Dünya üzerinde yaşanan ekolojik kriz ve buna bağlı gelişen iklim değişimlerinin açık göstergeleri Türkiye coğrafyasında daha derinden hissedilmeye başlandı. Aşırı hava olayları iklim değişiminin başlıca göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalar, iklim değişikliğinin sel, kuraklık, don ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sayısını ve şiddetini arttıracağını belirtiyor. Türkiye’nin birçok ilinde görülen sel baskınları iklim değişikliğini durdurulamaması halinde çok daha sık ve şiddetli bir şekilde yaşanmaya devam edecek. Her şiddetli yağış veya hava olayı iklim değişikliği nedeniyle yaşandığı söylenemez. Ancak yaşanan aşırı hava olaylarının şiddeti ve sıklığı artıyorsa, bunun bir tek açıklaması olabilir, yani böyle bir durum ancak iklim değişikliği sonucu yaşanabilir.
Yeni Nuh tufanları
Dünya tarihinin gördüğü en sıcak 10 yılın sekizinin son 10 yıl içinde gerçekleşmesi gibi veriler ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıya olduğumuzun kanıtıdır. Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu bu gerçeği şu sözlerle aktarmıştı:“Küresel ısınmaya bağlı olarak meydana gelen bir yığın aşırı iklim değişikliğinin yalnız kanıtlarını değil, belirtilerini de gözle görebilecek hale geldik, sıradan insanlar olarak: Dört bir yanı saran seller, dört bir yanı kasıp kavuran kuraklıklar, dev orman yangınları, eriyen kutuplar, kaybolup giden buzullar, yükselen okyanuslar, kaybolup giden türler, ağararak ölüp giden mercan kayalıkları, yeniden girilecek bir buzul çağı ihtimali ve yeniden yaşanabilecek Nuh tufanları…”
Her yer sular altında
Son günlerde aşırı yağışlar sonucu yaşanan seller birçok kentte aynı zaman diliminde görüldü. Adana’dan Manisa’ya kadar olan bölgede yağışlar sonucu barajlar taştı, tarım arazileri su ile doldu. Bu durumun giderek artış gösterdiği ve etki alanını hızla arttırdığı izlenirken Türkiye’yi yönetenlerin büyük bir aymazlık içinde yağma ve talan yollarını açıp bir avuç sermayenin çıkarına tüm yaşamı riske etmekten geri durmuyor. Dünyada yaşanan iklim krizinin baş sarumlulları olan ABD gibi büyük emeperyalist kapitalist ülkeler, iklim değişimini fasa-fiso olarak nitelerlerken, Türkiye’de ise hem küresel hem de bölgesel iklim değişimi ve ona bağlı yok oluşu görmezden gelip kendilerini çevrecinin daniskası olarak nitelemeleri ise dikkat çekiyor.
Adana’da baraj taştı
Adana’da Seyhan Barajı’nın kapakları aşırı yağış sonrası yıkılma tehlikesine karşı kapakları açıldı ve Mersin’in Tarsus ilçesindeki 30 bin dekar tarım arazisi sular altında kaldı. Tarsus ilçesindeki Kefeli, Çöplü, Çatalca, Ağzıdelik ve Baharlı kırsalında 15 bin dönümlük buğday, lahana, karnıbahar, kabak ve marul ekili tarlalar ile birlikte yaklaşık 30 bin dönüm tarım arazisindeki ürünlerin çürüyeceği belirtildi.
Manisa Ovası sular altında
Manisa’da 3 gün boyunca etkili olan sağanak yağış sonrası taşan Gediz Nehri ve sulama kanallarından taşan sular su baskınlarına neden oldu. Evlerini su basan mahalle sakinleri yaralarını sarmaya çalışırken, Gediz Nehri etrafındaki bağ evlerinde ise hayvanlar sular içinde yaşam mücadelesi veriyor. Metrekareye 203 kilogram yağmurun düştüğü Manisa’da yağışların dinmesinin ardından yaralar sarılmaya başladı. Manisa Ovası tamamen sular altında kalırken, selin vurduğu Spil Mahallesi’ndeki çalışmalarda bir iş makinesi ise sulara gömüldü. Sular altında kalan bağ evlerinde de yüzlerce hayvan kurtarılmayı bekliyor. Çiftçilerden Nihat Karaca’nın, “Birkaç kez su baskını yaşadık ama bu seneki kadar kuvvetlisini hiç görmedik.” sözleri dikkat çekti.
Antalya büyük zarar gördü
Antalya’nın Serik ilçesinde geçtiğimiz gün yaşanan aşır yağışlar sonucu tarım arazileri, plastik seralar ve açık alanda ekili olan ekinler zarar gördü. Aspendos Antik Tiyatrosu’nun birçok alanı suyla doldu. Şiddetli yağış sonrası Köprüçayı Irmağı’da taştı ve ırmak kenarında bulunan restoranlar, portakal bahçeleri de aşırı yağıştan zarar gördü. Birkaç gün önce ise Sarıabalı Mahallesi’nde Bucakköy, Karataş ve Akbaş mahallelerindeki yollar heyelan nedeniyle kapanmıştı. Aynı bölgede dün yaşanan aşırı yağışlar sonucu heyelana sebep olurken yolun bir şeridi dev kayalar altında kaldı.
Simav Çayı’nda taşkın
Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde etkili olan yağmur nedeniyle taşan Simav Çayı’ndan gelen sular, ekili araziler sular altında bıraktu. Dün sabah saatlerinde başlayan yağışlar nedeniyle çay tasarken, sular ekili arazileri ve çay etrafındaki seraları sular altında bıraktı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, su altında kalan arazilerde incelemelerde bulunurken, zarar tespiti için çalışma yapacak. Tarla sahipleri ise zararlarının büyük olduğunu belirterek yetkililerden yardım istedi.
Susurluk Çayı taştı
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, Susurluk Çayı’nın taşması nedeniyle ekili tarım alanları su altında kaldı. Cumartesi günü 24 saat aralıksız devam eden yağışlar nedneiyle Susurluk Çayı’nın taşması sonucu, kırsal Çeltikçi, Koşuboğazı, Durumtay ve Ovaesemen’de buğday ekili alanlarda büyük hasar oluştu.
Hatay havalimanı su altındaydı
Şiddetli yağışların etkilediği bir başka kent ise Hatay’dı. Şiddetli yağışlar sonrası Hatay havalimanının büyük bölümü sular altında kaldı. Yağışların olumsuz etkilediği en önemli gelişme ise tarım arazilerinde yaşandı. Sular altında kalan 100 bin dönümlük tarım alanında büyük hasar oluştu. Son yıllarda sık sık sel baskınlarının yaşandığı Hatay’da geçtiğimiz ekim ayında 7 kişi sel sularına kapılarak yaşamını yitirmişti.
EKOLOJİ SERVİSİ