Önemli bilimsel çalışmalara imza atan Prof. Dr. Haluk Savaş, KHK ile ihraç edildi, tutuklanıp cezaevine konuldu. Cezaevinde safrayolu ve pankreas kanserine yakalandı, önceki gün görülen duruşmada suçsuz olduğu anlaşılınca beraat etti
Hamdullah Kesen/Adana-MA
Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan 36 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 135 bin 144 kamu emekçisi ihraç edildi. İhraç edilen bu binlerce kamu emekçisinden biri de 672 Nolu KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Haluk Savaş’tı. Aynı KHK ile kendisi gibi hekim olan eşi Doç. Dr. Esen Savaş da ihraç edildi. 21 Temmuz 2016’da “FETÖ üyesi olmak” iddiasıyla gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra aynı suçlamayla 29 Eylül’de yeniden gözaltına alınan Savaş hakkında bu kez tutuklama kararı verildi. Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Savaş, 50 gün süren tutukluluğu süresince safrayolu ve pankreas kanserine yakalandı. Görevden alındığı Gaziantep Üniversitesi’nde biyolojik psikiyatri, oksidatif stres ve genetik konularında bilimsel çalışmalar yaptıklarını anlatan Savaş, imza attıkları çalışmalarla Türkiye’de ve bazı uluslararası mecralarda ödüller aldıklarını ifade etti. Savaş, buna rağmen 2015’te CHP’den milletvekili aday adayı başvurusu yaptıktan sonra hükümetin sağlık politikalarını sosyal medya üzerinden eleştirdiği için ihraç edildiği görüşünde. 15 Temmuz’un bütün ülkeyi etkilediğini kaydeden Savaş, “Hükümetin çıkardığı KHK’ler, geniş toplumsal kesimlere dönük tedbir amaçlı girişim olsa da, masum toplumsal kesimlerine de zarar verici sonuçlar doğurdu” dedi.
12 yaşındaki oğlu sorgulandı
Esen o fırtına içerisinde ağaçtan düşen yapraklar gibi KHK’larla görevlerinden alınmış olsalar da Savaş’ı o dönem en çok üzen şey, İrlanda’da dil eğitimi gören 12 yaşındaki oğlunun Türkiye’ye girerken Atatürk Havalimanı’nda yanlarında bir psikolog ya da çocuk psikiyatrist olmadan polis tarafından sorgulanması olmuş. Savaş, polislerin anne ve babasının ne yaptığı, suç işleyip işlemedikleri, kimlerle temas halinde oldukları ve bir örgüt içerisinde olup, olmadıklarına dair sorularına maruz kalan oğlunun yaşadığı travmayı hala atlatamadığını kaydetti.
Kansere yakalandı
Tutuklanma süreci hakkında da bilgi veren Savaş, ‘FETÖ’den tutuklananların hem cezaevinde hem de toplumca özel bir muameleye maruz kaldığını ifade etti. Kendisini tutuklayan kadın hakimin yine ‘FETÖ üyeliğinden’ meslekten ihraç edildiğini ve tutuklandığını öğrendiğini paylaşan Savaş, cezaevinde baş gösteren sağlık problemleri nedeniyle muayene olma konusunda verdiği zorlu çabaların ardından safrayolu ve pankreas kanserine yakalandığını öğrendi.
Tedavisi ihmal edildi
Cezaevinde ve hastanede tedaviye erişim hakkının engellediğini dile getiren Savaş, acil ameliyat edilmesi ihtiyacına rağmen cezaevine gönderildiğini ekledi. Tekrardan hastaneye götürüldüğünde ise bu kez görevli doktorların kendisine “En yetkili kişiler ameliyatına girmeyecek. Seni alt yetkiye sahip doktorlar ameliyat edecek. Ameliyattan hemen sonra bir gün yoğun bakımda kalıp, sonra hastanedeki koğuşuna alınacaksın” dediğini aktaran Savaş, bu şekilde ölüme terk edilmek istenildiğini ifade etti.
‘Her şey güzel olacak’
Yoğun bakımda iken iki kez reddedilen tahliye talebinin üçüncüsünde kabul edilip tahliye edilen Savaş, o günden beridir bir yandan kanserle mücadele ederken, diğer yandan da uğradığı haksızlığın son bulması çabasında. Savaş, bu uğurda beslediği yaşam sevincini ise “Yeni bir hayatı kurmak için yüksek bir enerjiyle ‘Her şey çok güzel olacak’ deyip hayata asılmak gerekiyor” sözleriyle dile getirdi. Prof. Savaş, yargılandığı davanın Antep 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen karar duruşmasında beraat etti.