Sandıklara müdahale edildiğini gösteren uygulamalar peş peşe geliyor. Şırnak, Siirt ve Hakkari’den sonra Urfa Halfeti’ye de seçmen kaydırıldı. Üstelik tam da HDP ile AKP arasındaki farkı kapatacak şekilde
Erdoğan Alayumat/Urfa-MA
Türkiye 31 Mart yerel seçimlerine hazırlanırken, seçim ve sandık güvenliğine ilişkin endişeleri artıracak uygulamalar devreye girdi. Yerel seçimler öncesi Siirt, Şırnak ve Hakkari kent merkezleri ile ilçelerinde karşılaşılan seçmen kaydırma hilelerine Urfa’nın Halfeti ilçesi de eklendi. Şırnak, Siirt ve Hakkari’den sonra belediyesine kayyum atanan Urfa’nın Halfeti ilçesine de 23 ilden 3 bin 187 seçmen kaydırıldı. Skandal, listelerin askıya çıkması ile ortaya çıktı. Kaydırılan seçmen sayısının son seçimlerde HDP’nin AKP’ye attığı oy farkının biraz üstünde olması dikkat çekti.
Şimdiden müdahale
Partilerin yerel seçimlere ilişkin çalışmaları devam ederken, sandık güvenliğine ilişkin kuşkular doğuran adımlar atılmaya başlandı. AKP iktidarının kayyum atadığı ve HDP’nin kaleleri olarak bilinen yerlere yoğun seçmen kaydırılıyor. Kaydırılan seçmenler polis, asker, korucu ve kamu görevlilerinden oluşuyor. Siirt, Şırnak ve Hakkari’nin ardından Urfa Halfeti’de de seçmen listelerinin askıya çıkarılmasıyla birlikte kolluk kuvveti olduğu belirtilen 3 bin 187 seçmenin kaydırıldığı ortaya çıktı. İlçenin 7 Haziran 2015 yılında seçimlerinde 22 bin 735 kişi olan seçmen sayısı, 3 yıl sonraki 24 Haziran 2018 seçimlerinde 24 bin 148 kişi olarak açıklanmıştı. İlçede 3 yılda sadece bin 413 kişi artan seçmen sayısının, 24 Haziran seçimlerinden bu yana geçen 6 ay içerisinde birdenbire 27 bin 335’ye çıkması dikkat çekti.
23 kentten kaydırma
3 bin 187 artış ile askıya çıkarılan seçmen listeleri üzerine yapılan incelemede ilçe merkezi ve kırsal mahallerine İstanbul, Ankara, Mersin, Antalya, İzmir, Antep, Kilis’in aralarında olduğu 23 ilden 3 bin 187 kişinin kaydırıldığı anlaşıldı. Üstelik kaydırılan bu seçmenlerin çok büyük bir bölümün polis ve diğer devlet memurların olduğu belirlendi. Yapılan incelemelerde Urfa’nın Akçakale ve Harran ilçelerinden bin, diğer kentlerden ise 2 bin 187 seçmenin Halfeti’ye kaydırıldığı tespit edildi.
Farkı kapatma kaydırması
İlçenin 2014-2018 yılları arasında seçmen sayısındaki değişiklikler şöyle: 2014 yılındaki seçmen sayısı 22 bin 782, 7 Haziran 2015 seçimlerinde 22 bin 735, aynı yılın 1 Kasım’ın da ise seçmen sayısı 22 bin 665, 24 Haziran 2018 yılında yapılan seçimlerde seçmen sayısı 24 bin 148. 2014 yerel seçimlerinde DBP 10 bin 458 oy alarak 1. parti olurken, AKP ise 6 bin 624 oy alarak 2. parti olmuştu. 7 Haziran 2015 yılında yapılan genel seçimlerde HDP 10 bin 411 oy alırken, AKP 5 bin 201 oy aldı. Aynı yılın 1 Kasım’ında yapılan genel seçimlerde HDP 9 bin 878 oy alırken, AKP 5 bin 422 oyda kaldı. 24 Haziran seçimlerinde ise HDP 9 bin 104 oy alırken, AKP 6 bin 75 oyda kaldı. 24 Haziran’da yapılan son seçimde HDP ile AKP arasındaki oy farkı 3 bin 29 iken, ilçeye 3 bin 187 seçmenin kaydırılması, bu farkın kapatılmak istendiğinin göstergesi oldu.
Kayyum ilgileniyor!
3 bin 187 seçmenin kaydırıldığı anlaşılan mahalleler ise şunlar oldu: Fırat, Siyahgül, Seldek, Gözeli, Çebekoğlu, Saylakkaya (Cibin), Aram, Fıstıközü, Yeşilözen (Ank), Özmüş, Sırataşlar, Hilalli, Rüştiye, Bitek, Durak, Argıl, Kurugöl, Kalkan, Karaotlak, Gürkuyu, Beyburcu, Dergili, Narlık, Kınık, Savaşan, Yukarıgöklü, Yeni Mahalle, Balaban, Şimaliye, Ömerli (Amara) ve Aşağı Göklü. İlçeye 3 bin 187 seçmen kaydırılırken, ilçe nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte başka yerlerde olan ikametgahlarını ilçe merkezine taşımak isteyenlerin başvurularının ise kabul edilmediği öğrenildi. Bu kişilerden biri HDP’li eski milletvekili Dilek Öcalan. Bu yönlü iddiaları sorduğumuz İlçe Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, durumu doğrulayarak, bu konuda aynı zamanda belediyeye kayyum olarak atanan Kaymakam Şeref Albayrak’ın yetkili olduğunu belirtti.
