Gazetecilik faaliyetleri suç sayılarak tutuklanan ve 2 yıl 3 aydır cezaevinde bulunan İdris Sayılğan’ın yarın Muş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görülecek. Sayılğan’ın avukatları, meslek örgütleri ve ailesi destek çağrısı yaptı.
Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan, haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler ve gazetecilik faaliyetleri suç delili sayılarak 25 Ekim 2016’da tutuklanmıştı. Sayılğan’ın “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın duruşması yarın Muş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Sayılğan’ın avukatı Barış Oflas, 2 yıl 3 aydır cezaevinde olan müvekkilinin artık serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
İlk mahkemeye getirilmesi bekleniyor
Gazeteci İdris Sayılğan için ilk kez uluslararası destekli başvurusu Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ile Londra merkezli basın özgürlüğü örgütü Media Legal Defence Initiative (MLDI) avukatları tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5, 6, 10, 13 ve 18’inci maddelerinde düzenlenen; özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, etkili başvuru hakkı ile ilgili hükümlerinin ihlal gerekçeleriyle yapılan başvuruyu AİHM öncelikli olarak ele almıştı. AİHM’in yakın zamanda karar vermesi beklenen Gazeteci Sayılğan ise bugüne kadar görülen 5 duruşmasına talep edilmesine rağmen getirilmezken, Sayılğan’ın yarın ilk kez mahkeme huzuruna getirilmesi bekleniyor.
‘Evdeki hesap çarşıya uymayacak’
Duruşma öncesi Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’a konuşan Sayılğan’ın avukatı Barış Oflas,“İdris Sayılğan davasında geçen celse iddia makamı mütalaasını okudu ve İdris’in örgüt üyeliğinden cezalandırılmasını istedi. Mahkeme ilk defa İdris’in duruşmada hazır edilmesine karar verdi. İdris bir aksilik olmazsa bu duruşmada hazır edilecek. İdris ilk ve son kez mahkeme huzurunda esas savunmasını yapacak. Çünkü AİHM’in İdris’in dosyasını öncelik vermesi sebebiyle mahkeme dosyada hemen karar verme ve celsede hazır etme kararı aldı. Böylece AİHM tarafında hak ihlali kararı verilmesin önüne geçileceği düşünülüyor. Evdeki hesap çarşıya uymayacak tabi. AİHM’den basın özgürlüğü ve Kürt basın çalışanlarıyla ilgili çok iyi bir karar çıkacaktır. Biz de kamuoyundan destek bekliyoruz” dedi.
‘AİHM başvuruyu dikkate alarak öncelik verdi’
Duruşmada Sayılğan’ı savunacak olan MLSA avukatlarından Zelal Pelin Doğan da 2 yıl 3 aydır tutuklu olan ve yargılandığı bu süre içerisinde heyet önüne bir kez bile fizikken getirilmeyen İdris Sayılğan’ın tutuklanmasının ve haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmelerin aleyhine delil olarak sunulmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Temmuz ayında Anayasa Mahkemesi’ne, Ekim’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını söyleyen Doğan, bu yargı mercilerinden AİHM’in başvuruyu dikkate alarak öncelikli inceleyeceğine karar verdiğini hatırlattı.
‘Herkesi duruşmaya katılmaya davet ediyorum’
Sayılğan’ın birçok duruşmasını takip eden Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, 2 yıl 3 aylık tutukluluğun başlı başına sorun olduğunu hatırlatarak Sayılğan’ın artık tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Boltan, “Basın ve ifade özgürlüğü için herkesi duruşmaya katılmaya davet ediyorum. Yargılanan gazeteciliktir. Halkın bu davaya sahip çıkması basın özgürlüğü için çok önemlidir” ifadesinde bulundu.
Gazetecilikten ötürü iki yıldır tutuklu
Sayılğan’ın kardeşi Ebubekir Sayılğan ise, gazetecilik faaliyetlerinden ötürü iki yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan kardeşinin artık serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kardeşinin, gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tutuklu olmasının kabul edilir bir şey olmadığını dile getiren Sayılğan, “Tüm kamuoyu bu davaya sahip çıkmalıdır. Bugüne kadar bizi yalnız bırakmadılar. Bundan sonra da artık kardeşimizin de aramızda olmasını istiyoruz. Sırf haber yaptı diye bir kişi bu kadar cezaevinde kalmamalıdır. Aile olarak bu mağduriyetin son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.