işinden olup, toplumdan izole edildiğini ve bunun da bir “soykırım” olduğunu değerlendirmesinde bulundu.
200 engelli ihraç edildi
Meclis’te KHK mağduru vekillerden biri olduğunu anlatan Gergerlioğlu, Meclis’te OHAL ve KHK felaketini dile getirdiklerini ve mağduriyetlerin giderilmesi için çalıştıklarını aktardı. Barış taleplerini dile getirdiği için ihraç edildiğini söyleyen Gergerlioğlu, “Sadece insanlar ölmesin. Analar ağlamasın dedik. Cezamız ihraçtı. Resmi ideolojinin tersine bir görüş beyan ettiğinizde yaşam size zehir ediliyor. Adeta bir katliama uğruyorsunuz. KHK’li olmayı bir KHK’li birde Allah bilir. Bu yapılanlar kimsenin yanına kar kalmasını istemiyoruz.” diyerek mücadeleyle bu KHK mağduriyetini son vereceklerine dikkat çekti.
Gergerlioğlu, devletin KHK mağdurları için bir adım atmadığını ve verilen sözleri tutmadığını kaydetti. Gergerlioğlu, “İhraçlar içinde en az 200 engelli var. Hepsi acımasızca ihraç edildiler. Yüzde 96 engelli kişiyi bile malulen emekli etmediler ve ihraç ettiler. Bunun adı soykırım nedir de nedir?” diye sordu.
‘Nazilerin yaşattığının aynısı’
KHK mağdurlarına ilişkin yaptıkları rapora değinen Gergerlioğlu, OHAL ve KHK’lerin etkilerinin dalga dalga artıp bir nesli tehdit ettiğini ve yaptıkları araştırma sonucunda KHK’liler üzerinde üç önemli bulguya rastladıklarını anlattı. Gergerlioğlu, Nazi Almanyası’nda yaşatılanların aynısının KHK’lilere yaşatıldığını savunup, siyaset ve hukuk kitaplarında 2018 Türkiyesi’nin anlatılacağının altını çizdi. KHK mağdurlarının yüzde 99,7’inin üniversite mezunu ve doktora yapılan kişiler olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, yüzde 98’inin ise hiçbir soruşturma geçirmeyen kişiler olduğunu aktarıp, “Sorgusuz sualsiz vatani ve terörist ilan ediyorsunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.
‘Karşısında dimdik durmamız gerekiyor’
Cezaevinde tutuklu bulunan KHK mağdurlarının yüzde 13’ünün halen iddianamesinin bile yazılmadığını söyleyen Gergerlioğlu, “Türkiye’yi mahvediyorsunuz. Türkiye’nin değerlerini bitiyorsunuz. Türkiye’yi geriletiyorsunuz” dedi. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonun, skandal ve suçla dolu olduğunu bir süreç yaşadıklarını belirten Gergerlioğlu, “Bunun karşısında dimdik durmamız gerekiyor. Onlar şişirilmiş bir balondurlar. Bizim bu balonu patlatmak için sadece ve sadece bir iğneye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
‘Etkili değil’
Panelde son olarak konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun hukuki boyutuna değindi. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHM) 13’üncüsü Maddesi’ne göre geçerli olması için etkili olması gerektiğini ancak etkili olmadığının altını çizdi. Tanrıkulu, “Komisyonun kendisi 13’üncü Maddeye aykırıdır. Bunun bu şekilde olmasının en büyük kusuru ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) aittir. AİHM buna gelebilecek binlerce başvuruya karşı hükümetle oturup konuştu. Bir komisyon kurulmasını istedi. Amaç AİHM dosyaların gelmemesi. Mahkeme istedi, hükümette bunu istediği için yaptı. Mahkeme birkaç davayı görüp, karar verdikten sonra, bu komisyonun kurulmasına onay verseydi. Ama mahkeme bunu da yapmadı” dedi.
“Kararının hiçbirinin geçerliliği yok. Ne zaman karar vereceği belli değil” diyen Tanrıkulu, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu sonrası, KHK mağdurlarının iç hukuk yollarına başvurduğunu belirtip, “Bu sürecin bu şekilde gerçekleşmesinin birinci nedeni yargıdır” ifadelerini kullandı.
Panel soru ve cevap bölümüyle son buldu.