Türkiye’nin, Afrîn’de yaşamını yitiren ÖSO üyelerinden 70’inin ailesine vatandaşlık verdiği bilgisine ulaşıldı. Konu, daha önce İYİ Parti tarafından verilen soru önergesi ile Meclis gündemine de taşınırken, vatandaşlık verilen isimler arasında Sultan Murad Tümeni Genel Komutanı Fehim İsa ve ailesinin de olduğu öğrenildi.
İç savaşın sürdüğü Suriye’de, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesinde yer alırken yaşamını yitiren veya yaralanan savaşçıların ailelerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği ileri sürüldü. Mezopotamya Ajansı’nın 17 Mart 2018 tarihinde “Afrin’e gönderilen ÖSO’culara Türk vatandaşlığı, ev ve tazminat” başlıklı haberle gündeme getirdiği bu durum, uluslararası medya kuruluşlarına da haber olmuştu.
Reuters haber ajansı, 7 Eylül 2018’de servis ettiği haberinde Türkiye’nin Suriye’de savaşırken hayatını kaybeden ÖSO’cuların ailelerine Türkiye’de ev ve vatandaşlık sözü verdiğini duyurmuştu. Konu 8 Eylül’de İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray tarafından verilen soru önergesi ile Meclis gündemine de taşınmıştı.
Çıray, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı olarak verdiği soru önergesi hala yanıt alamamışken, verilen söz üzerine ÖSO’cuların ailelerinin vatandaşlığa alınma işlemlerine Antep’te 14 Ocak itibariyle başlandığı bilgisine ulaşıldı.
Kart bedeli de devletten
Normal şartlarda prosedür gereği vatandaşlığa alınma işlemleri için şahısların bizzat kendilerinin İl Göç İdaresi ve Nüfus Müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekiyor. Ancak edinilen bilgilere göre, ÖSO’cuların aile fertlerinin vatandaşlığa alınma işlemleri özel personeller tarafından gizli yürütülüyor.
Öyle ki kimlik kartı bedeli olarak yatırılması gereken 15 TL’lik ücret dey yine bu özel personeller tarafından maliyeye yatırılıyor.
Aralarında ÖSO komutanı da var
Ulaşılan bilgilere göre, şu ana kadar ÖSO’cu 70 aile, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alındı. Vatandaşlık verilenler arasında dikkat çekici bir isim de yer alıyır. O isim ise, Sultan Murat Tümeni Komutanı Fehim İsa ve ailesi.
Vatandaşlık verildiği belirtilen 70 kişiden isimlerine ulaşılan 53’ü şunlar:
“Abdou Barazi, Abdulhedi Fethullah, Abdulkadir Hachasan, Abdullah Elnas, Abdurrahman Elsin, Afmed İsa, Ahmad Zaıdan, Ahmed Eldic, Ahmet Hüseyin, Ahmet Muhbat, Ali Şihne Ali, Bilal Osman, Celal Osman, Cemil Hasan, Emad Eddin İssa, Eye Viso, Fehim İsa, Gade Hamidi, Kamal Kamal, Muhammed Ali Hüseyin, Muhammed İsa, Muhammed Şeyhli, Naime Manlla, Ömer Davut, Ömer Hüseyin, Ömer Salih Ömer, Recep Salih, Shıkle Shıkle, Yusuf Elsalih, Yusuf Salih, Mustafa Şeyh Ahmed, Ahmed Elyusuf, Halid Şerif, Zahir Keriker, Nesib Hatib, Zekeriya Salih, Usame Elmustafa, Rami Musa, Muhammed Tarhan, Yahya Vahibe, Mahmud İğrir, Abdulkerim Elbekkur, İbtikar Bambuk, Abbas Şerife, Hüseyin Elcasim, Ömer Abdurrezzak, Amer Kagbur, Ahmet Alhüseyin, Rashıd Alhaj Mousa, Ahmad Ghassan Alshalab, Muhammed Elahmed, M. Yahya Taljo, Bessam Elkasım.”
Kaynak: MA