Kumun Gecesi galasında konuşan yönetmen Ali Ergül, “Yapabildiğim bir şey var ve ben video çekerek, belgesel yaparak direnmeye devam ediyorum” dedi.
Yönetmen Ali Ergül’ün “Kumla boğulup, toprağa gömülen emekçilerin hikâyesi” diye anlattığı kot kumlama işçilerinin silikozise yakalanması ve yaşamlarını ele alan “Şeva Xize” (Kumun Gecesi) belgesel gösteriminin galası Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Sanat Evi’nde seyirciyle buluştu.
Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Oya Ersoy, Dilşat Canbaz, çok sayıda emek meslek örgütü temsilcileri ve basın çalışanları katıldı. Ayrıca etkinlikte açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in durumuna dikkat çekildi.
‘Meslek hastalığı acı çektirerek öldürür’
Etkinlikte ilk olarak konuşan Limter İş Genel Başkanı Kamber Saygılı iş cinayetlerinin bir anlamıyla görünür kılındığını ancak meslek hastalıklarının görülmemeye devam edildiğini vurguladı. Saygılı, iş cinayeti gerçekleşmeden kayda geçilmediğinin altını çizerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“İş cinayetlerine ve meslek hastalığına karşı mücadele sendika, demokratik kitle örgütleri, emekten yana siyasi partilerin en temel görevlerinden birisi olduğunu düşünüyoruz. İş cinayetlerinde mücadelemiz işçiler yaşamını yitirdiğinde, ‘Allah rahmet eylesin’ demeye devam ediyoruz. Bunu bir tık daha yukarı çıkartarak iş cinayetleri mücadelesini temel bir mücadele olarak almış değiliz. Asgari ücrete verilen tepkiyi ve mücadeleyi hala iş cinayetlerine gösteremiyoruz. Meslek hastalığı esasen zamana yayılmış ölüm anlamına geliyor. Görülmeyen ama acı çekerek ölüm. Akciğer hastalığı can çekiştirerek öldürür, bu konuda bugün galasını yapacağımız Kumun Gecesi filmi akciğer hastalığına dikkat çeken aynı zamanda bu hastalığa karşı toplumsal duyarlılığı arttırmaya çalışan bir film.”
Saygılı’nın konuşmasının ardından 2018 yılında meslek dallarına göre yaşamını yitirenlerin verileri paylaşıldı.
‘Direnmeye çalışıyorum’
Son olarak konuşan Kumun Gecesi’nin yönetmenliğini üstlenen Ali Ergül iş kazası nedeniyle yaşamını yitiren Emek Partisi (EMEP) üyesi Sedat Yeşilköy’ü anarak konuşmasına başladı. Ergül, “2007 yılında başlayan bir çalışmanın belgeselini izleyeceğiz. Aslında belgesel demek pek doğru değil. Ölüm haberi. Aslında ölüm haberi bile olmayan silikozis hastalarının hayatlarını kaybettiklerini gördük. Bütün iktidarların işçileri ölüme götüren mekanizmaların aktörü olduğunu görüyoruz. Asgari ücret için kısmi olarak bile olsa yan yana gelenler neden meslek hastalıklarında yan yana gelmiyor? Evet bugün sendikalar burada ve yeni yeni yan yana geliyoruz. İzleyeceğiniz şey çok sanatsal değil. Ben direnmeye çalışıyorum. Yapabildiğim bir şey var ve video çekerek direniyorum. Bayrampaşa’da işçiler yanarak öldürüldü, Ankara’da göçmen işçiler yanarak öldürüldü, Her gün öldürülüyoruz ve işçilerin çalışma koşullarını düzetmediğimiz sürece gazetelerde yaşayacağız” ifadelerine kullandı.
Ergül son olarak Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevinde olduğunu hatırlatarak Güven’in direnişini selamladı.
Konuşmaların ardından gala belgesel gösterimi, söyleşi ve son olarak kokteyl ile devam etti.
Kaynak: MA