Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Olağanüstü Hal (OHAL) İnceleme Komisyonu’nun süresinin uzatılmasına ilişkin OHAL Komisyonu derhal lağvedilsin talebiyle başta Diyarbakır, Van ve Adana olmak üzere birçok yerde eylem yaptı.
Amed İhraçlar Platformu, (OHAL) İnceleme Komisyonu’nun süresinin uzatılmasına ilişkin Diyarbakır ACZ Plaza önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Ablukaya alınan plaza önünde toplanan grup ile polis arasında bir süre tartışma yaşandı. Polisin engellemesi üzerine Sanat Sokağı’na yürüyen grup, alkışlarla polise tepki gösterdi. Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamaya Amed İhraçlar Platformu üyeleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz katıldı.
‘Komisyon hukuksuzluğun kaynağı’
“OHAL (Oyalama) Komisyonu lağvedilsin” pankartını açan grup, “Direne direne kazanacağız” sloganını attı. Açıklama yapan Amed İhraçlar Platformu Sözcüsü Aziz Turay, 36 Kanun Hükmündü Kararname (KHK) ile toplam 135 bin 144 kamu emekçisinin hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğini hatırlattı. OHAL Komisyonu’nun, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile meşrulaştırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Turay, komisyon süresinin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 1 yıl daha uzatıldığını söyledi. OHAL işlemlerini incelemek ve yaşanan hukuksuzlukları ortadan kaldırmak için kurulan komisyonun en büyük hukuksuzlukların kaynağı haline geldiğini belirten Turay, “Yaklaşık 2,5 yıl geçmesine rağmen yaşadığımız hak gaspı ve antidemokratik uygulamaları ortadan kaldıracak hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Darbe ile mücadele, demokrasi ile mücadeleye dönüştü” ifadelerini kullandı.
‘Mevcut mahkemeler incelesin’
OHAL Komisyonu’nun kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesinin hukuksuz olduğunu söyleyen Turay, “Komisyonun mahkemeleri yok sayarak karar vermesi açık bir Anayasa ihlalidir ve suçtur” dedi. Turay, hakkında suça bulaştığı iddia edilen kamu görevlileriyle ilgili tüm hukuki işlemlerin OHAL Komisyonunca değil, mevcut hukuk sistemi içinde yer alan mahkemeler aracılığıyla yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti.
‘Dönüp tarihe bir bakın’
Demokrasinin tesisi ve hukukun egemen kılınmasının, ancak toplumsal mücadele ile mümkün olduğunu belirten Turay, “OHAL Komisyonu’nun derhal lağvedilmesi, demokratik sürece dönülmesi ve hukukun işletilmesi gerektiğini vurgulamak isteriz. Hukuksuz bir şekilde ihraç edilerek aileleri ile birlikte açlığa mahkûm edilen on binlerce OHAL mağduru derhal görevine iade edilmelidir. Bütün mücadelemiz bu yönde olacaktır. İktidara çağrımız demokrasi ve hukuka en fazla ihtiyaç duyacak olanlar sizlersiniz, size tavsiyemiz dönüp bir tarihe bakın” dedi.
Van
KESK Van Şubeler Platformu da, binalarında basın toplantısı düzenledi. Platform adına konuşan Yol, Yapı, Altyapı, Tapu ve Kadastro Emekçileri Sendikası (Yapı Yol Sen) Van Şube Başkanı İbrahim Çelik, komisyonun şu ana kadar başvuruların sadece yüzde 40’ını karara bağladığını ve yüzde 93’ünü reddettiğini belirtti.
OHAL KHK’leri ile 135 bini aşkın kişi; fişleme, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı vb. gibi normal koşullarda suç olmayan gerekçelerle kamudan ihraç edildiğini aktaran Çelik, “KHK’ler ile gerçekleştirilen ihraç işlemiyle genel hukuk değerleri ve ulusal mevzuat gereğince tanınan haklar yok sayıldı” dedi.
Komisyonun derhal lağvedilmesini ve haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlilerinin bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmesini isteyen Çelik, “Bu gerçekleşinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Yine kendisini yargı üstü gören, Anayasa ve yasalara aykırı hareket eden komisyon üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı.
Adana
KESK Adana Şubeleri Platformu da, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adana Şube binasında basın toplantısı yaptı. Açıklamaya ihraç edilenler ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve çok sayıda kişi katıldı.
Komisyona yapılan 125 bin 612 başvurunun 4 bin 617’sinin KESK’li üyeler tarafından yapıldığına değinen KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan, “Komisyon başvurulardan şu ana kadar yüzde 40’ını karara bağlamıştır. Yüzde 40 içinde başvurusu ele alınan KESK’lilerin oranı ise yüzde 0,7’dir. Bu oran ‘KESK’lilerin başvurularının karara bağlanması bilinçli olarak mı geciktiriliyor?’ sorusunu akla getirmektedir. Bu olasılığın kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Kararlar geciktirilerek ikinci bir cezalandırma yoluna gidilmektedir. Konfederasyonumuza yönelik sendikal ayrımcılığa komisyon da alet olmaktadır. Olağanüstü Hal İşlemlerini İnceleme Komisyonu ihraç edilenlerin iadesine karar verme yetkisi ile esasen idari bir birim olarak yargısal inceleme yetkisi ile donatılmıştır. Oysa OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun Türk Hukuk Sistemi içerisinde bir tarifi bulunmamaktadır. Komisyon, Türkiye’nin hukuk sistemi içinde mevzuatça belirlenmiş bir yargı mercii değildir. Bu durum yasalara ve anayasaya, yargısal işleyişe açıkça aykırıdır” diyerek OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun lağvedilmesini istedi.
AKP’nin ülkede kara bir tarihi yazıp halkı yoksulluk ve açlıkla terbiye etmeye çalıştığını belirten HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da, kamu emekçilerinin AKP’nin politikalarına karşı direnerek mücadele ettiğini söyledi. AKP’nin işçi grevi ve toplumun direnişinden korktuğu için OHAL’i devam ettirdiğini aktaran Hatimoğulları, toplumun baskı politikalarına karşı biat etmediğinin altını çizdi.
Kaynak: MA