Salihli’de JES kuyusu açan Sanko Enerji Şirketi, halkın direnişi sonucu çalışmayı bıraktı. JES’e karşı gece gündüz nöbette olan yurttaşlar, ‘Başka Gediz Havzası yok. Enerjiye değil doğaya ihtiyacımız var’ dedi
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı mahallesinde bulunan 75 hektarlık alanı 30 yıllığına kiralayan Sanko Enerji Şirketi, mahallede bulunan park alanına jeotermal enerji santrali (JES) için kuyu açma çalışmalarını başlattı. SANKO 2016 yılında yine Salihli ilçesine JES inşa etmişti. Hacıbektaş’a kurmaya çalıştığı JES için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu dahi almadan sondaj çalışmalarına başladı. Şirkete karşı Hacıbektaşlılar, bir haftayı aşan süredir direniyorlar. Halkın direnişi karşısında şirket çalışmayı bıraktı ancak direniş sürüyor. Salihli Çevre Derneği üyesi Firdevs Erden, köylünün “sıcak su verilecek” ve “cami yapılacak” denilerek kandırılmak istendiğini dile getirdi. Bu şekilde sondaj kuyusunun açılmaya başlandığını kaydeden Erden, “Halk da Aydın Alaşehir’de yaşananları bildiği için direnme gücünü gösterdi” diye konuştu.
‘Yaşam için direneceğiz’
Evinin santral kurulmak istenen alana çok yakın olduğunu söyleyen Dilşah Güven, 20 yılı aşkın süredir Salihli’de yaşıyor. Alaşehir’de bulunan termik santralin etkilerini Salihli’de yaşadıklarını belirten Güven, “Yeraltı suları zehirlenecek, hava zehirlenecek, toprak ve hava ısınacak, hayvanlarımız ölecek. Çocuklarımız hastalanacak. Biz santral istemiyoruz. Sonuna kadar direneceğiz” ifadelerini kullandı. Mahalleye Kars’tan göç ettiklerini söyleyen Gule Akalın ise, inşaatta çalışan işçilere seslendi: “Burada çalışanlar gidip başka yerde iş bulmalılar. Kendi ailelerini geçindirmek için başka ocakları yakmasınlar.”
Jeotermal sıvı ölüm demek
Türkiye’nin dört bir yanında ortaya çıkan JES’ler için yeraltının bin ila 4 bin metre derinliğinden jeotermal akışkan çekilir. Bu sıvının içerdiği kimyasallar ise bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuzdur. Bu santrallerin Türkiye’de yoğun olarak görüldüğü Aydın ilinde, jeotermal santraller faaliyete başladığından bu yana, il genelinde ölüm oranları geçmişe göre yüzde 30 artarken, kanser vakaları ise, Türkiye ortalamasının yaklaşık 2,5 katına yani yüzde 150’ye ulaşmış durumda. Büyük Menderes Nehri’nde on binlerce balığın cansız bedeninin su yüzüne çıkmasına neden olan şeyin jeotermal atıklar olduğu ise yapılan incelemelerde görüldü. Salihli’de benzer sorunların arttığı ve bu yeni santral sonrası bölgede ağır çevresel sorunların ortaya çıkacağı belirtiliyor. Başak Dalmaz da, şöyle dedi: “Başka Gediz yok. Enerjiye değil doğaya ihtiyacımız var. 50 yıl sonra içme suyu kalmayacak. Güneş dünyayı yakacak. Bunun farkında değiller.”
MANİSA/JINNEWS