Engelli Durum Belgesini açıklayan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, engellileri partisinde rol ve misyon üstlenmeye çağırarak, “Engellilerin özne olduğu, sözünü kurduğu bir politika ile engelleri ortadan kaldıracağız” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelli Komisyonu, 8 Aralık 2018 tarihinde, 25 engelli kurum ve kuruluşlar ile gerçekleştirdiği çalıştaydan çıkan sonuçları Engelli Hakları Belgesi adıyla Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. HDP’li milletvekilleri Semra Güzel ve Serpil Kemalbay’ın da bulunduğu basın toplantısında bildirgeyi milletvekili Musa Piroğlu okudu.
Piroğlu, engellilere dönük sistematik bir ayrımcılığın olduğunu belirterek, “HDP olarak, nüfusun önemli bir kesimini oluşturan engelli yurttaşları yok sayan genel siyaset ve kültürel, sosyal yaklaşımın aşılması için yapılması gereken birçok çalışmanın, henüz başında olduğumuzun bilincindeyiz” dedi.
‘Engelliler HDP içinde misyon üstlenmeli’
HDP’nin engelli hakları mücadelesi ile ilgili, “ötekisi olamayacağımız bir mücadeledir” diyen Piroğlu “Sayısal olarak engellilerin parti organlarında görev alması ve partinin bütün politikalarında ve yaşamın bütün alanlarında söz kurması gereklidir. Engelliler, HDP içerisinde rol ve misyon üstlenmelidir. Engellileri görünmez kılmaya çalışan tekçi, hiyerarşik, heteronormatif ve normcu yaklaşımlar reddedilmelidir” diye konuştu.
Engellilerin ayrımcılığa maruz kalmak, metropollerdeki yanlış kentleşmenin, betonlaşmanın ve rantsal dönüşümün engellilerin yaşam alanlarının yok edilmesine dair karşı karşıya kaldıkları birçok soruna değinen Piroğlu, bu sorunlar karşısında HDP’nin yapacaklarında dair şu bilgileri paylaştı:
“*HDP, engelliliğin en önemli nedenlerinin toplumsal olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, engelliliğe yol açan başta sağlık, eğitim ve istihdam olmak üzere kamusal hizmet sunumunun tüm yurttaşlara ücretsiz sunumu için siyaset yapacaktır. Engelliliğin en önemli nedenleri olan toplumsal önyargılar, yoksulluk, aile içi şiddet, şiddet ve savaşla mücadele HDP’nin engellilik siyasetinin temel perspektifidir.
*Aylık geliri yoksulluk sınırının yarısına kadar olan engellilerin gelirini bu düzeye yükselteceğiz. Engellilerin eğitim, sağlık ve sosyal politikalardan kaynaklı engellerini kaldırmak önceliğimiz olacaktır.
*Engelli emeğini değersizleştiren söylemle mücadele edilecektir. Engelli istihdamı için teşvikler geliştirecektir. Özel ve kamu alanında engellilerin istihdam kotalarını öncelikle belediyelerimizde dolduracaktır. Adalet, MEB ve Sağlık Bakanlıkları başta olmak üzere kotalarını doldurmayan kurumlarda engelli istihdamı için istihdam alanları önerilecektir.
*HDP, Engelli yurttaşların parti içinde, yerel ve genel yönetim organlarında temsili için HDP ilkelerinin gereğini yerine getirecektir. HDP’nin Engellilik siyaseti, HDP’de örgütlenen engelliler ve HDP dışındaki engelli STK’leri işbirliğiyle şekillenecektir. HDP Engelliler Meclisi oluşturulması için çalışma yürütecektir.
*Engelliliğin perçinlediği toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri nedeniyle HDP kadın engelli örgütlenmesine ayrıca önem verecektir. Kadın engelliliğinin tanınması, temsili ve sorunlarının çözülmesi yönünde çalışmalar derhal başlatılacaktır.
*HDP, her yıl Aralık ayı içerisinde “yönetiminde olan belediyelerde” “engelli erişilebilirliğine uyum denetimi” yapacaktır. Bir yıl içerisinde bu konuda ilerleme gösteren belediyeler belirlenecek ve kamuoyuna “Engelliler İçin Yaşanılabilir Kentler” listesi geliştirilecektir. Bir seçim döneminde bu konuda temel konularda ilerleme sağlayamayan belediye eş başkanları sonraki dönemlerde aday gösterilmeyecektir.
*HDP il ve büyükşehir belediyelerinde “Engellilik Daire Başkanlığı” ilçe belediyelerinde de konu ile sorumlu masaların oluşturulması sağlanacaktır.
*HDP belediyeciliğinde imar ve kentteki yapı revizyonu “evrensel tasarım ilkesi” esas alınarak yapılacaktır. Yeni düzenlemeler engellere son veren ve tüm toplum kesimlerine hizmet sunan bir yaklaşımla gerçekleştirilecektir. Bunu sağlamak amacıyla belediye imar karar alım süreçlerine engellilerin istihdamı dahil birçok önlem alınacaktır.
*HDP, Birleşmiş Milletler’in imzalayıp onayladığı “Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin” geliştirilip uygulanması için siyaset yapacaktır.
*Engellilik durum tespitine ilişkin tıbbi süreçlerin ve rapor sorunlarının aşılması amacıyla konu ile ilgili AB müktesebatı uyumu için öneriler TBMM’ye sunulacaktır.
*OHAL KHK’leri ile ihraç edilen 2.000’e yakın engellinin yaşam koşullarının araştırılması amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verilecek, HDP il örgütlerinin ihraç engelliler ile dayanışması için gerekli çalışmalar başlatılacaktır.
*Engelli Hakları ihlallerinin takibi ve raporlanarak kamuoyuna sunulması için gerekli çalışmalar başlatılacaktır.
*Engelli haklarına ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla basın ve sosyal medya çalışmaları başlatılacaktır.
*HDP, Eş başkanlar dahil HDP belediyelerinde çalışan tüm personele yönelik “BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmesinin Belediye Alanında Uygulanabilirliği, Engelliler İçin Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı, Engelliliğin Azaltılması Amacıyla Erişebilir Kentin Önemi” konularında her yıl seminer sunulacaktır. Bu seminerler online erişim ile kamuoyuna da açık tutulacaktır. Toplumun engelli algısında bir dönüşüm sağlanabilmesi amacıyla bir seferberlik başlatılacaktır.
*HDP Belediyelerinde Braille alfabesi ve işaret dili eğitimi almış yeterli sayıda personel istihdamı sağlanacaktır.
*HDP belediyeleri kapsamındaki tüm park, bahçe ve genel amaçlı salonların erişilebilir olması için gerekli çalışmalar başlatılacaktır.
*HDP belediyeleri kapsamında ikamet eden engellilerden mayın veya savaş mağduru olanlara yönelik belediyelere ait arazileri bedelsiz işletme imkanı sağlanacaktır. Engellilerin kendi emeğiyle ürettiği ürünleri engelli emeği kooperatiflerinde kamunun hizmetine sunulacaktır.
*HDP birlikte, eşit ve özgür yeni yaşamın partisidir. Engelliler dahil toplumun tüm ezilenleri ile birlikte yaşama kültürünü oluşturabilmek için engelleri birlikte aşacağız. Engellilerin özne olduğu, sözünü kurduğu bir politika ile engelleri ortadan kaldıracağız.’’