TÜİK’in dün açıkladığı rakamlara göre, sanayi üretiminde sert bir düşüş yaşandı. Bir önceki yılın aynı ayına göre, sanayi yüzde 6,5 daraldı. Bu daralmayı işsizliğin ve iflasların izleyeceği tahmin ediliyor
Sanayi üretim endeksi Kasım 2018 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 daraldı. En büyük daralma, yüzde 7,1’le imalat sanayi sektöründe yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2018 sanayi üretim istatistiklerini açıkladı. Veriler, sanayi üretimindeki hızlı daralmanın devam ettiğini ortaya koydu. Veriler, son çeyrek büyüme rakamlarının beklenenden daha düşük gelebileceğine işaret etti. Ekonomi üçüncü çeyrekte yüzde 2’lik beklentiye karşın yüzde 1,6 büyümüştü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP’te ise 2018 yılı için yüzde 3,8’lik büyüme öngörülmüştü. TÜİK verilerine göre sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2018 yılı kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,8 azaldı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğindeyse, 2018 yılı kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,7 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,1 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi aynı kaldı. Kısa bir süre önce ödemeler dengesine ilişkin veriler açılanmıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Kasım 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’de cari işlemler hesabı Kasım’da 986 milyon dolar fazla verdi. Kasım ayındaki bu performansı ile üst üste 4. ay fazla veren ödemeler dengesi hesabında on iki aylık cari işlemler açığı ise 20 ayın en düşük seviyesi olan 33,9 milyar dolara indi. Cari işlemler hesabında 2017’nin Kasım ayında 4 milyar 482 milyon dolar açık oluşmuştu. Sanayi üretimine dair açılanan rakamlar, ödemeler dengesindeki fazlanın sanayi üretimindeki düşüşten kaynaklandığını ortaya koyuyor. Çünkü Türkiye sanayisi ithalata bağlı bir sanayi ve sanayideki durgunluk ithalatın düşmesine yol açıyor. Dolaysıyla ödemeler dengesinde fazla meydana geliyor.
Isuzu artık üretilmeyecek
Sanayide en hızlı daralan sektör otomotiv. Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi, yurt içi pazardaki talep daralması nedeniyle ocak, şubat, mart ve nisan aylarında toplam 26 gün üretime ara vereceğini açıkladı. Gazete Duvar’dan Sinan Saygılı’nın haberine göre, şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Türkiye’deki talep daralması nedeniyle böylesi bir karar alındığı bildirildi. KAP’ta, “Faaliyetlerin kısmen veya tamamen durdurulması ya da imkansız hale gelmesi” başlığıyla yayınlanan açıklamaya göre ocak ayında 6 gün, şubat ayında 8 gün, mart ayında 8 gün ve nisan ayında 4 gün üretime ara verilecek. Şirketten, “İlgili dönemde fabrikalarımızda nöbetçi personel bulundurulacaktır.
Üretim ve üretimi destekleyen fonksiyonlar dışında fabrikamızda gerekli diğer birimler çalışmaya devam edecektir” açıklaması yapıldı. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Aralık ayındaki verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2018’in 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,75 daralarak 543 bin 231 olarak gerçekleşti. Toplam pazarda geçen yılın 11 ayında 819 bin 954 satış yapılmıştı.
ANKARA