Yatağa bağımlı tutuklu Alkış, ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen savcılıkça ‘toplum için tehlikeli’ denilerek serbest bırakılmıyor. Alkış’ın avukatı Bek, müvekkilinin infazının ertelenmesi gerektiğini söyledi
Hamdullah Kesen/Adana-MA
Tarsus 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan felç hastası tutuklu Orhan Alkış, Adli Tıp Kurumu (ATK) ve Mersin Şehir Hastanesi’nin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen, Mersin Cumhuriyet Savcılığı’nca; “Toplum için tehlikeli” denilerek serbest bırakılmıyor. Alkış’ın serbest bırakılması için avukatı Tugay Bek, ATK’ye ve savcılığa tekrar başvurdu. Mersin Şehir Hastanesi’nce 15 Ocak 2018’de Alkış ile ilgili verilen raporda şu ifadelere yer verildi: “14.09.2017 tarihinde ateşli silah yaralanması sonucu L2-L3 Vertebra kırığı, idrar ve gaita inkontinansı mevcut olup 1 yıl cezasının ertelenmesi uygundur. Durumunu bildirir sağlık kurulu raporu ittifakla verildi.” ATK 3. İhtisas Kurulu tarafından Alkış’a ilişkin 12 Mart 2018’de verilen raporda, “6291 Sayılı Yasanın birinci madde ile değişik 5725 Sayılı Yasanın 105/A Maddesinin 3-B Fıkrası kapsamında değerlendirildiği, hayatını yalnız idame ettiremeyeceği. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16/6. maddesi kapsamında değerlendirildiği, hayatını yalnız idame ettiremeyeceği ayrıca aynı madde sözü geçen ‘toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturup, oluşturmayacağı’ değerlendirilmesinin adli tıbbi bir konu olmadığı, rehabilitasyon programına devam edilmesi gerektiğini 6 ay sonra tekrar muayene edilmek üzere kurulumuza gönderilmesi sonrası sorulan hususlar hakkında yeniden değerlendirileceği oy birliği ile mütalaa olunur” ifadelerine yer verildi.
‘Serbest bırakılsın’
Oğlunun, 2017’de Mersin’de adli bir vakadan dolayı çıkan olayda silahla vurulup felç olduğunu aktaran Alkış’ın annesi Hezal Alkış, yatağa bağımlı olmasına rağmen tutuklanıp cezaevine konulduğunu söyledi. Oğlu hakkında verilen iki rapora rağmen serbest bırakılmadığını ifade eden Alkış, “Mersin Şehir Hastanesi’nde tedavi olmasına rağmen tutuklandı. Hastane verdiği heyet raporunda serbest bırakılmasını istedi. Ancak kendisi İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Oradan da ‘hayatını yalnız idame ettiremeyeceği’ raporuna rağmen tutuklandı. Şu anda tedavisi yapılmıyor. Yatağa bağlı bir şekilde yaşıyor. Tek başına hayatını idame edemiyor. Bizler tedavisinin yapılmasını istiyoruz. Tedavi olursa iyileşir” diyerek serbest bırakılmasını istedi.
‘İnfazın ertelenmesi gerekir’
Alkış’ın avukatı Tugay Bek, müvekkilinin tek başına hayatını idame edemediğine dikkat çekerken, Alkış’ın toplum için tehlikeli biri olarak varsaymanın mümkün olmayacağını dile getirip, cezaevinde yeteri kadar tedavi edilmediğini ve fizik tedavisini belli başlı aletlerle yapmaya çalışıldığının altını çizdi. Doktorların, Alkış’ın fizik tedavisi görmesiyle kısmı olarak düzelebileceğini belirtiğini söyleyen Bek, “Şu anda cezaevinde fizik tedavisi alamıyor. Kendi başına yapmış olduğu egzersizlerle sağlığına kavuşmaya çalışıyor. Bu şartlar ve koşullar altında cezaevinde sağlığına kavuşması mümkün değil. Orhan Alkış’ın içinde bulunduğu koşullar dikkate alınarak infazının ertelenmesi gerekir” ifadelerini kullandı. Alkış’ın serbest bırakılması için tekrardan ATK’ye başvurduklarını söyleyen Bek, Alkış’ın tedavisinin yapılması için serbest bırakılmasını istedi.