Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, İzmir’de atıklarla zehirlenen Küçük Menderes için acil tedbirler alınması gerektiğini bir raporla açıkladı. Sadece öneriler içeren raporda, JES atıklarına ise değinilmedi
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Küçük Menderes Havzası Nehir Havza Yönetim Planı kapsamında alınacak tedbirlere ilişkin nihai raporunu yayımladı. Rapor, Küçük Menderes Nehri başta olmak üzere bölgedeki birçok su kaynağındaki kirliliği ortaya koydu. Rapora göre, 2022’ye kadar Küçük Menderes havzasında 5 atık su arıtma tesisinin kurulması gerekiyor. 19 endüstriyel işletmeden atık su arıtmalarını geliştirmesi istenirken bölgedeki düzensiz çöplük alanlarının oluşturduğu kirliliğe de dikkat çekilirken JES’lere değinilmemesi dikkat çekti.
Bol bol öneri
Raporda Küçük Menderes havzasının Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır, Torbalı ve Selçuk’u kapsayan bölümündeki 18 ayrı dere ve barajlar ele alındı. Küçük Menderes Nehri ile birlikte Tasavra Çayı, Pirinççi Çayı, Gelenboz Deresi, Birgi Çayı, Rahmanlar Deresi, Eğridere, Aktaş Çayı, Yuvalı Dere, Falaka Çayı, Ilıca Dere, Uladı Çayı, Fetrek Çayı, Çevlik Çayı, Beydağ Barajı ve Rahmanlar Barajı bölgenin ‘su kütlesi’ olarak belirlenirken yaşanan kirliliğe sadece vurgu yapılıp önerilerde bulunulması bir başka dikkat çekici nokta.
Kirletenlere tavsiye
Bölgede Kiraz, Beydağ, Kaymakçı, Çaylı, Birgi, ve Selçuk’a atık su arıtma tesisi yapılması, Gökçen’in atık sularının da Tire’de arıtılması öngörüldü. Selçuk’taki doğal arıtma tesisinin ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülmesi konusunda hedeflenen yıl AKP’nin hedef yılı olan 2023 olarak belirlendi. Raporda Küçük Menderes havzasında 54 zeytincilik işletmesinin bulunduğuna dikkat çekilerek, 35 bin 671 metreküp zeytin atık suyunun bertaraf edilmesi gerektiği vurgusu göz boyamanın sadece bir yolu. Tire OSB ve Torbalı’dan sonra Küçük Menderes Nehri ve yan kollarında yoğunlaşan endüstriyel kirliliğe karşı 19 sanayi kuruluşuna mevcut arıtma tesislerine ek olarak ileri arıtma sistemlerine geçmelerinin tavsiye edilmesi ise ironik bir duruma işaret etti.
Kirletenler korunuyor
Raporda Ödemiş, Tire, Kiraz, Torbalı ve Selçuk’taki 18 düzensiz çöp deposu alanının rehabilite edilmesi gerektiği aktarıldı. Çöp sularının yeraltına sızdığı ifade edilerek Torbalı, Selçuk, Ödemiş, Tire, Beydağ ve Kiraz ilçe merkezleri ile kırsal mahallelerden Gökçen, Birgi, Ovakent, Bademli, Kaymakçı, Konaklı, Gölcük, Karaburç, Selçuk’a bağlı Gökçealan ve Çamlık’ın düzensiz çöp sahalarının kapatılması öngörüldü. Düzenli çöp sahalarının da atmosferden etkilenmemesi için toprakla örtülmesi ve sızdırmazlığın sağlanması 2023 yılına kadar alınması gereken tedbirler arasında. Tarımsal ilaçlama sonucu su kaynaklarında oluşan kirliliğe karşı yine teraslama ve akarsu çevrelerinde yeşil kuşak oluşturulması öngörüldü. Ortaya konan tüm öngörülerin sadece laftan ibaret ve kesinlikle çözüm odaklı olmadığı, somut hiçbir kararın alınmamış olmasından ve kirliliği ortaya çıkaran tesislerin korunmak istenmesinden anlaşılabiliyor.
‘Yeşil kuşak’ ile kirliliğin üstü örtülüyor
Küçük Menderes havzasında sanayi kirliliğinin ele alındığı raporda JES’lere değinilmemesi dikkat çekti. Oysa, Jeotermal Enerji Santralleri’nin (JES) kimyasal ve termal kirlilik, zehirli gaz salınımları ve deprem etkisi gibi zararlar raporda yer almazken seçim öncesi alınan bu kararların göz boyamaya dönük olduğunu gösterdi. ‘Yeşil kuşak’ adı altında uygulamaya sokmak istedikleri şey ise kirliliğin gözden uzak tutulması olduğu anlaşıldı. Raporda, göl ve barajların çevresine 10 metre genişliğinde orman tamponu, nehir ve derelerde ise iki kıyıya 5’er metre genişlikte orman hattı oluşturulması gerektiği yönünde alınan karar ‘yeşil’ süsü verilmiş bir çalışmayı ortaya çıkarıyor. Rapora göre Küçük Menderes Nehri kıyılarına 1,5 hektar, Rahmanlar Barajı çevresinde 9,1 hektar, Rahmanlar Deresi kıyılarına da 8,5 hektarlık yeşil kuşak gerektiği belirtilirken, baraj ve sanayi tesisleri yapılırken katledilen ağaçların ve ormanlık alanların görmezden gelinmiş olması dikkat çekici.
İZMİR