HDP, Gelir Vergisi Kanunu’na dair hazırlanan torba yasa teklifine şerh düştü. Şerhte, işçilerden kesilen ücretlerin işsizlik fonu üzerinden işverene destek olarak verilmesine dikkat çekildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen 18 maddelik “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine muhalefet şerhi düştü. Teklif, asgari ücret desteğinin 2019’da devam etmesi, evlerde üretilen ürünlerin vergiden istisna olması, 250 TL kadar eksik ödemelerin vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendirilmesini öngörüyor.
‘İçtüzük ihlal edildi’
Komisyona getirilen torba yasa teklifinin İçtüzük’ü ihlal ettiğinin belirtildiği şerhte, teklifin İçtüzüğün 26’ncı maddesi “Zorunluluk olmadıkça komisyon toplantısı için çağrı, en az iki gün önceden yapılır” ibaresini ihlal ettiği kaydedildi. Şerhte, “Bu kadar net bir tarif yapılmış olmasına rağmen komisyonun iki gün yerine bir gün içinde toplantıya çağrılması açık bir İçtüzük ihlalidir. 26’ncı maddenin içerdiği ‘zorunluluk’ kavramı olabildiğince esnek ama sınırları belirsizlik ile ihlal edilmiştir. AKP işine geldiğinde kanunların esnekliğini sınırları dışına çıkaracak şekilde ihlal ediyor, işine gelmediğinde ise kanunlara kırılmaz bir olgu gibi sert yaklaşılıyor” ifadeleri kullanıldı.
‘Cinsiyetçi ve ayrımcı bir tutum’
Şerhte, yasa teklifinde AKP’nin ekonomik krizi, “yeni ekonomik gelişmeler” kavramıyla çarpıttığı yönünde eleştiri getirildi. Ayrıca şerhte, kadınların evlerde ürettiği ürünlerin vergiden istisna olması yönündeki maddeye atıfta bulunarak, maddenin kadınlara “ev hanımı” tanımlaması getirdiği ve bu durumun cinsiyetçi ve ayrımcı bir tutum olduğu belirtildi.
Şerhte, “Cinsiyet eşitliği konusunda AKP kadınları bugüne kadar eve hapsetmenin yollarını aradı. Kadınları özne olmaktan çıkarmaya çalışarak bugüne kadar sürekli ‘hanım’, ‘eş’, ‘anne’ gibi kavramlar ile tanımladı. Teklifin bu maddesi yalnızca evde üretim yapan kadınlara yönelik de değildir. Aslında evde üretim yapan herkesi kapsamaktadır ama gerekçede ‘ev hanımları’ ibaresi kullanılmaktadır. Hanım kavramı bu nedenle terk edilerek kadın olarak kullanılmalıdır. Teklifin bu maddesindeki ‘ev hanımları’ kavramı ‘evde üretim yapan yurttaşlar/vatandaşlar’ veya ‘evde üretim yapan kadınlar’ olarak değiştirilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
Ahlat’ta yapılacak saray
Şerhte, teklifin 7’nci maddesi ile Bitlis’in Ahlat ilçesi, Rize İyidere ve İzmir Çandarlı limanlarında yapılacak yapılar için ise AKP’nin doğa katliamı yaptığı ifade edildi. Şerhe göre, teklifin bu maddesi ile Cumhurbaşkanının isteğiyle yerel yöneticiler tarafından 10 bin metrekarelik bir alanın tesis edileceği ancak topoğrafik yapıdan dolayı yer olmadığı ve kıyıların betonlaştırılması gerektiğinin yer aldığı belirtildi. Şerhte, “Halkı kandırılacak bir olgu olarak değerlendiren AKP bir anlamıyla gerçekliği ters yüz ederek post hakikat inşası çabasındadır. Havuz medya tarafından halka şirin görünmeye çalışan AKP, kanunlar eliyle yıkım gerçekleştirmektedir. Doğa sadece bugüne ait değil, aynı zamanda geleceğe de zorunlu olarak bırakılması gereken bir mirastır” diye belirtildi.
‘Emekçiye değil işverene destek’
Şerhte, teklifin asgari ücret desteğinin 2019 yılında da devam ettirilmesini öngören maddesi ile ilgili emekçilerin maaşından kesilen ücretlerin işverene destek olarak verilmesi şeklinde değerlendirildi. Şerhte, söz konusu madde ile ilgili, “Muhtemelen müjde olarak sunulacak olan bu madde toplumu yanıltmaktan başka bir amaç taşımamaktadır. Tamamıyla işverenlere verilen ve sigorta primlerine karşılık mahsup edilen bir destektir. İşçilerden kesilen ücretlerin işsizlik fonu üzerinden işverene destek olarak verilmesi istenmektedir. İşsizlik sigortası fonundan işverene bu destek 2016 yılından bu yana değişik oranlarda verilmektedir. İlk olarak 2016 yılında başlatılan ve ‘geçici’ olması planlanan işverene sigorta destek primleri desteği 2019 yılında da uzatılarak tek amacın sermayeye fon aktarımı olduğu açıktır” görüşlerine yer verildi.
Kaynak: MA / Diren Yurtsever