Şirketler doğal kaynaklardan topladıkları sular yetmiyormuş gibi yeraltı sularını da memba suyu olarak şişeliyor. Bursa gibi sanayi kentlerinde yeraltı suları ise sanayi atıklarıyla kirletiliyor
AKP iktidara geldiği günlerden itibaren yaşamın her alınını olduğu gibi suları da ticari bir meta haline getirdi. Şişelenmiş sular artık yaşamımızın bir parçası haline getirilirken temiz ve memba suyu olarak içtiğimiz sularda plastik atıklarında sonra kurşun gibi ağır metaller ortaya çıktı. Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden 4 akademisyen, ‘Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi’ başlıklı analiz çalışmasında birçok ağır metal ortaya çıktı. 43 farklı markanın ambalajlı içme sularında yapılan analizlerde 16 farklı ağır metaller arasında baryum, kurşun ve stronsiyum gibi ağır metallerin olması gerekenden çok daha fazla olduğu belirtildi. Şişelenmiş sularda en yüksek olarak baryumda 366,08, kurşunda 0,80 ve stronsiyumda 6,01 ppB oranları ölçüldü. İçme sularında baryum için en fazla 0,004, kurşun için 0,029 ve stronsiyum için de 0,0012 mikrogram olması gereken oranların çok yüksek olması dikkat çekiyor. Sularda As, Pb, Mn, Cd, Cu, Hg,Cr gibi ağır metallerin bulunması ciltte incelme, böbrek hasarı, karaciğer sirozu, sinir sisteminde ileti bozuklukları gibi sorunlara yol açıyor.
Şişelerin suyu yeraltından
Bursa Uludağ’da nerede bir kaynak suyu varsa oraya uzatılan borularla sular şişeleme tesislerine taşınıyor. Ancak bu taşınan suların miktarı satışa çıkarılan su miktarının yanında çok düşük olduğu belirtiliyor. Sanayi havzasına çevrilen Bursa Ovası’nda yer altı suları 400- 500 metrelere gerilerken suyun kalitesi de adeta bir kimyasal akışkana dönmüş durumda. Şişeleme tesisleri taşıdıkları suların satış miktarına ulaşmamsı nedeniyle yeraltı sularını da kullandıkları biliniyor. Türkiye’nin ‘en büyük’ su şirketi de bu yolla su elde ederek suları pazarlıyor. Dağlarda toplanan sular doğadan koparılarak dağlarda yaşayan binlerce canlının da susuz kalmasına neden olunduğu biliniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