Avrupa Kürtİşverenler Birliği (Association of Kurdish Employers in Europe-AKEE) 6. Olağan Kongresi’ni 15 Aralık’ta gerçekleştirdi. Ancak kongrede yerini alan kadınların sayısı parmakla gösterilecek kadar azdı. Kongreye katılan Hamburg eyaleti Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, “Evde, savaşta en önde hep kadınlar varsa ekonomide de kadınlar daha çok yer almalı” diyerek, bu sıkıntıya dikkat çekmişti. İşveren Meral Sümer (55) ve Milletvekili Cansu Özdemir konuya ilişkin Yeni Özgür Politika gazetesine konuştu. Kongreye, 22 yıldır yaşadığı Rusya’dan katılan üç çocuk annesi Meral Sümer, aslen Urfa’nın Siverek ilçesinden.İş hayatına ilk defa göç ettiği Mersin’de elbise pazarıyla atılır. Daha sonra çocuklarıyla birlikte Rusya’da sürgünde olan eşinin yanına yerleşerek, işini Moskova pazarlarına taşır. Dilini, kültürünü bilmediği bir ülkede hayata tutunan Sümer, üç ortağıyla birlikte bir atölye açar. Atölyeden elde ettiği kazançla Özbekistan ve Moskova’da iki fabrika açar. Büyük emeklerle kurduğu şirketle yoluna devam Sümer, okuma yazması olmadığı halde fabrikalarında çalıştırdığı yaklaşık 400 işçinin bilgilerini hafızasında tutabilecek dirayette biri. AKEE Kongresi’nde yapılan tartışma ve konuşmaların önemli olduğunu ifade eden Sümer, “Olumlu bir atmosfer var. Bu kadar parçalı Kürtlerin böylesi bir yapılanması takdire değer. Kürt işverenlerin birlikteliği başta kültür ve dile yatırım anlamında fayda sağlıyor. Halkımıza bir nebze de olsa yardımımız dokunuyor” dedi.
Yüzlerce erkek arasında sadece birkaç kadın işveren olmasının sıkıntılarına da değinen Sümer, “Halen işveren arkadaşlarımız, kadın evinde otursun ve çocuk yapsın, ben dışarıda iş yaparım diyor” diye eleştirdi. Kürt işverenlerin Türk kimliğiyle tanıtıldığına dikkat çeken Sümer, “AKEE bu anlamda bir kimliği temsil ediyor. Ekonomi alanında ağ kuruyoruz. Kadınların da bu alanda var olduğunu biliyoruz. Çünkü çok zor koşullarda bir yere gelebiliyoruz. Eşit olmayan koşullarda çalışıyoruz. Kadınlar ancak birbirlerine destek sunarak büyüyebilir” ifadelerini kullandı.
Eşbaşkanlık uygulanmalı
“Diplomasiyi, savaşı yapabiliyorsak neden ekonomiyi yapamayalım?” diyen Cansu Özdemir ise, AKEE’ye bu anlamda önemli bir görev düştüğünü hatırlattı. Özdemir, önümüzdeki kongrede yönetimin yarısını kadınların oluşturabileceğini ifade ederek, AKEE için eşbaşkanlık sistemini önerdi. Özdemir şöyle dedi: “Kürt kadını hep verdiği emekle tanınmıştır. Ekonomi erkeklerin egemen olduğu bir alan. Kadını ve ekonomi bir araya getiremiyoruz. AKEE bu alanı örgütlemekle yükümlü” şeklinde konuştu.
Görünmez kılınıyor
Kadınların ekonomi alanına katılımı konusunda sadece Ortadoğu’da değil Avrupa’da da sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Özdemir, sorunun temelinde “ekonomi erkek işidir” zihniyetinin yattığını söyledi. Özdemir, kadınların özellikle bütçe ve finans komisyonlarında yer almadığına dikkat çekerek, bütün şirketlerde yüzde 15 kotasının getirilmesini talep ettiklerini aktardı. Özdemir, birçok şirket sahibi insan tanıdığını, eşlerinin de bu şirketlerde emek vermesine ve ayrıca evde de ekonomiyi yönetmesine rağmen ‘falan adamın şirketi’ denilerek, kadın emeğinin toplum nezdinde nasıl görünmez kılındığını ifade etti.
FRANKFURT