Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Musa Çitil, “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlıklı haberi sosyal medyada paylaşarak kendisini hedef gösterdikleri gerekçesiyle şikayette bulunduğu 7 gazetecinin yargılandığı mahkemeye ‘ek delil’ olarak davaya dair yapılan haberleri gönderdi.
Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Musa Çitil, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı görevinde bulunduğu dönemde yürüttüğü Sur Operasyonu’na dair “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlıklı haberi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları için şikayetçi olduğu 7 gazeteci hakkında açılan davanın 16 Ocak’ta görülecek ikinci duruşması öncesi mahkemeye ek delil sundu.
Temmuz 2016’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na terfi ettirilen Çitil, söz konusu haberle “hedef gösterildiği” iddiasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunmuştu. Bu şikayet üzerine KHK ile kapatılan DİHA’nın Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek ve gazeteci A. Vahap Taş ile haberi kapatılan Özgür Gündem gazetesinin resmi sosyal medya hesabında paylaşan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı hakkında soruşturma başlatılmıştı.
1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talebi
Hazırlanan iddianamede, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 7 gazeteci için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. DİHA muhabiri Selman Çiçek hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ayrıca 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamenin Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmesi üzerine açılan davanın ilk duruşması 3 Ekim 2018’de görüldü.
40 sayfalık dilekçe
Mahkeme heyetinin tebligat yoluyla şikayet ve delillerini sunmasını istediği Çitil, Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 40 sayfalık dilekçe sundu. Sunduğu dilekçesinde, gazetecilerin verdikleri ifadelerinde “basın özgürlüğü kapsamında haber yaptık” beyanlarında bulunmasına atıfta bulunan Çitil, “Söz konusu beyanların zamanlaması ve halen devam ettiği göz önüne alındığında ismimi ve resmimi paylaşarak bölücü terör örgütüne destek ve propaganda faaliyetlerine ısrarlı devam ettikleri; gerçek dışı haber yaparak iftira yaymak ve paylaşmak suretiyle şahsım başta olmak üzere bütün Jandarma Genel Komutanlığı mensuplarının ve diğer güvenlik güçlerinin terör örgütü karşısında icra ettiği başarılı operasyonları karalamaya çalıştıkları ve başarılı görev yapan personeli sindirmeye çalıştıkları sabittir” iddiasında bulundu.
Haberleri ek delil sundu
Çitil’in dilekçesinde şikayetçi olduğu gazetecilere dair sunduğu ‘ek deliller’ ise, açılan dava ve ilk duruşmaya dair farklı basın-yayın organlarında çıkan haberler oldu. Çitil, Mezopotamya Ajansı (MA), Artı Gerçek, Yeni Yaşam Gazetesi, Gazete Karınca ve Alman WDR kanalı sitesinde yer alan “Sur haberini paylaşan 7 gazeteci hakim karşısında”, “Musa Çitil şikayetiyle yargılanan gazeteciler suçlamayı reddetti”, “Musa Çitil’in şikayetiyle hakkında dava açılan yedi gazetecinin duruşması ertelendi”, “Haber paylaştıkları için: Musa Çitil’in şikayetiyle yedi gazeteciye dava”, “7 gazetecinin yargılandığı dava ertelendi” başlıklı haberleri ek delil olarak mahkemeye sundu.
Cezalandırma talebi
Mahkemeye sunduğu dilekçesinde Çitil, Mardin’in Derik ilçesinde 13 köylünün öldürülmesi suçlamasıyla hakkında açılan davaya dair Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen beraat kararı ve Yargıtay tarafından onama kararını da dilekçesine ekledi. Çitil, davaya katılma talebinin olduğunu, gazetecilerin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.
Kaynak: MA