‘Yine de kaybedecekler’
Seçim maratonunun hileler ile başladığını söyleyen HDP Halfeti İlçe Eşbaşkanı Abdullah Çiftçi, yapılan uygulamanın hukuksuz olduğunu söyledi. İktidarın kazanamadığı il ve ilçe belediyelerine kayyum atayarak halk iradesini gasp ettiğini söyleyen Çiftçi, “Seçimlerin yaklaşması ile birlikte kazanamayacağını bildiği yerlere seçmen kaydırarak seçimleri hile yoluyla kazanmak istiyorlar. Bu tür hukuksuz uygulamalara karşı gerekli itirazlarda bulunacağız. AKP ne yaparsa yapsın Halfeti’de sonuç değişmeyecek, seçimleri kazanarak kayyum politikasını boşa düşüreceğiz” dedi.
Şırnak pilot bölge olarak kullanılıyor
Şırnak, seçmen kaydırma uygulamasının ilk görüldüğü kent. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde 32 bin 259 seçmen sayısı bulunan kent merkezinde, seçmen sayısının 5 bin 616’lık bir artışla 37 bin 875’e yükseldiği öğrenildi. 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde yaşanan bu yüksek artışın ise, Silopi ve Cizre ilçeleri ile çevre köylerde görevli olan kolluk kuvvetlerinin kayıtlarının merkeze alınmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Söz konusu artış içerisinde yer alan 3 bin 500’ü aşkın yeni seçmenin nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olması da bunu doğrular nitelikte. Şırnak’a bağlı Uludere ve Beytüşşebap’ta da aynı uygulama görüldü. Her yıl dışarıya göç veren Beytüşşebap ilçesinde, askıya çıkan seçmen listelerine göre 6 ay içerisinde bin 398 yeni seçmen oluştu. Söz konusu yeni seçmenlerin büyük bir bölümünün nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olması dikkat çekti.
Siirt’te 6 bin 488 seçmen silindi
Siirt İl Nüfus Müdürlüğü’nde 31 Aralık’ta seçmen kayıtlarının alınmaması üzerine HDP’nin yaptığı araştırma sonucu kente yıllardır oturan 6 bin 488 seçmenin kaydının silindiği ortaya çıktı. Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Siirt’te 24 Haziran’da 91 bin 20 seçmen varken, şu an ise 90 bin 938 seçmen bulunuyor. İlk görüşte her şey normal görünüyor. Oysa biz ayrıntıyı yakaladık. Siirt’te ölüm olabileceği gibi nakil ve göç de olabilir. İlk görüşte ayrıntıyı tespit ettik. Ne olmuş, daha önce seçmen olup burada on yıllardır evi olan 6 bin 488 seçmenin kaydı silinmiş. Bir evde, ev sahibinden habersiz, 28 seçmen kayıt edilmiş. Bunların yanı sıra şimdilik sadece bir iddia; ama biz ortaya çıkaracağız. Haberleri olup olmadığını bilmiyoruz; ama Başika Kampı’ndan bulunan askerlerin dahi Siirt’te kayıtları yapılmıştır” dedi.
Çukurca’da kolluk seçmenden fazla
HDP’nin Yerel Yönetimlerden sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Yurdusev Sözsökmenler, konuya dair çaprıcı bilgiler paylaşmıştı. Özsökmenler, “Hem sınır ötesi için yığınak yapmak hem de köylerde kayıtlı kolluk güçlerini ilçe ve il merkezlerine kaydırarak, çoğunluk elde etmeye çalışıyorlar. Özellikle sınır kentlerinde bu yapılıyor. Şırnak, Hakkari, Şemdinli, Güçlükonak, Çukurca, Derecik gibi. Özellikle kolluk güçleri ilçe ve il merkezlerine kaydırılıyor. Öyle ki Çukurca’da kolluk güçlerinin sayısı, Çukurca’da oturan seçmen sayısını geçti. Sınır bölgelerini oy kaydırma ve askeri yığınaklarla almayı hedefliyorlar” demişti.
Batı kentlerinde hayali seçmenler
CHP İstanbul İl Başkanlığı, YSK’nin yayınladığı seçmen listelerinde yaptığı incelemeler sonucunda İstanbul’un Adalar ilçesinde yaklaşık 500 hayali seçmen tespit ettiklerini belirtti. Konuya ilişkin hazırlanan rapora göre, Adalar’daki metruk binalarda ve yıkılmış evlerde kayıtlı seçmenler var. Raporda, Büyükada Nizam Mahallesi Albayrak Sokak’ta bulunan metruk bir binada 3 seçmen kaydı bulunduğu, aynı mahalledeki Çamlıbel Sokak’ta bulunan müstakil bir evin bahçe kapısında yer alan kapı numarasına kayıtlı 16 kişi olduğu ve evin ana giriş kapısından ayrı olan bahçe kapısına da numara verildiği ve bu adrese de 16 hayali seçmen kaydı yapıldığı gibi bilgiler yer aldı.